Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sjednica Vlade

Premijer Plenković:" Zakon o pomorskom dobru je ništa drugo nego običan pokušaj grube manipulacije jednog dijela oporbe"

Autor: Hina

26.01.2023. 13:55
Premijer Plenković:

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELLPremijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da ovogodišnja tema obilježavanja sjećanja na žrtve Holokausta – “dom i pripadanje” podsjeća na odgovornost osiguravanja osjećaja doma i pripadnosti za sve građane te suprotstavljanja govoru mržnje.


Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji se sutra obilježava  proglašen je rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2005.,  a ove godine Ujedinjeni narodi su izabrali „dom i pripadanje“ kao temu vodilju u obrazovanju i sjećanju na Holokaust.


“Ta tema naglašava humanost žrtava Holokausta, čiji je identitet bio oduzet od počinitelja genocida u ime ideologije koja je ostavila duboku ranu na tlu Europe”, kazao je Plenković na sjednici Vlade.
Dodao je da nas ona podsjeća kako “imamo odgovornost da osiguramo osjećaj doma i pripadnosti za sve naše građane, kako u Hrvatskoj, tako i globalno gledajući, da se suprotstavljamo govoru mržnje, antisemitizmu, poricanju i iskrivljavanju istine o Holokaustu i da učinimo sve kako bismo spriječili da se ovakve slične agresije, ratovi i razdori nikada ne ponove”.


Od 1. ožujka Hrvatska će predsjedati Međunarodnim savezom za sjećanje na žrtve Holokausta (IHRA), nevladinim tijelom koje ima 35 država članica i 10 država promatrača.


Ove godine predstavit ćemo temu jačanja obrazovanja, istraživanja i kulture sjećanja na Holokaust, najavio je premijer.


Podsjetio je da je ovog tjedna u Osijeku odano priznanje dr. Kamilu Firingeru, 130. hrvatskom Pravedniku među narodima, koji je riskirao vlastiti život kako bi spasio sugrađane židovske vjere, Margitu Fischer te njezinu djecu Lelju i Darka.


“Važno je spominjati se Pravednika, to su bili obični ljudi, koji su prepoznali trenutak i odlučili djelovati, te postali primjer ljudske dobrote i onih koji se ne oglušuju na stradanja susjeda”, istaknuo je Plenković.


Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, dan je kada je 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor i logor smrti Auschwitz-Birkenau.


“Sutra se prisjećamo sustavnog ponižavanja, deportacija i istrebljivanja šest milijuna europskih Židova od 1933. do 1945, od kojih su milijun i pol bila djeca.”, rekao je premijer dodavši da će potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek biti sutra na Mirogoju.


Pokušaj grube manipulacije dijela oporbenih stranaka


Plenković se osvrnuo i na Zakon o pomorskom dobru o kojem je jučer bilo prvo čitanje u Saboru, ocijenivši da je viđen “pokušaj grube manipulacije dijela oporbenih stranaka koje su praktički krenule s lažnom optužbom o skrivenim ciljevima zakona”.


“Riječ je o čitavom kontekstu izmjena koje se odnose na pomorstvo. Nema nikakvih ograđivanja plaža i reduciranja prava građana u smislu korištenja pomorskog dobra kao općeg dobra koje je neotuđivo. S te strane uvodi se red i daju se veće ovlasti lokalnoj upravi, cijeli proces će biti transparentan”, poručio je premijer.


Ali, dodao je, to je tako kada su svi ti isti akteri u stanju glasati tako da izbjegnu pomoć Ukrajini i praktički podržavaju agresiju Putinovog režima.


“A onda se nastoje sakriti iza lažnih tema i dovoditi ljude u zabludu na temi za koju misle da će uz svu difamacijsku kampanju koju su pokrenuli imati nekakav efekt. Taj efekt je nikakav, jednostavno još jedan jeftin pokušaj plijenjena pozornosti”, poručio je Plenković.