Mladi krumpir se ne smije čuvati u hladnjaku jer bi postao sladak. Nakon vađenja iz zemlje najbolje ga je što prije potrošiti. Dovoljno je koricu samo dobro oprati ili tako oguliti te skuhati krumpir na pari da se sačuva što više vrijednih sastojaka
Krumpir, jednogodišnja zeljasta biljka, jedna je od najraširenijih namirnica na svijetu, koja obogaćuje našu prehranu. Ovisno o vremenu dozrijevanja, razlikujemo mladi i stari krumpir. Mladi krumpir sadrži više šećera, vitamina C i vode, a stari više škroba. Iako krumpira ima cijele godine, prvi, mladi plodovi privlače najviše pažnje. Mladi krumpir se ne smije čuvati u hladnjaku jer bi postao sladak. Nakon vađenja iz zemlje, mladi krumpir je najbolje što prije potrošiti. Dovoljno je koricu samo dobro oprati ili tanko oguliti te skuhati krumpir na pari da se sačuva što više vrijednih sastojaka.
Indijska plemena
Što se tiče priče o krumpiru kroz povijest, krumpir su u Europu prije nešto više od 400 godina donijeli španjolski moreplovci iz brdskih predjela Perua. Važnost krumpira u prehrani indijanskih plemena i njihovoj mitologiji uočena je pronalaskom predmeta oslikanih motivima krumpira krajem 2. stoljeća na obalama Perua. Krumpir se stoljećima uzgajao kao ukras kojim su se za vrijeme zabave kitile velike ličnosti, pa čak i kraljevi. Do upotrebe krumpira kao namirnice koja se svakodnevno jela u narodu došlo je zbog povremene neimaštine i gladi. Jela od krumpira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj prehrani iz više razloga. Prije svega jer se krumpir lako uzgaja, urod mu je velik, zastupljen je u prehrani tijekom čitave godine, prihvatljive je cijene, zasitan je, a može se jednostavno pripremiti i na najrazličitije načine.
Što se tiče njegove energetske i nutritivne vrijednosti, krumpir je namirnica povoljna za prehranu osoba svih dobnih skupina jer je dragocjen izvor energije i ugljikohidrata, dakle škroba. Energetska vrijednost krumpira iznosi samo 86 kalorija na 100 grama kuhanog krumpira. Ista količina krumpira ima po svom sastavu 2,5 puta manje ugljikohidrata nego kruh, što ga čini važnim u prehrani dijabetičara. Kruh, 40 grama, može zamijeniti 100 grama krumpira. Krumpir je vrijedan izvor vitamina i minerala: vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija.
Prilikom termičke obrade namirnica vitamin C se velikim dijelom razara, dok se u krumpiru gubi tek ako se kuha oguljen i narezan. Kada se krumpir kuha u kori, sačuvana je trećina vitamina C, a pečen u kori gubi ga neznatno. Vitamini i minerali nalaze se u kožici krumpira i neposredno ispod nje, zbog čega se preporučuje guliti samo tanki sloj ili ga kuhati i peći neoguljenog.
Rezanci, štapići, kocke…
Krumpir po svom sastavu sadrži tvari koje odlično djeluju na čovjekovo zdravlje te liječi bolesti nastale uslijed poremećene izmjene tvari, kao što su giht i reuma. U narodnoj medicini krumpir se upotrebljava kao pomoćno ljekovito sredstvo kod reumatizma, upale zglobova, glavobolje, visoke temperature, opeklina, ozeblina, u obliku kaše od oguljenog, prijesnog krumpira.
Kod problema sa sluznicom želuca upotrebljava se sok od krumpira. Sok od krumpira dobiva se tako da se krumpir oguli, sitno nariba i sok iscijedi. Budući da nije baš ugodna okusa, možete ga pomiješati sa sokom od mrkve ili ga razrijediti vodom. Taj sok bogat je bazičnim tvarima te veže na sebe mokraćnu kiselinu i tako pomaže kod gihta, reume i artritisa. Opekline se mogu liječiti oblozima hladnog krumpira.
Pri kupnji tog povrća treba voditi računa o njegovu izgledu jer proklijali i zeleni krumpir nije poželjan u prehrani.
Krumpiri se čiste nožićem za guljenje krumpira uz obavezno skidanje klica. Ako je krumpir mlad, jednostavno ga se ostruže običnim nožićem ili se lagano opere četkom pod mlazom vode. Nakon guljenja krumpir se do pripremanja može držati u hladnoj vodi, no ne duže od par sati.
