Na Sveučilištu u Zadru trenutno studira oko 6.000 studenata. Velik broj njih kuha hranu, ali isto tako jedan jako velik broj jede u studentskoj menzi. Sa Sveučilišta su nam potvrdili kako usluge studentske menze koristi približno oko 1.500 studenata.
– Studentska prehrana je organizirana u dva objekta. U restoranu Barbakan se poslužuju meni obroci i ostala pojedinačna kuhana jela, dok se u fast foodu Citadela poslužuje brza hrana kao što su sendviči, pizze, hamburgeri i slično, te mliječni proizvodi. Cijena meni obroka iznosi 22,60 kuna. Potpora Ministarstva iznosi 71,24% obračunske cijene dok razliku do pune obračunske cijene snosi korisnik potpore tj. student, pojasnili su sa Sveučilišta. Prema ovome ispada da student u konačnici za obrok plati između 6 i 15 kuna.
Dodali su kako je sastav meni obroka i popis pojedinačnih jela i drugih prehrambenih proizvoda propisan Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata.
– Cijene su također propisane te trenutno nemamo nikakve informacije o mogućim izmjenama Pravilnika. Studentska menza posluje bez gubitaka i broji ukupno 38 zaposlenih, potvrdili su nam sa Sveučilišta. Dodali su kako studenti imaju vrlo korektan odnos s osobljem i vrlo često daju pohvale na račun hrane.
– Ukoliko se pojavi bilo kakva pritužba, rješava se u komunikaciji sa studentima, odnosno u koordinaciji s lokalnim Povjerenstvom za kontrolu prehrane studenata, u okviru naših mogućnosti, zaključili su.
I sami smo se uvjerili u zadovoljstvo studenata prehranom. Naime, bili smo jučer u restoranu Barbakan u vrijeme ručka te je već vladala gužva. Prema onome što smo mogli vidjeti studenti su na raspolaganju imali raznoliku hranu te su neki jeli pohano meso, drugi s grila, neki su imali povrće, drugi rižu, bilo je i različitog povrća u umacima.
– Jako smo zadovoljne prehranom, hrana je raznovrsna i jeftina. Nikada ne platimo više od 15 kuna što je jako dobro za nas studente. Živimo u stanu, ali ne isplati nam se kuhati jer je hrana ukusna i pristupačna, rekle su nam Ema, Mara i Andrea. Mara i Andrea su iz Dubrovnika, dok je Ema iz Zadra, ali također u pauzi od predavanja ide s kolegicama na ručak.
I ostali studenti potvrdili su nam kako su zadovoljni hranom te smatraju da su obroci koji se spremaju u menzi ukusni i pristupačni i nemaju potrebu kuhati jer bi ih to u konačnici došlo skuplje i oduzimalo previše vremena.
najnovije
najčitanije
Zadar
PANEL
OPG-ovci i kreatori turističkih politika: ‘Gastronomija je samo srce uspješne turističke ponude’
Zadar
PRIJEDLOG AKCIJE MLADIH
Cijena odvoza otpada mogla bi pasti, evo i za koliko
Kultura
TERE I LUCE
U HNK Zadar stiže urnebesna triler komedija
Plodovi zemlje i mora
FAO-ov indeks
Cijene hrane na najvišoj razini od prošlog proljeća
Zadar
DRUŠTVO ARHITEKATA
SUVREMENA URBANIZACIJA Bujanje turističkog smještaja smanjuje priuštivo stanovanje
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Kultura
VELIKI KONCERT U HNK ZADAR
Klapa Anima Maris vraća se na velika vrata: “Kada nam netko priđe i podijeli svoj dojam, tada znamo da…”
Županija
pitanje zaštite
RAT NA OTOKU Simbol čipke kao kamen razdora Pažana i Novaljaca
Zadar
sigurnosne mjere
Policija snima utakmicu Zadra i srpske momčadi
Crna Kronika
opirao se uhićenju