Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

PANIKA MEĐU INVESTITORIMA

Na pomolu najveća kripto prevara u Hrvatskoj: Tvrtka BitLucky Riječanina Luke Burazera klijentima “visi” čak 70 milijuna eura

Autor: Vladimir Mrvoš

20.05.2023. 18:15
Na pomolu najveća kripto prevara u Hrvatskoj: Tvrtka BitLucky Riječanina Luke Burazera klijentima “visi” čak 70 milijuna eura

Foto: A. KrižanecRIJEKA – Riječka tvrtka BitLucky koja se bavi trgovinom kriptovalutama oštetila je više stotina klijenata za iznos od oko 70 milijuna eura – vijest je koja je odjeknula nakon što je vlasnik tvrtke, Luka Burazer, svim klijentima poslao mail u kojemu ih izvješću da je »nizom loših trejdova i odluka, nažalost, doveo stanje tvrtke u kriznu situaciju«.  U mailu se navodi kako će »u sljedećim danima imati više informacija« te da su »dostupni na telefon«.


Hoće li zaista imati više informacija, tek će se vidjeti jer se vlasnik – koji se, kako nam je rečeno, »dislocirao, ali je u Hrvatskoj« – ne javlja na telefon, a nitko se ne javlja niti na telefonske brojeve tvrtke.


Uzmenireni ulagači osnovali su grupe na društvenim mrežama, panično i u strahu raspitujući se što je s njihovim novcem. No, ne žele izlaziti u javnost s imenima i pričama o tome kako su uopće došli na ideju da velike iznose novca, neki i cijelu svoju životnu ušteđevinu, stave u to prilično riskantano poslovno ulaganje. Neki su u strahu za svoj novac o tome izvjestili i policiju.
Ovo se nalazi na zaslonu stranice tvrtke BitLucky.Iz Policijske uprave primorsko-goranske, izvijestili su nas da »raspolažu određenim saznanjima« te potvrdili da im se nekoliko građana obratilo za pomoć.


– U tijeku je prikupljanje podataka radi utvrđivanja elemenata za poduzimanja mjera i radnji koje bi bile u nadležnosti policije te obzirom na tajnost izvida nismo u mogućnosti iznositi više informacija, kaže se u priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske.
Prema pisanju specijaliziranog portala za kriprovalute kriptovijesti.net – tvrtka koja je poslala uzmemirujuću vijest svojim klijentima, imala je poslovnu praksu da ulaže samo 20 posto iznosa (iznos koji se može izgubiti) dok ostatak drži na »hladnim« i »vrućim« novčanicima, te je osiguran od gubitka.


Tvrtka je ugasila službeni discord kanal te je izazvala sumnje kod svojih investitora koji su se ubrzo okupili na WhatsUp i novom discord serveru ne vjerujući pritom da im je novac “nestao u sekundi”. Iz tih discord i WhatsUp grupa saznajemo da su i direktor i prokurist tvrtke izjavili da »tvrtka nema više novca te da su sve izgubili zbog krivih odluka.«


Iz poslovanja tvrtke može se vidjeti da je promet u 2020. godini bio 750.088 kuna, a dobit 81.159 kuna, dok je 2021. promet bio 4.450.792 a dobit 3.186.837 kuna, što je index od čak 4365,83.