Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ZAŠTITA PODATAKA

Hakeri sve češće ucjenjuju intimnim seksualnim sadržajima

Autor: Hina

04.12.2022. 19:32
Hakeri sve češće ucjenjuju intimnim seksualnim sadržajima

Foto: iStock

Pokušaj iznuđivanja neugodna je situacija, tim više ako su u nju potencijalno uključeni sadržaji intimne prirode. Ucjenjivači računaju na to da ćete se uspaničiti, ali možete ih dočekati spremni.


Seksualno iznuđivanje – postupak u sklopu kojeg netko pokušava iznuditi novac prijeteći da će objaviti dokaze o nečijoj seksualnoj aktivnosti – u pravilu je vrlo neugodna pojava.


Postala je sastavnim dijelom kriminalnih aktivnosti online, kako izravnog ucjenjivanja, tako i pokušaja prijevare u kojima se koristi, prenosi tportal.


Ako se dosad niste osobno susreli s takvim pokušajima prijevare, gotovo sigurno ste barem čuli za njih. Obično se pojavljuje u obliku e-pošte u kojoj pošiljatelj tvrdi da je haker koji se dokopao vaših lozinki i pornografskih uradaka koje gledate.
Alternativno, moguće je da će navesti da je zarazio vaše računalo zlonamjernim softverom te tako došao do osjetljivih podataka i sadržaja.


Većina nas nije dovoljno velika ili zanimljiva meta


Iako to nije uvijek jednostavno učiniti, nađete li se u takvoj situaciji, nastojite ostati mirni. Zašto? Pa gotovo sigurno niste postali žrtvom vrhunskog hakera i gotovo sigurno nije vas snimio dok ste pratili sadržaje namijenjene isključivo odrasloj publici.


Naravno, uvijek postoji mala mogućnost da je riječ o stvarnoj prijetnji. Ali izgledi za to su doista vrlo mali.


Kad bi doista imali pristup vašoj lozinki, hakeri ne bi gubili vrijeme na dopisivanje s vama, već bi nastojali iskoristiti to na jednostavnije i profitabilnije načine.


Ako do ucjene i dođe, puno su veće šanse da će napadač biti netko koga poznajete i kome ste do tada vjerovali, a ne neki anonimni haker.


No prevaranti računaju na to da ćete se uspaničiti i učiniti što god traže od vas – najčešće platiti kako biste spriječili objavu potencijalno kompromitirajućeg videozapisa.


Gdje su dokazi?


Stoga, ako se nađete u takvoj situaciji, zastanite i razmislite. Zapitajte se ima li dokaza da su hakerske tvrdnje istinite.


Ako vas brine odakle im vaša lozinka, moguće je kako su ju kupili na nekom od bezbroj foruma u mračnom dijelu weba, gdje se takve podatke kupuje na metar. Za to uopće ne treba biti haker, kamoli genijalan.


Tako su vjerojatno došli i do adrese vaše e-pošte koju koriste za ucjenu. Dobro, možda ste bili nešto manje oprezni s lozinkama nego što ste trebali pa ste – recimo – koristili istu za više raznih servisa online. To i dalje ne znači da ucjenjivač doista ima pristup bilo čemu osim vašoj adresi i lozinki.


Osim, naravno, ako nije riječ o podacima za pristup servisima gdje držite sadržaje koji nisu za javnost. U svakom slučaju, odmah promijenite lozinkeza sve potencijalno osjetljive servise.


Koristite pritom alat za upravljanje lozinkama kako biste svakom servisu dodijelili lozinku koju je teško pogoditi.