Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

OVRHA Opet deložirana obitelj hrvatskog branitelja Tihomira Đurđevića

07.12.2018. 09:45
OVRHA Opet deložirana  obitelj  hrvatskog  branitelja  Tihomira  Đurđevića


Jučer ujutro iz male trošne kuće u Jankolovici, tri kilometara iznad Biograda na Moru, deložirana je obitelj hrvatskog branitelja  Tihomira Đurđevića. Tihomir i supruga Ivanka u potleušici žive u posljednjih 12 godina, kada su u potrazi za boljim životom s četvero djece doselili iz Nove Gradiške.
– Iseliti moramo do 10. siječnja 2019. godine do 10 sati, kazala je Ivanka Đurđević.
Deložaciju su osiguravali policajci, međutim sve je proteklo u redu i  bez ekscesa te je sudski ovršitelj u miru i bez problema izvršio svoj posao.
– Kao dragovoljac Domovinskog rata imam 900 dana borbenog puta  na bojišnicama, a vidite što mi se radi, rekao je Tihomir Đurđević dok je  pokazivao dokumentaciju i Spomenicu Domovinskog rata 1990. – 1992.  s potpisom dr. Franje Tuđman, prvog predsjednika Republike Hrvatske.
Uz Tihomira i Ivanku su bila djeca, a jedan od njih na majici je ispisao:  "Moj tata je branitelj, gdje si bio ti". Na deložaciji su bili i susjedi i nekoliko članova Živog zida koji su došli dati podršku ovoj, kako su rekli, mirnoj i poštenoj obitelji.
– Nekad su tu bili trgovina, škola, pošta, društveni dom, kuglana, restoran, menza, sve za život. Ovdje je živjelo i na Vrani radilo na stotine ljudi.  Sad ima stanova u kojim nitko ne živi, a obitelj Đurđević već je po drugi  puta deložirana, prvi put na početku ove godine, u siječnju, govori jedan  od starijih žitelja ovog naselja "ni na nebu ni na zemlji". 
Naime, riječ je o stanovima koje su prije više od 60 godina dobili radnici Vrane, a imovinsko-pravni odnosi još uvijek nisu riješeni. Jedan stan  je kao radnica Vrane dobila i majka Nevena Savića te on kao njezin sin  sada ovrhovoditelj.
Kako je u siječnju 2018. godine pisao Zadarski list, obitelj Đurđević je s  Nevenom Savićem sklopila ugovor o najmu ovog trošnog stančića i kada  su htjeli prijaviti  boravak, nastali su imovinsko-pravni problemi. Naime,  stanari, odnosno nekadašnji radnici Vrane, tko zna zbog čega i zašto, još  ne mogu prepisati stan u svoje vlasništvo, iako su u njima preko 60 godina.
"Ja nikakva prava nemam, adresa na osobnoj iskaznici mi je još uvijek  na Novoj Gradiški, a ovdje radim i živim", u siječnju za Zadarski list rekao  je Tihomir Đurđević.
Tom prigodom njegova kćer Silvija Troskot je izjavila kako na stanu  prigodom dolaska nije bilo ni vrata ni prozora, već su sve opremili uz pomoć dobrih ljudi koji su im pomogli da stan urede kako bi bio pogodan  za život obitelji s djecom.
"Ovo su državni stanovi i gospodin Savić na temelju ugovora o najmu  deložira moje roditelje. Naime, tata je, kad je vidio da stan nije Savićev,  odlučio kako više neće plaćati najam, a Savić mu je na to blokirao račun.  Znači, njemu je blokiran račun jer ne plaća stanarinu. A kome da je  plaća? Državi? Onda neka država dade taj stan njemu, a ne Saviću koji  nema veze s tim", rekla je Silvija Troskot tijekom prve deložacije u siječnju.