Foto: Velimir BRKIĆ
Za kuhati kruh ispod peke treba 1,5 do dva kilograma domaćeg pšeničnog brašna, svježi kvasac, soli i malo šećera da tijesto ukvasa ili ukisa. Premijesim ga dva puta da kruh bude mekši i da traje barem dva dana. Ispod peke se peče oko pola sata, objašnjava 53-godišnja Ivanka Mikulić
Ivanka Mikulić iz Gorice najbolje kuha i peče kruh ispod peke u Zadarskoj županiji. Rezultat je to prvog natjecanja za “Najbolji kruh ispod peke” održanog u sklopu četvrte po redu Večeri folklora i običaja “Zapivat ću nek’ se pisma čuje” u Gorici u općini Sukošan.
– Za kuhati kruh ispod peke treba 1,5 do dva kilograma domaćeg pšeničnog brašna, svježi kvasac, soli i malo šećera da tijesto ukvasa ili ukisa. Premijesim ga dva puta da kruh bude mekši i da traje barem dva dana. Ispod peke se peče oko pola sata, objašnjava 53-godišnja Ivanka Mikulić, prva pobjednica manifestacije čija je svrha promocija tradicionalnog jela kako bi se recepti i tajne kuhanja lakše približili predstojećim generacijama, ali i turistima.
U Gorici je to bio istinski festival folklora, običaja, kolanja, igranja, etno svirke, pjesme, spize i neodoljivog pića.
– Ova manifestacija je udahnula novi život starom jelu i vraća mu nekadašnji sjaj. Staro ognjište i peka je svojevrsni novi početak tradicionalnog jela koje su jele naše bake i djedovi, a koje je gastronomska posebnost Ravnih kotara i zadarskog kraja, kaže predsjednica KUD-a “Sv. Ivan Krstitelj” Jelena Gulan, nova ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića u Zadru.
Sudjelovalo je pet kulturno-umjetničkih društava: “Tkanica” iz Okućana, “Vukšić” iz Vukšića, “Privlaka” iz Privlake, “Gradina” iz Polače i domaćin “Sv. Ivan Krstitelj” te Etno udruga “Petrovo polje” iz općine Ružić.
Program je počeo blagoslovom u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, nakon čega se šarena povorka u narodnim nošnjama i glazbalima te barjacima KUD-ova uputila do mjesnog igrališta gdje je održan program.
Uz bogat stol se u Gorici pjevalo, igralo, orcalo i veselilo.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
KONZUMACIJA MESA I MESNIH PRERAĐEVINA
Istraživanje razotkrilo: Samo jedan posto Hrvata može si priuštiti janjetinu
Zadar
OB ZADAR
POZITIVNE VIJESTI: Zadarska bolnica dobila zeleno svjetlo za dva projekta, evo o čemu se radi
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Hrvatska
LOM U STRANCI
Raspudići ostaju bez 130.000 eura iz proračuna nakon napuštanja Mosta, znali su za to i svejedno su otišli
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Zadar
fantastičan projekt