Prošlogodišnji pobjednik izbora Zadarskog lista i TZ Zadarske županije – “Biramo restoran s najboljom izvornom gastroponudom”, ugostiteljski objekt Pet bunara laskavu je titulu opravdao i tijekom našeg ovogodišnjeg obilaska. Ne zaustavljajući se na lovorikama, vlasnik Vlado Babac, zapravo šef kuhinje Mario Arbanas, pripremio nam je ukusan, originalan, maštovit i nadasve autohtonog predznaka “začinjen” objed. Dakako, to je bilo i za očekivati, ne samo zbog titule, već zbog svih onih pohvala koje već godinama “kruže” gradom o ovom restoranu. Iz Pet bunara nećete izaći ravnodušni, bilo da je riječ o hrani, ambijentu, profesionalizmu uslužnog osoblja ili, pak, samo lokaciji podno zadarskih bedema – “naš” prošlogodišnji pobjednik ima se čime podičiti. Kombinirajući prije svega domaće namirnice, oplemenjene maštovitim receptima, ovaj je restoran zapravo ogledni primjer kako bi jedan autentično zadarski ili šire dalmatinski ugostiteljski objekt trebao izgledati. Uvijek u trendu, ove su godine uveli i jela rađena od ekološki uzgojenog povrća, prednjačeći u svemu, pa tako i tome u gradu. Zapravo teško bi bilo navesti što se sve to može pojesti u Pet bunara pa ćemo se samo kratko zadržati na ovoljetnim Mariovim preporukama poput čičvarde sa sipom, palente s plodovima mora, orza sa sipom ili juhe od leće. Dakako, nikako ne smijemo zapostaviti ni smokve i rogač koje su u ovom restoranu implementirali u sve kategorije jela, od predjela do deserta, čuvajući zadarsku gastrotradiciju. Vlado dodaje da je sada na redu maraška što će nesumljivo biti još jedan restoranski hit. U međuvremenu, dok maraška ne “zasjedne” na tron, ovoljetni smo obilazak restorana zaokružili izvrsnom tortom od rogača. Prethodili su joj odlična grdobina s čičvardom i crvenim paprom te ništa manje dobar orzotto sa škampima. Pila se Maraština.
Recept šefa kuhinje
Orzotto sa škampima
(za 4 osobe)
300 g očišćenih škampa
2 češnja češnjaka
300 g orza
5 g divlje riže
maslinovo ulje, papar, sol, riblja juha, konjak
Na ugrijanom maslinovom ulju popržiti škampe, dodati češnjak, konjak, riblju juhu, kuhani orzo te začine po želji. Na kraju dodati i kuhanu divlju rižu.
najnovije
najčitanije
Scena
FINALE
Izabrane najljepše mame Hrvatske
Sport
Borba za trofej
KUGLANJE Zadar u polufinalu Hrvatskog kupa na Zaprešić, Osijek izbacio Poličnik
Scena
Glazbeni arhitekti
Zagrebački indie rockeri Orvel pozivaju na energičnu svirku i ples
Hrvatska
PROVOZALI SMO SE LINIJOM 6
VOZAČICA TRAMVAJA ANA JONJIĆ Najviše mi se obraduju bakice, stariji putnici mašu, šalju puse
Hrvatska
STANJE U PROMETU
HAK: Stvaraju se gužve na A1 između čvora Zadar istok i Lučko
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Zadar
HRISTOS VASKRSE!