Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

Pacijent s transplantiranim srcem je stabilno

Autor:

24.03.2023. 18:35
Pacijent s transplantiranim srcem je stabilno

Foto: Screenshot Nova TV - Antonija TruPinićPacijent kojemu je transplantirano srce prevezeno u Black Hawk helikopteru na relaciji Split – Zagreb je stabilno, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) želi mu uspješan oporavak, rekla je u petak časnica za odnose s javnošću HRZ-a Antonija Trupinić.


Četveročlani transplantacijski tim i srce za transplantaciju prvi su put u četvrtak hitno prevezeni vojnim višenamjenskim helikopterom Black Hawk iz Splita u Zagreb, nakon čega je jednom pacijentu spašen život.


“U kontaktu s KBC-om Rebro saznali smo da je pacijent u stabilnom stanju, a HRZ mu želi uspješan oporavak”, rekla je u izjavi novinarima Trupinić dan nakon izvedene operacije.
Naime, na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, posada helikoptera Black Hawk jučer je prevezla transplantacijski tim iz Vojarne “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici do splitskog KBC-a, gdje je izvedena medicinska operacija eksplantacije organa, u ovom slučaju srca.


Eksplantacija podrazumijeva uzimanje organa i tkiva od umrle osobe rad liječenja pacijenata kojima su organi i tkiva oštećeni ili uništeni.


Nakon uspješno provedene operacije, tim liječnika je s transplantacijskom organom prevezan natrag do vojarne u Velikoj Gorici, a zatim vozilom za prijevoz transplantacijskog organa do KBC-a Rebro.


“Vjerujem da je kolegama bilo plemenito izvršavati ovakvu zadaću jer su nekome spasili život”, rekla je Trupinić.


Let između dvaju najvećih hrvatskih gradova traje oko jedan sat, ovisno o vjetru, dodala je.


Iako je bila riječ o planiranoj akciji, u slučaju iznenadnih okolnosti, dežurne postrojbe ratnog zrakoplovstva mogu biti spremne za polijetanje 15 minuta nakon primljenog poziva, istaknula je časnica za odnose s javnošću.


“Ovakvi letovi nisu česti, transplantacijski organi se većinom prevoze cestovnim prometom. Naši timovi koji prevoze organe upoznati su sa svim pravilima ponašanja”, dodala je.


Časnica za odnose s javnošću HRZ-a Antonija Trupinić pozvala je danas sve učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola i osobe mlađe od 22 godine sa završenom srednjom školom da se jave na otvoreni natječaj za kadete pilote, koji je otvoren do kraja mjeseca.