Titule šampiona i vicešampiona za kvalitetu ekstradjevičanskih maslinovih ulja, viceprvak konzerviranih maslina na domaći način, diploma za uljaru koja je preradila najbolja ulja i osam od ukupno 39 zlatnih medalja skor je postignuća maslinara s područja Zadarske županije na tradicionalnoj manifestaciji Povenjak 2019., koja je i ove godine održana u hotelu Brzet kod Omiša.
-Uz Istrane, maslinari sa zadarskog područja su potvrdili da su među najuspješnijima u državi, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge Paićuša, koja je s tamošnjom Turističkom zajednicom i gradom Omišom, glavni organizator ove sve prestižnije manifestacije.
Najbolji u jakoj konkurenciji
Najviše razloga za zadovoljstvo imao je Mario Buterin iz Benkovca čije ulje je, prema ocijenama profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Split, osvojilo najviše (95, 64 od mogućih 100) bodova i tako zasluženo ponijelo titulu najboljeg.
– Osjećaj je neopisiv, kaže Mario, koji se na maslinarskim manifestacijama natječe tek četvrtu godinu, a iza sebe je na Povenjaku ostavio jednog Zigantea, Činića, Erlića, Lupića i niz drugih dokazanih istarskih, ali i dalmatinskih maslinara među kojima i dr. Ivicu Vlatkovića, Edu Majića, Joška Vežu..
-Konkurencija je bila stvarno jaka, kaže Buterin. On je i na nedavno u Vodicama na manifestaciji Mlada maslinova ulja u Dalmaciji nagovijestio da bi ovo mogla biti njegova godina.
-Ušao sam u Top-10 najboljih, podsjeća Mario. Na Povenjaku se natjecao sa istim višesortnim uljem od sorti Oblica, Levantinka, Leccino, Frantoio i Istraska bjelica, koje je u međuvremenu pretočio.
– Izgleda da sam pogodio s pretokom tako da je ulje još dobilo na kvaliteti, smatra Buterin.
Prebivalište u Benkovcu, posao u Zadru, masline u Paljuvu
Njegova je priča zanimljiva. On s obitelji, suprugom Ivankom (43) i djecom, sinom Dinom (17) i kćerkom Martinom (13), živi u Benkovcu. Radi kao pravosudni policajac na sudu u Zadru, a maslinici i vinograd su mu u rodnom Paljuvu.
– Nije lako, ali sve se može kad čovjek hoće , govori maslinarski šampion, koji je svakodnevno na tri lokacije u Benkovcu, Zadru i Paljuvu. – Otkad sam prije nešto više od desetak godina na djedovini posadio vinograd i masline ne prođe dan da nisam tamo. Škare, motika, freza, gnojidba…
Posla uvik ima , a ima i potporu obitelji. – Uskačemo kad god triba, potvrđuje surpuga Ivanka koja radi kao referent u Zemljišno-knjižnom odjelu suda u Benkovcu. Svi rado idemo u Paljuv. Muž svaki slobodan dan, a ja s djecom svaki vikend i za svaki blagdan kad nema nastave u školi, govori Ivanka ne krijući da je ponosna na uspjehe koje suprug Mario postiže kao maslinar
Ulje za prijatelje, rodbinu i prodaju
Već na prvom natjecanju u Omišu, prije četiri godine “palo” je srebro, pa onda dva zlata zaredom, u Vodicama isto tako pa je i ova šampionska titula došla nekako kao logičan slijed.
– Stvarno sve radimo po pravilima struke, sve agrotehničke mjere u masliniku, pazimo da plod bude zdrav, ubran i prerađen u optimalnom vremenu, navodi Mario. Protekla maslinarska godina bila je samo takva, urod obilat, plodovi zdravi i bez ijednog uboda prerađeni neposredno nakon branja u Uljari “Martin” kod Senkića u Pridragi. Ulje iz uljare dopremljeno u bocunima odmah je priliveno u inox posuđe i čuva se na odgovarajućoj temperaturi u konobi u Paljuvu. Tamo su i sva dosadašnja odličja uokvirena na zidu, diplome, medalje pa i veliki pehari Povenjaka.