Rezanje krumpira ovisi je o načinu njegove pripreme. Ako se krumpir prži, peče ili kuha, reže ga se na rezance, štapiće, kocke, ploške, kriške… Krumpiru osim soli i papra odgovaraju različita začinska bilja i ulja. Konzumira se isključivo kada je termički obrađen, kuhanjem u slanoj vodi na 100 stupnjeva Celzijevih, pečenjem u pećnici na 150-200 stupnjeva, prženjem u dubokoj masnoći na 200-250° stupnjeva… Njegova je primjena u kombinaciji s drugim povrćem i namirnicama izvanredna. Tako se krumpir poslužuje kao samostalno jelo, kao jednostavna i složena salata, prilog ribama i mesu te u raznim juhama i povrtnim varivima.
Tri umaka za mladi krumpir
Sastojci (za 4 osobe)
40 dag rajčica, 5 dag kapule, pola crvenog feferona, 2 žlice ketchupa, 3 režnja češnjaka, 1 žličicu curryja, maslinovo ulje, 50 dag patlidžana, 3 žlice limunova soka, 25 dag gljiva, 5 dag ljutike, 3 grančice bosiljka, 2 grančice peršina, sol, svježe mljeveni papar, 1,5 kg sitnog mladog krumpira
Priprema
Za prvi umak oguliti rajčice i narezati ih na sitne kockice. Dodati sitno nasjeckani feferon i češnjak, zatim ketchap, nasjeckani luk, 4 žlice maslinovog ulja, curry i sol. Za drugi umak oguliti patlidžane, nasjeckati ih na kockice i miješajući ih, pirjati 5 minuta sa 10 žlica maslinovog ulja na srednjoj temperaturi. Začiniti limunovim sokom. Odvojiti jednu žlicu kockica, a preostale patlidžane smrviti u kašu i ohladiti je. U dobro ohlađenu kašu od patlidžana dodati kockice patlidžana i bosiljak. Za treći umak, očišćene gljive narezati na kockice. Na maslinovom ulju ispržiti sitno nasjeckanu ljutiku i dodati joj gljive. Sve zajedno pirjati na laganoj vatri te dodati sol, papar i nasjeckani peršin. Ovako pripremljene umake poslužiti uz pečeni mladi krumpir. Sitne mlade krumpire ne treba guliti, dovoljno ih je dobro oprati vodom, osušiti i nauljiti te peći 50 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.
Juha od krumpira
Sastojci (za 4 osobe)
25 dag krumpira, 2 mrkve, 1/2 l temeljca od povrća, 10 dag dimljene pancete, malo maslaca, 15 dag topljenog sira (trokutići), sol, šareni papar, muškatni oraščić, 1 žumanjak, peršin
Priprema
Oguljeni krumpir narezati na kockice, a mrkvu na rezančiće. U temeljcu od povrća skuhati krumpir i pola količine narezane mrkve. Posebno na maslacu ispržiti preostalu mrkvu i peršin te pancetu narezanu na trakice. Povrće i pancetu umiješati u juhu, dodati sir te miješajući zagrijavati dok se ne otopi. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Juhu maknuti s vatre i dodati žumanjak da se juha malo zgusne. Ukrasiti peršinom i poslužiti.
Zgnječeni krumpir
Sastojci (za 4 osobe)
1 kg mladog krumpira, 1 glavicu češnjaka, 1 grančicu ružmarina, 1 svežnjić peršina, sol, svježe mljeveni papar, maslinovo ulje
Priprema
Oprani krumpir skuhati u što manje posoljene vode. U međuvremenu očistiti češnjak. Jednu polovicu češnjaka krupno narezati, a drugu ostaviti režnjeve cijele. Nasjeckati ružmarin i peršin. Na maslinovom ulju, miješajući, zagrijati češnjak da samo zamiriše, primiješati začinsko bilje i maknuti s vatre. Kuhani krumpir oguliti, jako pretisnuti vilicom u sredini te preliti češnjakom i začinskim biljem. Posoliti i popapriti te poslužiti kao prilog glavnom jelu.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Europska liga
Josip Stanišić asistirao u pobjedi Bayera u Rimu, sve miriše na hrvatsko finale EL
Rukomet
Rukometna Liga prvaka
Veron Načinović ostao bez završnice Lige prvaka, Kiel nadoknadio devet golova minusa
Nogomet
Englesko prvenstvo
Chelsea u zaostaloj utakmici na Stamford Bridgeu svladao Tottenham
Ostali sportovi
ATP Madrid
Danil Medvedev poput Jannika Sinnera predao polufinalni meč u Madridu
Ostali sportovi
EP u gimnastici
Pet hrvatskih gimnastičarki nastupilo u kvalifikacijama EP-a, Tina Zelčić najbolja 12.
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Zadar
OBAVIJEST
VAŽNA OBAVIJEST Zbog utrke Wings for Life zatvaraju se ova parkirališna mjesta
Županija
SVEČANA SJEDNICA