Samoniklo bilje osim što ima veliku nutritivnu vrijednost može biti i dodatni izvor zarade što dokazuje i primjer udruge “Zeleno zlato” koja već dvije godine provodi socijalni samoodrživi projekt sakupljanja i prerade samoniklog ljekovitog bilja na području Banije. O razvoju projekta od ideje do realizacije više je govorio Ognjen Andrić, predsjednik Društva za socijalnu ekologiju “Zeleno zlato” na predavanju koje je održano sinoć u sklopu 20. Sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda “Dani sunca” koji organizira udruga “Eko-Zadar”.
– Suština priče je da je ovo socijalni i razvojni projekt. Plaćamo desetak kuna po kilogramu svježe herbe na kućnom pragu ljudi. Organiziramo ljude u okolici Gline, koja je statistički najsiromašniji grad u Hrvatskoj, da oko svoje kuće beru samoniklo bilje – koprivu, matičnjak, stolisnik, maslačak, kupinu, lazarkinju. Nema nikakve tajne, to je korov koji se bere. Taj korov kada se negdje prodaje, prodaje se sušen za kunu i pol, a mi svjež kupujemo za osam do 10 kuna. Ti ljudi putem ovog projekta mogu dobiti novce kojima plaćaju režije i školuju djecu, kazao je Andrić dodajući da su u ovaj projekt ušli nakon što su shvatili da je Banija oduvijek čista, a sva industrija je nestala nakon rata.
Korisnici projekta su ugrožene skupine koje angažmanom na sakupljanju bilja iz divljine zarađuju dodatni prihod, a otkupne cijene bilja su pet puta veće od tržišnih. Bilje se otkupljuje na kućnom pragu i posebno razvijenom tehnologijom prerađuje u fini prah od mješavine bilja koji se prodaje kao dodatak prehrani i spada u kategoriju super-hrane, što je danas jedan od najbrže rastućih segmenata u prehrani i farmaciji. Projekt je sufinanciran sredstvima finske i nizozemske vlade. Nutricionisti takvo bilje smatraju zlatom, a udruga “Zeleno zlato” je formirana s namjenom realizacije projekta koji ima za cilj napraviti proizvod namijenjen tržištu. Zanimljivo je da se sličan projekt može provesti i u Zadru.
– Surađujemo s veteranima Domovinskog rata i trenutno je 31 obitelj uključena u projekt. U prvoj godini preradili su oko 5 tona svježe robe, dobili su pedesetak tisuća kuna i 20 na preradu te je ispalo da je svaka obitelj dobila oko 2500 kuna u prvoj godini. Projekt može zaživjeti i u Zadru, jer i ovdje kao u Baniji postoje razne vrste bilja. Priča je krenula sa sokovnicima, nakon što su ljudi skužili zdravu hranu i “green drink”. Roba iz zaleđa Zadra prodaje se 20 do 30 kuna po kilogramu. Ovdje postoji hrpa bilja koje na Baniji nemamo i može se napraviti drugi recept, kazao je Andrić.
najnovije
najčitanije
Zadar
Prgodan program
Makedonsko kulturno društvo Biljana upriličilo program »Ususret Uskrsu«
Košarka
NBA liga
Cleveland zadnji sudionik drugog kruga, sada ih čeka Boston
Hrvatska
BIVŠA MOSTOVKA
Marija Selak Raspudić gostovala u Nu2: Nisam zbog toga sretna, ali zabrana pobačaja nije rješenje
Nogomet
HNL
Dinamo pobijedio kod Rijeke 2-1 i pobjegao na +4
Sport
Miris oktana
NAGRADA GRADA ZADRA Vesela utrka u kojoj su Fićo i Tesla jedan uz drugoga
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Zadar & Županija
Velika utrka
FOTO Točno u 13 sati krenula utrka Wings for Life, 8000 sudionika trče za one koji ne mogu
Zadar
Vremeplov
FOTO Zadar postao pravo središte svijeta oldtimera
Zadar
Poseban dan