-“Ajde neka si vratija pehar u naše podneblje”, rekao mu je dr. Ivica Vlatković za kojega i Mario Buterin kaže da mu je maslinarski uzor. – Doktor je za maslinarstvo zagrija cili naš kraj, ističe Buterin, a na pitanje ima li još ulja za prodaju, odgovara: Najprije smo podmirili naše najbiže, darovali rodbinu i prijatelje, a viškove od oko 200 litara imamo namjeru prodati, ako bude kupaca, dodaju uglas i uz karaterističan osmijeh Ivanka i Mario.
Vraga neće biti, jer još nijedno šampionsko ulje nije ostalo neprodano.
Vicešampion Čačić i diploma uljari Martin
S prodajom svog ulja neće imati problema ni Josip Čačić, vicešampion ovogodišnjeg Povenjaka. Njemu je Benkovac također stalno prebivalište, iako, pogotovo otkad je u mirovini, dnevno više vremena provede u rodnoj Bruškoj gdje ima 85 stupi maslina i to uglavnom sorte Oblica te pet, šest stabala Leccina koji su za Oblicu odlični oprašivači.
Zanimljivo, ali Čačić je u svojim maslinama bio čak i protekle subote kad je trebao biti u hotelu Brzet na proglašenju pobjednika.
– Znao sam da imam dobro ulje, a kad je ulje dobro, nije bitno jesil i ti tamo ili nisi. Prijatelj je donio medalju i pehar, kaže Čačić, kojemu je ovo dosad najveći maslinarski uspjeh. Bit će ih još jer Josip se prema svojim maslinama odnosi kao da su mu članovi obitelji. Pazi ih i mazi. – Ako si uz njih i obilaziš ih svako malo – bolje rađaju, kaže Josip Čačić, koji je svoje svoje masline za vicešampionsko ulje također preradio u uljari “Martin” u Pridragi.
– Josip kao i Mario imali su kvalitetan plod. Isti dan kad su brali dovezli su u uljaru na preradu pa nije čudno što su pokupili najviša odličja. Dobri su bili i radmani, kaže Marin Senkić, koji s ocem Martinom vodi uljaru i skrbi o 4.000 stupi maslina od kojih je većina u ekološkom uzgoju. Uljara također ima ekološki certifikat. – Pazimo da u isto vrijeme na preradu ne dođu netom ubrane i one masline koje se drže u moru. Masline iz mora obično prerađujemo na kraju sezone, u studenome, kaže Senkić, ne krijući zadovoljstvo što je obiteljskoj uljari Martin dodjeljena Diploma za preradu ulja koje je osvojilo 1. mjesto na Povenjaku 2019.
Konzervirane masline, ulja iz trgovina i ugostiteljstva
Osim za najbolja ulja i uljaru na Povenjaku se tradicionalno dodjeljuju i diplome za masline konzervirane na domaći način. Titula je ove godine pripala OPG Rinčić iz Splita. Marin Matešić, poznati maslinar iz Dikla također se okušao u spravljanju maslina “po domaću” i osvojio drugo mjesto s ocijenom 4,5 od mogućih 5.
Specifičnost ove manifestacije je i ocijenjivanje najkvalitetnijeg maslinovog ulja posluženog u ugostitelljskim objektima. Prvak je Espana iz Stanića. Od uzoraka uzetih iz trgovine u najbolje ulje je Agrolagune iz Poreča.
“Ulje u trgovini je dosta bolje nego prijašnjih godina, a u ugostiteljstvu nema bitnih promjena”, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara Paićuša Pisak koja okuplja maslinare na samo iz omiškog kraja. Ima ih iz cijele Dalmacije, najviše sa zadarskog područja. Uz dr. Ivicu Vlatkovića članovi su i Borislav Bore Pedić, Pjelik i drugi.
