Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nepotizam

Čulina: Optužbe o izboru specijalizanata netočne su i zlonamjerne

Autor: Marina Vlakić

26.01.2023. 12:53
Čulina: Optužbe o izboru specijalizanata netočne su i zlonamjerne

Foto: Arhiva ZL/Marin GospićNakon objave natječaja za specijalizaciju kliničke radiologije kojim Opća bolnica traži tri specijalizanta, zadarski mediji dobili su dopis kandidata koji upozoravaju kako ovakvi natječaju moraju doći pod lupu javnosti da bi se spriječilo zapošljavanje “djece velikih glava”.


– Kako doznajemo iz bliskih izvora na natječaj se prijavilo osam kandidata. Isti natječaj je raspisan u kolovozu 2022. godine koji je tad poništen zbog nemogućnosti slaganja komisije. Kako i sad doznajemo,a razgovoru za gore navedenu specijalizaciju nije prisustvovao ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina, niti njegov zamjenik dr. Edi Karuc koji su za vrijeme provođenja razgovora bili prisutni u OB Zadar. Zanima nas tko će sad biti primljen na specijalizaciju koja je već poništena i po kojem kriteriju će biti primljeni kandidati jer neki već rade u OB Zadar bez specijalizacije par godina, a djeca nekih doktora ili “velikih glava” odmah nakon završetka studija budu primljena na određene specijalizacije, navodi se u dopisu kandidata koji se pitaju “kako netko s ulice ili faksa ima prednost prije samih zaposlenika naše drage bolnice koji, nažalost, rade na razno razne ugovore, a ne prima ih se na specijalizacije”.


– Žalosno, ali istinito. Vidjet ćemo hoćemo li i ovaj put gledati imena primljenih novih mladih doktora po vezama ili stvarno po radnom stažu i bodovima. Razgovor je obavljen dana 23. siječnja 2023 godine za kliničku radiologiju, pulmologiju te patologiju. Vidjet ćemo ishod i odabir naše upravne zgrade Opće bolnice, stoji u dopisu kandidata za specijalizaciju.


Kriteriji zapošljavanja
Riječ je, dakle, o situaciji koja se često ponavlja nakon objava natječaja za specijalizaciju kada mediji dobivaju pisma kandidata o za njih sumnjivim kriterijima dodjele specijalizacija, navodeći kao glavni kriterij nepotizam. Ravnatelja zadarske Opće bolnice, dr. Željka Čulinu, stoga smo pitali po kojim točno mjerilima odabiru specijalizante te po kakvom postupku. Komentirajući optužbe o nepotizmu i zapošljavanju sinova liječnika, Čulina napominje kaka odmah odbacuje te navode.


– Opća bolnica Zadar pri svakom se izboru specijalizanata strogo drži navedenog Pravilnika i postupka. Pojedini navodi koji se pojavljuju u medijima a odnose se na izbor specijalizanata u Općoj bolnici Zadar su netočni i zlonamjerni, ističe ravnatelj te navodi detalje postupka po kojemu odabiru specijalizante.


– Opća bolnica Zadar kao i druge zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj prilikom odabira kandidata za specijalizacije, pridržava se odredbi Pravilnika o mjerilima za prijem specijalizanata. Pravilnikom se utvrđuju mjerila za prijam zdravstvenih radnika-specijalizanata te način njihova izbora. Mjerila za utvrđivanje redoslijeda pristupnika sadržana su u članku 3. Pravilnika i odnose se na sljedeće kategorije: duljinu trajanja studija, opći prosjek ocjena studija, nagrade za vrijeme studija, poslijediplomski studij, stručna i znanstvena aktivnost, rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te rad doktora medicine u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi, pojašnjava ravnatelj, napominjući kako je unutar svake kategorije određen i raspon bodova koji se kandidatima dodjeljuju sukladno ispunjenim uvjetima.


Bodovna lista


Lista pristupnika s istaknutim bodovima objavljuje se na oglasnoj ploči zdravstvene ustanove, nakon čega slijedi razgovor kandidata s Povjerenstvom za izbor specijalizanata. Povjerenstvo ima pet članova, obrazlaže dalje Čulina, a u njemu su članovi šireg stručnog kolegija odjela, odnosno djelatnici s odjela za kojeg se specijalizant bira.


– Razgovor se obavlja u svrhu stjecanja uvida u opća znanja, znanja specifična za pojedinu specijalizaciju, motiviranost pristupnika, kvalitetu socijalnog kontakta, odnosno verbalne i neverbalne sposobnosti te opći dojam. Svaki od članova Povjerenstva nakon obavljenog razgovora s pristupnikom ocjenjuje ga s najviše 1,5 bodova, s tim da je obvezan ocjenu obrazložiti na pravilnikom propisanom obrascu. Prilikom izbora kandidata, a u okviru zadanih kategorija, svi članovi Povjerenstva samostalno procjenjuju i uvažavaju sve faktore vezane za svakog pojedinog kandidata te se temeljem navedenog kandidat boduje. Na kraju razgovora zbrajaju se svi postignuti bodovi i specijalizant koji ima najveći ukupan broj bodova prima se na specijalizaciju, kazao nam je ravnatelj Čulina o izboru specijalizanata.


Uskoro ćemo saznati koji su mladi liječnici primljeni na najnoviji natječaj zadarske Opće bolnice, odnosno je li doista riječ o onima s najvećim brojem bodova, a ne “djeci velikih glava”, kako tvrde kandidati u pismu medijima.