Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Odavanje počasti i otimanje zaboravu nevinih žrtava

23.08.2020. 17:37


U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma koji se obilježava 23. kolovoza, već tradicionalno u organizaciji Udruge Hrvatski domobran iz Zadra u subotu je odana počast vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća čiji se tjelesni ostaci nalaze u jami Golubinka nedaleko Vrsi te u miniranom stratišta Smiljevka zvanog jama Bezdanka, u gustoj hrastovoj šumi između Žerave i Ninskih Stanova.
Počast žrtvama je završen s porukom da se nikad više ne smije dopustiti da Hrvat digne ruku na Hrvata.
– Odajemo počast i otimamo zaboravu nevine žrtve. U to je vrijeme došlo do masovnog ubijanja hrvatskih vojnika i civila koji su pokopani u ovakvim jamama i neobilježenim grobnicama, kazao je Ante Matijević iz Poljica, povjesničar, istraživač, hrvatski proljećar i dragovoljac Domovinskog rata, autor dvije knjiga koje nose naziv "Komunističke hijene" 1. i 2., u kojima dokumentarno opisuje ovu tematiku.


Monstruozni zločini nakon pada Italije
– U ovim jamama živote su izgubili naši očevi, majke, djedovi, sumještani, hrvatski rodoljubi iz Vrsi i okolnih mjesta te talijanski i njemački vojnici. Po nalogu lokalnih komunističkih moćnika po kratkom postupku ubili su ih partizani. Scenarij tih događaja odvijao se na izuzetno okrutan, svirep način, naglasio je Matijević.
Za jame Golubinka i Smiljevka i njezine monstruozne namjene, kaže Matijević, zna se još od Drugog svjetskog rata i pada Italije.
– Partizani i njihovi pomagači su nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943. godine te nakon 1. studenog 1944. godine, kad se njemačka vojska preko ovog područja povlačila sa istoka, počinili brojna zvjerstva. U svakoj ovoj jami na stravičan način život je izgubilo od 300 do 400 civila i vojnike, ukupno preko 600.
Najprije su umorili, kaže on, a zatim u jamu Smiljevku bacili više od 400 hrvatskih, njemačkih i talijanskih vojnika i civila, ne samo s ninsko-vrškog područja, već čak s predjela od Šibenika preko Paga do Like.
– Jama Golubinka je duboka 45 metara. ¨Jama bezdanka¨, kako je zvao narod, veće je stratište od čuvene jame Jazovke.


Pod okriljem noći
Golubinka je "progutala" i veći broj talijanskih i njemačkih vojnika prilikom njihovog povlačenja s ovog ninskog područja, kao i civila. Žrtve Golubinke ubijane su i bacane pojedinačno i grupno, samo u dva dana njih 82. Onaj tko bi partizana ili člana njegove obitelji pogledao krivo, završio bi u ovom stratištu, ističe Matijević, dodajući kako su zločine u Golubinki počinili izvršitelji članovi tzv. Narodnih odbora iz Vrsi, Ražanca i Nina, njih oko 60,
– Članovi tzv. Narodnih odbora su bili sud i egzekutori i sve su radili po naredbi Centralnog komiteta, uglavnom pod okriljem noći kako bi se do dokaza i svjedoka što teže moglo doći, tvrdi Matijević.
Pošto je jama Bezdanka nedugo po završetku Drugog svjetskog rata minirana a ulaz prekriven kako bi se zatrli tragovi ubijenih vojnika i civila, potrebno ju je otvoriti kako bi je speolozi istražili.
Potreba istraživanja stratišta
– Ovo je blago rečeno prestrašno, samo bolesni um može smisliti ovakav način egzekucije. Ovakvih stratišta natopljenih krvlju u našoj županije je desetak a Hrvatskoj oko 1.000, u Sloveniji oko 600, u BiH 90 i tko zna gdje još.
Treba istražiti sva grobišta ratnih i poslijeratnih zločina iz tog razdoblja, posebice komunističke, koji su oko 50 godina ostali skriveni od javnosti, kazao rekao je 90-godišnji Rola Kandić iz Bibinja, član zadarskog ogranka Udruge Hrvatski domobran.
Počast svim nedužnim žrtvama sudionici ovog križnog puta odali su molitvama te postavljanjem svijeća, koje zbog protupožarnih mjera nisu paljene, te polaganjem cvijeća podno križeva pored jama Smiljevka i Golubinka. Među njima i predstavnici Udruge Hrvatski domobran, Udruge IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban Zadar, Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar, HVIDR-e Zadar, KUD-a Sv. Lovre Vrsi, Udruge pomoraca sv. Nikola Vrsi.
– Suočavanje s prošlošću, pijetet prema žrtvama i obrazovanje mladih o zločinima totalitarnih režima je trajni imperativ. I to ne zbog prošlosti, jer mrtve nažalost ne možemo oživjeti, već zbog budućnosti, kazala je Verdijana Maraš, predsjednica KUD-a Sv. Lovre.
Molitvu odrješenja kod jame Golubinka je predvodio don Ivica Bašić, novi-stari župnik Vrsi i Poljica.


»Suočavanje s prošlošću, pijetet prema žrtvama i obrazovanje mladih o zločinima totalitarnih režima je trajni imperativ. I to ne zbog prošlosti, jer mrtve nažalost ne možemo oživjeti, već zbog budućnosti
Verdijana Maraš