Prodajem škampe po 70 kuna, škarpina je 100 kuna i kovač po 180 kuna. Ima dosta ribe i izbor je jako dobar, ali problem je što ljudi najviše kupuju ribu iz uzgoja, mahom brancine i orade. Na “bolju” ribu koja nije iz uzgoja samo se rijetki danas odlučuju, kaže jedan prodavač
Veliki tjedan bliži se kraju, a s time i posljednje pripreme za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Razlog je to zbog kojeg su ovih dana gužve na svim prodajnim mjestima, a osobito na zadarskoj tržnici i ribarnici koje su tradicionalno najposjećenije opskrbno mjesto Zadrana u vrijeme blagdana. S obzirom na to da je jučer bio Veliki petak, koji za katolike znači post i nemrs, većina je domaćica za jučerašnji ručak nastojala poslužiti ribu.
Zadovoljni prodavači
Dokaz tome bila je prepuna zadarska ribarnica i to već rano ujutro kada je svatko požurio “ugrabiti” što bolji komad ribe. Unatoč financijskoj krizi prisutnoj na svakom koraku, Zadrani bar na jučerašnjem ručku nisu htjeli štedjeti kao drugih dana, pa je ovo bila i jedna od danas vrlo rijetkih prilika kada su i prodavači na ribarnici mogli reći da su zadovoljni.
– Mogu reći da sam jako zadovoljna s današnjom prodajom, jer nisam očekivala da će biti ovako dobro. Znala sam da bi, s obzirom na to da je Veliki petak, trebalo biti nešto bolje nego inače, ali nisam imala velika očekivanja, jer ljudi su u teškoj krizi. Ipak, ugodno sam se iznenadila, jer puno toga sam prodala već u prvom ‘naletu’ kupaca, kazala je prodavačica koja je na svom štandu izložila bogati izbor ribe, među kojima je kao jučer “najpopularniju” istaknula brancin i oradu, koji su se prodavali po cijeni od 60 kuna, škampe po cijeni od 70 kuna i inćune od 20 kuna.
Jednako je kazao i prodavač za susjednim, bogato opremljenim štandom oko kojeg su se kupci radoznalo okupili raspitujući se o cijeni i proučavajući kvalitetu ribe.
– Današnja je prodaja uobičajena za Veliki petak. Kupaca ima, gužva je velika i zadovoljni smo. Ljudi su najzainteresiraniji za ribu iz uzgoja pa smo zato prodali najviše brancina i orade čija je cijena 60 kuna, kazao je ovaj prodavač, koji je na svom štandu nudio još i škampe, inćune i sipu.
No prodavač koji je jučer na ribarnici izložio ulovljenu ribu požalio se na kupce kojima je draža dvostruko jeftinija riba iz uzgoja.
– Prodajem škampe po 70 kuna, škarpina je 100 kuna i kovač po 180 kuna. Pojavilo se dosta ribe i izbor je jako dobar, ali problem je što ljudi najviše kupuju ribu iz uzgoja, mahom brancine i orade. Na ‘bolju’ ribu koja nije iz uzgoja samo se rijetki danas odlučuju, kazao je ovaj prodavač.
“Promašeni” škarpuni
Slično je istaknula i prodavačica koja je za ovu priliku posebno pripremila svježe škarpune, a koje su kupci ipak zaobilazili.
– Nisam zadovoljna, nadala sam se da će kupcima danas biti privlačni škarpuni koje prodajem po 70 kuna, ali nije tako. Koliko vidim ljudi najviše traže ribu za pečenje, a škarpun je idealan za ‘lešo’ i brudet. Inače na Veliki petak prodaja bude jako dobra, ali izgleda da danas nisam pogodila želje kupaca, kazala je prodavačica na čijem je štandu bilo i cincela za 30 kuna, šaruna za 20 kuna među kojima je bio i morski pas za 50 kuna.
Da za jučerašnjim blagdanskim stolom nije nedostajalo dobre “spize” te da svatko, bez obzira na “dubinu džepa”, na jučerašnjem ručku nije štedio, dokazuju i sami kupci.
– Tek sam došla pa prvo malo gledam da ‘snimim’ cijene i ponudu. Tražim skušu i lokardu, jer tako sam zamislila današnji ručak, a još nigdje nisam uočila dobru ponudu. Ako ne nađem, morat ću promijeniti odluku, kazala je gospođa, a slično nam je kazao i gospodin koji je također još bio u fazi razgledavanja.
– Koliko vidim, ponuda je jako dobra, a očekujem da su cijene danas veće nego inače, ali to je normalno. Kod mene se danas sprema brancin na ‘gradele’ u kombinaciji sa srdelama, pa se nadam da ću naći to što su moje domaćice kod kuće zamislile, kazao je ovaj gospodin, dok je drugi Zadranin, koji je bio brži, cijelu jučerašnju “spizu” već obavio i s prepunim se vrećicama zaputio kući.
– Ja ću danas imati pravi domaći dalmatinski stol, a kupio sam najprije na tržnici malo šparoga i žutenice pa na ribarnici grdobine, koja će uz ovaj ‘zeleni’ prilog biti spremljena na lešo. Sve će se to zaliti, naravno, domaćim maslinovim uljem, kazao je Zadranin zadovoljan odrađenom kupnjom.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ŠEF SDSS-A
Pupovac: Mnogi će se nakon ovoga pitati – ‘Gdje mi je bila pamet’! Još nije kasno…
Zadar
nasljedna bolest
S ciljem osvješćivanja javnosti u Zadru održan Godišnji sastanak oboljelih od hereditarnog angioedema
Gastro
POMALO NEOBIČNO
Rižoto s jagodama nije bez razloga klasik u talijanskoj kuhinji
Hrvatska
SDP-OVAC
Komadina nije optimist o budućnosti SDP-a: Nisam siguran da ćemo se od ovoga brzo oporaviti
Županija
ČISTOĆA OKOLIŠA
Uspješno provedena velika akcija čišćenja Jadranskog mora i priobalja na području ACI marine Šimuni
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Sport
Miris oktana