Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VELIKI USPJEH

Hrvatski liječnici pacijentu u isto vrijeme transplantirali i srce i jetru

Autor:

11.01.2023. 07:29
Hrvatski liječnici pacijentu u isto vrijeme transplantirali i srce i jetru

Foto: Robert Anic/PIXSELL/Arhiva NLLiječnici KBC-a Zagreb jednom su pacijentu prije nekoliko dana transplantirali i srce i jetru, javlja Dnevnik.hr


U operaciji je sudjelovalo više od 30 ljudi, a pacijent se trenutno oporavlja vrlo dobro.


“Transplantacija srca, ali i transplantacija jetre, zapravo svih solidnih organa, uvijek je utrka s vremenom. Postoji jedan rigidni vremenski okvir unutar kojeg je potrebno započeti i završiti transplantacijski postupak.
Kad mi isključimo srce iz cirkulacije, najčešće ga isključimo u jednoj zemlji da bismo ga ponovno uključili u cirkulaciju u Republici Hrvatskoj. To bismo htjeli napraviti unutar četiri sata. Nekada više od dva sata izgubimo samo na transport.


To je kompleksan zahvat u kojemu sudjeluju četiri kirurška tima, koja je potrebno pomno koordinirati kako bi se transplantacija obavila u ispravnom slijedu.


Prvo ide transplantacija srca, nakon čega su kolege s abdominalne kirurgije nastavili operacijski zahvat i vrlo uspješno napravili svoj dio transplantacije jetre”, objasnio je Hrvoje Gašparović, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb za Dnevnik.hr.


Gašparović je pričao i o hrvatskom transplantacijskom programu.


“Možemo biti ponosni. Transplantacija solidnih organa u ovoj zemlji perjanica je naše medicine.


Što se tiče transplantacije solidnih organa, a osobito srca, iznimno smo dobri na svjetskoj razini. Svi se sjećaju 2018. godine kako je Hrvatska pobijedila Englesku 2:1, a ono što možda manje ljudi zna je da Hrvatska pobjeđuje tu istu Englesku, a bogami i Njemačku, 9:3 u broju transplantacija koje mi napravimo na milijun stanovnika.


Prema tome, nemamo se čega sramiti”, rekao je Gašparović.