Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mljekari traže smjenu ministra Jakovine

23.02.2012. 23:00
Mljekari traže smjenu ministra Jakovine


Maratonski pregovori između farmera, koji prosvjeduju već jedanaesti dan zaredom, nastavljeni su, bezuspješno, i jučer – mljekarska industrija seljacima nudi maksimalno 2,48 kune po litri otkupljenog mlijeka, seljaci ne žele ići ispod 2,66 kuna, zbog čega i dalje, kako najavljuju, ostaju na cestama.
U noći sa srijede na četvrtak interventna je policija prekinula traktorsku blokadu na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, privela 29 prosvjednika, a njihove traktore sklonila sa ceste i ogradila, dok su jučer ujutro svi privedeni pušteni, nakon čega su se vratili na prosvjedne punktove. Par sati kasnije organizirali su konferenciju na novinare ogorčeni, kako su kazali, postupanjem policije i privođenjem, demantirajući policijski podatak po kojem je jedan od prosvjednika bio u alkoholiziranom stanju. Od premijera Zorana Milanovića zatražili su smjenu resornog ministra, Tihomira Jakovine, napominjući kako je on za njih “prošlo svršeno vrijeme”. Odgovorio im je, sa sjednice Vlade, sam premijer, napominjući kako Vlada daljnje blokade neće dopustiti.
U međuvremenu, tijekom jučerašnjeg dana novinarima koji prate mljekarske prosvjede na mailove su neprestano pristizale poruke s anonimnih adresa, u kojima se navodi “prava istina o hrvatskim mljekarima”. Između ostalog, navodi se podatak prema kojem je jedan od vođa prosvjeda, koji tvrdi da je u 2010. godini dobio 700 tisuća kuna poticaja od države, primio zapravo daleko više, 1,2 milijuna kuna, što je podatak skinut iz izviješća Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Time je, očito, započet i svojevrsni medijski rat između farmera-prosvjednika i, moguće, suprotnih strana, koje neprestano ponavljaju kako hrvatski farmeri ne primaju za litru mlijeka samo 2,66 kuna, koje su imali do siječnja, već i tvorničku premiju od još 20 lipa, kao i državni poticaj od pola kune. Do listopada prošle godine imali su pravo i na interventnih 0,42 kune, dakle ukupno gotovo četiri kune po litri mlijeka.