Foto: Ivan JAMIČIĆ
U Arsenalu je u utorak održan jednodnevni seminar za sommeliere u organizaciji Udruženja obrtnika Zadar sekcije za ugostiteljstvo i turizam na kojemu je nazočilo 25 polaznika od kojih su većina bili vlasnici ugostiteljskih objekata, posebno restorana i njihovi djelatnici.
– Ovo je već treća godina za redom da smo odlučili organizirati seminar za sommeliere i cilj nam je da kroz predavanja na tu temu podignemo opću kulturu i znanje obrtnika na veću razinu, prvenstveno kroz bolju ponudu vlasnika restorana i njegovog educiranog kadra odnosno stručno osposobljenih djelatnika, kazao je Dubravko Milin, prredsjednik Sekcije za ugostiteljstvo i turizam.
Predavanje na seminaru su održali sommelieri Zvonimir Štimac i Sandi Paris koji je već četri puta za redom bio prvak Hrvatske na prvenstvu za sommeliere.
Program seminara se je odvijao u tri dijela. U prvom dijelu programa se govorilo o pojmu sommeliera i sommelieru kao zanimanju budućnosti dok je drugi dio programa obuhvaćao pravilnu tehniku degustacije i optimalne uvjete potrebne za provođenje pravilne degustacije. U trećem, posljednjem dijelu programa objašnjeni su sustavi ocjenjivanja vina, nakon čega se to i demonstriralo u praksi, kušanjem najprije bijelog pa zatim crvenog vina.
– Danas nema mnogo sommeliera u Hrvatskoj i nažalost jako često se zna dogoditi da je gost taj koji zna puno više o vinu nego konobar koji ga poslužuje, što mnogo govori o kulturi vina u Hrvatskoj, koja je nažalost još uvijek na vrlo niskoj razini. Ipak, posljednjih godina se to postupno počelo mijenjati tako što se sve više javlja potreba za dobrim i educiranim sommelierima i polako posao sommeliera se pretvara u zanimanje budućnosti, kazao je Paris, dodajući kako posao sommeliera nije samo briga o nabavci vina, skladištenju, izradi vinske karte, odabiru pravilnih čaša ovisno o vinu i jelu, već i dobro znanje o svim ostalim alkoholnim pićima, sokovima, kavi pa čak i cigaretama. Također je za sommeliera bitno da umije razviti dobru komunikaciju sa gostima kako bi im mogao odgovarati na sva pitanja pa i ona koja nisu vezana uz vina već se odnose na ostale zanimljivosti samog mjesta u kojemu se nalazi ugostiteljski objekt gdje gosti borave.
najnovije
najčitanije
Scena
hrvatski predstavnik
Baby Lasagna ide u finale Eurosonga!
Nogomet
Nogomet
Borussia Dortmund izbacila PSG i prošla u finale Lige prvaka!
Scena
dijete na putu
Grašo progovorio o drugoj Haninoj trudnoći: ‘Trudimo se ne maltretirati ljude našim privatnim životima’
Ostali sportovi
'Mario Zebić'
Zadar ukupno četvrti na Međunarodnog memorijalnom judo turniru
Svijet
američki predsjednik
Biden usporedio Hamasov napad s holokaustom: “Mržnja prema Židovima ostaje u srcima previše ljudi”
Nogomet
LIVI KOD KNJAZA
Livaković o nogometnim počecima u Zadru: ‘Budući da je mama kasnila po mene na treninge…’
Zadar
GODIŠNJICA TRAGEDIJE
NIKADA ZABORAVLJEN: Mnogi se prisjećaju preminulog pilota Marka Novkovića: ‘U mom srcu ne mogu umrit’
Zadar & Županija
Problem - ideologija
Načelnik Jasenica se ogradio od Facebook čestitke njegove liste nagrađenom novinaru Novosti
Zadar
GRADILIŠTE
ZAUSTAVLJENI RADOVI Inspekcija zapečatila gradilište zgrade uz Ulicu Nikole Tesle
Hrvatska
POZNATA KNJIŽEVNICA