Fistonić je za proteklu maslinarsku godinu rekao da će za veći broj maslinara sa područja priobalnog dijela Dalmacije i otoka ostati zapamćena po velikoj šteti u maslinicima koja je prouzrokovana kasnim niskim temperaturama. – „Veliki broj maslinara nije imao što brati, ali zato imamo u našoj Zagori, Zadarskom području, Istri puno maslinara kojima je prošla godina najbolja maslinarska godina. Pa ni broj uzoraka, kvaliteta ulja na ovoj manifestaciji ne zaostaje za najboljim maslinarskim godinama“, rekao je Fistonić.
Kvaliteta ulja u trgovini u odnosu na prošlu godinu je porasla sa prosječna 53,66 bodova na 72,95. Po prvi puta imamo 50% uzoraka uzetih iz trgovine i ocjenjenih da su u kategoriji ekstra. Prvak Agrolaguna ima srebrenu medalju. Ostala ulja koja nisu ekstra imaju jednu ili više mana.
Najbolji maslinari iz Istre i Dalmacije
„U našem ugostiteljstvu nema značajnijih pomaka na poboljšanju kvalitete maslinovih ulja. Međutim ima pojedinaca koji ulažu velike napore“, rekao je Fistonić. Povenjak, po njegovim riječima, okuplja najbolje maslinare iz Istre i Dalmacije.
Tako, primjerice, među najboljim uljima u TOP 10 imamo 8 ulja iz Dalmacije a 9 ulja iz Istre. Prosjek 8 najbolje plasiranih dalmatinskih ulja ima 94,39, a 9 istarskih ulja 94,11 bodova. Vrlo interesantno, rekao je Fistonić i dodao: „Sva naša hrvatska ulja su vrhunska“. A i konzervirane masline ove godine koje su pristigle na natjecanje imaju prosječnu ocjenu 4, i što je najvažnije svi pristigli uzorci su bez mane i jestivi, zaključio je Nedjeljko Fistonić, a nakon „govorancije“, dodjele nagrada i priznanja fešta maslinara nastavila se u hotelu Brzet kod Omiša, zajedničkom večerom i plesom uz glazbu uživo do dugo u noć i uz doviđenja dogodine na Povenjaku 2010.
POVENJAK 2019.
Prvak
Mario Buterin, Benkovac 95,64
Viceprvak
Josip Čačić, Benkovac 94,93
Viceprvak
OPG Joško Veža, Brist 94,93
Treće mjesto: OPG Nino Činić, Krasica 94,89
Četvrto mjesto: OPG Neven Kovačić, Omiš 94,57
Četvrto mjesto: OPG Lupić, Bale 94,57
OPG Zigante Giancarlo, Plovanija 94,21
Peto mjesto: OPG Silvano Tanger, Medulin 94,21
Šesto mjesto: Edo Majić, Split 94,14
Sedmo mjesto: OPG Cossetto, Krasica 94,06
Osmo mjesto: OPG konoba Kadić, Dugi Rat 93,93
Deveto mjesto: OPG Lupić, Bale 93,86
Deveto mjesto: Ratko Erlić, Banjole 93,86
Deveto mjesto: Davor Zanini, Banjole 93,86
Deseto mjesto: Uljare Bilaja, Marina 93,50
Deseto mjesto: OPG Mario Crnobori, Banjole 93,50
Deseto mjesto: Željko Karaman, Podstrana 93,50
SVE ZADARSKE MEDALJE
ZLATNE: OPG Mate Dušević, Ljubač 92,79,Ivica Vlatković, Novigrad 92,07, Šime Marcelić, Preko 92,07, Ivica Vlatković, Novigrad 91,79,Ivica Vlatković, Novigrad, Borislav Pedić, Zadar 91,36.
SREBRNE: Uljara Nadin, Nadin 90,42, OPG Mate Dušević, Ljubač 89,93, Damir Vicković, Zadar 89,44, Dragutin Pjelik, Biograd na/moru 89,33,
OPG Mate Dušević, Ljubač 89,00, Marko Buterin, Posedarje 87,30, Domogoj Mikulić , Gorica 85,56, OPG Stanko i Dinko Sikirić, Bibinje 85,00
BRONČANA: Marin Matešić, Zadar 82,29
DIPLOMA
Uljara „Martin“, Prigrada
za preradu ulja koje je osvojilo 1. mjesto na Povenjaku 2019.
