Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

u europskom vrhu

U KBC-u Zagreb odradili devet transplantacija u samo devet dana

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

14.12.2022. 09:31
U KBC-u Zagreb odradili devet transplantacija u samo devet dana

Foto: Josip Regovic/PIXSELLU samo devet dana prosinca, u KBC-u Zagreb uspješno je obavljeno devet transplantacija organa. Iznimnim brojem transplantacija u tako kratkom roku pohvalili su se jučer u najvećem KBC-u, ističući da se time ponovo dokazuje na to da je Hrvatska u transplantacijskom programu u samom svjetskom vrhu.


– Od 2. do 11. prosinca na Rebru su obavljene tri transplantacije pluća, tri transplantacije srca, dvije transplantacije jetre te jedna transplantacija bubrega. Jedno srce i jedna jetra presađeni su djeci u dobi od 10 i 11 godina. Svih se devet pacijenata osjeća vrlo dobro, naglasio je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


Istaknuo je da je protekli vikend, od subote poslijepodne do nedjelje navečer, bio iznimno zahtjevan za članove transplantacijskih timova, jer je u tako kratkom vremenu napravljeno pet transplantacija, tri kod odraslih pacijenata i dvije kod djece, a u čitavom je poduhvatu sudjelovalo između 130 i 140 zdravstvenih djelatnika.


Lanjski rekord
Na Rebru je od početka godine obavljeno 96 transplantacija, a u bolnici očekuju da će do kraja godine tu brojku zaokružiti na stotinu. Na listi čekanja, međutim, još je 100 osoba koje čekaju na presađivanje organa.


Od početka godine, u KBC-u Zagreb presađeno je 38 bubrega, od toga troje kod djece, a obavljene su 24 transplantacije srca i 30 transplantacija jetre, što nas svrstava u sam europski vrh.


Transplantacija pluća najmlađi je transplantacijski program u KBC-u Zagreb, koji je pokrenut u travnju 2021., a od tada je po riječima kardiotorakalnog kirurga Dorijana Hiršla obavljeno 18 uspješnih presađivanja pluća.


– U transplantacijama srca, koje se na Rebru obavljaju još od 1988. godine, lani je unatoč tome što smo bili u jeku pandemije koronavirusa postignut rekord od čak 28 transplantacija, istaknuo je predstojnik Klinike za kardiologiju Davor Miličić. Ove su godine obavljene 24 transplantacije srca.


Prva u Europi


Hrvatska je danas prva u Europi po broju transplantacija srca na milijun stanovnika, iako se radi o najizazovnijoj transplantaciji, gdje se presađivanje mora obaviti u okviru samo četiri sata od eksplantacije organa, a on često dolazi iz inozemstva, ilustrirao je Hrvoje Gašparović, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju.


Hrvatska transplantira četiri puta više srca na milijun stanovnika od Velike Britanije, a dva i pol puta više od Njemačke.


KBC Zagreb jedina je bolnica gdje se obavljaju transplantacije organa kod djece. Dječak kojem je u prosincu presađeno srce, istaknuto je na konferenciji, ima i brata blizanca kojem je također ove godine obavljen isti zahvat.


– Ove smo godine transplantirali srca kod dva brata blizanca i obojica su jako dobro. I u svjetskim okvirima rijetkost je da se obojici braće u istoj godini transplantacijom srca spasi život, istaknula je koordinatorica transplantacijskog tima Jasna Brezak.