Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Državni tajnik

Ivo Milatić odbacio optužbe za korupciju:" To sve su gnjusne laži!"

Autor: Hina

26.01.2023. 14:19
Ivo Milatić odbacio optužbe za korupciju:

Foto: Robert Anic/PixsellDržavni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić odlučno je u četvrtak odbacio optužbe da je ikome pogodovao pri izdavanju energetskih odobrenja te je priznao da je izložen pritiscima, istaknuvši da postupa isključivo po zakonu.


„To će odvjetnici rješavati jer su to gnjusne laži , klevete, insinuacije, podmetanja, naručeno”, kazao je Milatić u Saboru.


To je rekao odgovarajući Daliji Orešković (Centar) koja je spomenula medijske napise da je Milatić preko posrednika tražio mito za izdavanje energetskih odobrenja tvrtkama koje žele pokrenuti projekte vezane uz obnovljive izvore energije.
„U ministarstvima uvijek postoji jedan te isti problem, da je način rada tih tijela i kriterij odabira kadrova ostao isti. Uvijek neka tamo Rimac ili neki tamo Milatić određuju i kroje kome će se neko pravo priznati a kome neće, a pritom će korist izvlačiti za svoj ili nečiji tuđi privatni džep”, ustvrdila je Orešković u raspravi o tri uredbe koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti.


Milatić joj je odgovorio da već skoro 30 godina obnaša javne funkcije,  11 godina radi u Ministarstvu gospodarstva te da svoj posao radi isključivo po zakonu .


“Jasno je da sam izložen velikim pritiscima kada su u pitanju veliki interesi jer svi bi htjeli da se izdaju energetska odobrenja, i oni koji imaju valjane dokumente i oni koji nemaju. Ali nažalost one koji bi htjeli nešto što se očito ne može izvještavam da mi kao ministarstvo postupamo isključivo po slovu zakona”, kazao je.


Dodao je da se sva odobrenja izdaju putem javnog natječaja uz provjeru potrebne dokumentacije i pozvao  sudove i ostala tijela da provjere  svaki javni natječaj i svako odbijanje .


„Svoj posao radim korektno i u skladu sa zakonom i sve ove godine sam to radio i uvijek će to tako biti, da su pritisci jesu,  da su neki nervozni jesu,  ali ja im tu pomoći neću”, poručio je Milatić.


Izvješće o tri uredbe koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, dok Sabor nije zasjedao,  većina zastupnika je podržala osim Vesne Nađ (Klub Socijaldemokrati) koja je ocijenila da se uredbama izbjegava rasprava u Saboru, “krpaju zakoni ” koji su neprovedivi   i skriva nesposobnost pojedinih resora.


Riječ je o Uredbi o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije te uredbama o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti i o izmjeni Zakona o obveznim odnosima.