Ulja iz ugostiteljstva i trgovina
Prvak najkvalitetnijega posluženog maslinovoga ulja
u 2018. među ocjenjivanim ugostiteljskim objektima ESPANA Stanići
Najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje ocijenjeno među uzorcima
uzetim iz trgovine u 2018. godini: AGROLAGUNA d.d. Poreč
Masline konzervirane na domaći način
Prvak
OPG RINČIĆ. Split 4,75.
Viceprvak
1.Mislav Ante Jurenić, Zagreb 4,5
2. OPG Lupić, Bale 4,5
3. Marin Matešić, Zadar 4,5
Treće mjesto
Jasna Fistonić, Pisak 4,00
DR. IVICA VLATKOVIĆ: Spremam se za New York
Na Povenjaku se iz godine u godinu povećava i jača koncentracija najboljih maslinara Dalmacije i Istre. U tako jakoj konkurenciji maslinari iz Zadarske županije postižu odlične rezultate, uz bok su istarskim ako ne i bolji. Evo, naši su i šampion Mario Buterin i vicešampion Josip Čačić što je nova potvrda visoke kvalitete naših ulja.
Osobno sam jako zadovoljan s osvojene tri zlatne medalje, lijepo je bilo i druženje pa i vođena degustacija maslinovih ulja, kušavanje proizvoda od maslina u organizaciji Udruge Paićuša. Ipak, moram reći da ja svoja ulja tempiram za svjetsko natjecanje u New Yorku koje će se održati u svibnju ove godine, kaže dr. Vlatković.
Podsjetimo, dr.Ivica Vlatković je lani za čak dva svoja ulja, monosortno od coratine i blend od coratine i frantoia, dobio zlatne medalje na najvećoj svjetskoj uljarskoj manifestaciji u New Yorku World's Best Olive Oils for 2018. Na istom je natjecanju sa zlatnim i srebrnim medaljama nagrađeni su neki istarski te uljari iz južnih hrvatskih županija, a dr.Vlatković je jedni iz Zadarske županije dobio zlata za svoja ulja.
— Slika
Dr. Ivica VLATKOVIĆ – Ulja s područja Zadarske županije sve bolja i bolja
— Slika
— Slika
JOSIP ČAČIĆ – Nije bio na proglašenju. Prijatelj je donio plaketu, medalju i pehar
— Slika
NAJBOLJI NA POVENJAKU – Maslinari s područja Zadarske županije, uz Istrane, postigli najbolje rezultate
— Slika
NAGRAĐENI ZA KONZERVIRANE MASLINE NA DOMAĆI NAČIN – Vicešapion Marin Matešić u sredini
najnovije
najčitanije
Zadar
u četiri kategorije
Zadarska tvrtka proglašena najboljim poslodavcem u Hrvatskoj
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Crna Kronika
prometna nesreća
Motociklom udario u auto, teško je ozlijeđen
Nogomet
liga prvaka
Dinamu minimalne šanse za plasman u daljnju fazu
Svijet
novi napad
Izrael ne prestaje raketirati Gazu, poginulo najmanje sedmoro Palestinaca
Crna Kronika
u tijeku očevid
STRAVIČNA NESREĆA Ralicom u Gračacu naletio na pješakinje, jedna teško ozljeđena
Zadar
hotelski lanac
Hyatt Regency Zadar u potrazi za 150 radnika, u četvrtak organiziraju Dan karijera
Županija
opasne ceste
Devetero pješaka ozlijeđeno u naletima automobila na zebri
Županija
Javna rasprava do 27.12.
Nezadovoljstvo s Prostornim planom u Jasenicama. Baričević: ‘Izmjenama se napravilo pet koraka unazad’
Zadar & Županija
Više sreće drugi put