Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Preveranti

Dvojica njegovatelja ukrala preko 11.800 eura štićenicima staračkog doma

Autor: Hina

16.03.2023. 11:44
Dvojica njegovatelja ukrala preko 11.800 eura štićenicima staračkog doma

Foto: PU zadarskaZbog sumnje da su kao njegovatelji u zagrebačkom domu za starije u Maksimiru, uglavnom koristeći njihove bankovne kartice te mobilno bankarstvo, 2021. štićenicima ukrali više od 11.800 eura, policija je kazneno prijavila makedonskog i srbijanskog državljanina, koji je u bijegu.


Iz zagrebačke policije u četvrtak su objavili kako 26-godišnjeg državljanina Makedonije i 35-godišnjaka iz Srbije sumnjiče za dogovore o počinjenju kaznenog djela, teške krađe i pranje novca.


Tereti ih da su krajem srpnja 2021., nakon što su se zaposlili u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama na području, iskorištavali bespomoćnost, teško zdravstveno stanje i poodmaklu životnu dob štićenice te joj ukrali mobitel i bankovnu karticu.
Od nje su pribavili PIN broj kartice, nakon čega su u iduća dva mjeseca u šest navrata na bankomatima podigli ukupno 36.300 kuna.


Osumnjičeni su i da su u četiri navrata koristili karticu za plaćanje na dva različita prodajna mjesta, u iznosu od 19.890 kuna.


U policiji navode i da je dvojac, u pokušaju prikrivanja tragova, iskoristio okolnost da je na štićeničinom mobitelu bila instalirana aplikacija mobilnog internet bankarstva, te su s drugim štićenikom istog doma u kolovozu 2021. otišli u banku i u njegovo ime ugovorili mobilno bankarstvo.


Potom su s računa štićenice u pet navrata prenijeli novac na račun štićenika u ukupnom iznosu od 20.500 kuna.


Kako bi prikrili tragove, dvojica lopova zatim su taj novac prebacivali na vlastite bankovne račune, kao i na devizni račun 35-godišnjaka.


U policiji procjenjuju da su štićenike doma ukupno oštetili za 11.820 eura, pri čemu su  29-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku, dok se za 35-godišnjakom intenzivno traga.