Foto: Ivan JAMIČIĆ
U Arsenalu je u utorak održan jednodnevni seminar za sommeliere u organizaciji Udruženja obrtnika Zadar sekcije za ugostiteljstvo i turizam na kojemu je nazočilo 25 polaznika od kojih su većina bili vlasnici ugostiteljskih objekata, posebno restorana i njihovi djelatnici.
– Ovo je već treća godina za redom da smo odlučili organizirati seminar za sommeliere i cilj nam je da kroz predavanja na tu temu podignemo opću kulturu i znanje obrtnika na veću razinu, prvenstveno kroz bolju ponudu vlasnika restorana i njegovog educiranog kadra odnosno stručno osposobljenih djelatnika, kazao je Dubravko Milin, prredsjednik Sekcije za ugostiteljstvo i turizam.
Predavanje na seminaru su održali sommelieri Zvonimir Štimac i Sandi Paris koji je već četri puta za redom bio prvak Hrvatske na prvenstvu za sommeliere.
Program seminara se je odvijao u tri dijela. U prvom dijelu programa se govorilo o pojmu sommeliera i sommelieru kao zanimanju budućnosti dok je drugi dio programa obuhvaćao pravilnu tehniku degustacije i optimalne uvjete potrebne za provođenje pravilne degustacije. U trećem, posljednjem dijelu programa objašnjeni su sustavi ocjenjivanja vina, nakon čega se to i demonstriralo u praksi, kušanjem najprije bijelog pa zatim crvenog vina.
– Danas nema mnogo sommeliera u Hrvatskoj i nažalost jako često se zna dogoditi da je gost taj koji zna puno više o vinu nego konobar koji ga poslužuje, što mnogo govori o kulturi vina u Hrvatskoj, koja je nažalost još uvijek na vrlo niskoj razini. Ipak, posljednjih godina se to postupno počelo mijenjati tako što se sve više javlja potreba za dobrim i educiranim sommelierima i polako posao sommeliera se pretvara u zanimanje budućnosti, kazao je Paris, dodajući kako posao sommeliera nije samo briga o nabavci vina, skladištenju, izradi vinske karte, odabiru pravilnih čaša ovisno o vinu i jelu, već i dobro znanje o svim ostalim alkoholnim pićima, sokovima, kavi pa čak i cigaretama. Također je za sommeliera bitno da umije razviti dobru komunikaciju sa gostima kako bi im mogao odgovarati na sva pitanja pa i ona koja nisu vezana uz vina već se odnose na ostale zanimljivosti samog mjesta u kojemu se nalazi ugostiteljski objekt gdje gosti borave.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Kakva utakmica na Santiago Bernabeu! Real gubio do 88. minute, preokret s dva gola režirao joker s klupe!
Nogomet
Nogomet
Fiorentina je u finalu Konferencijske lige. Remi u uzvratu je bio dovoljan za Talijane
Košarka
Košarka
Fenerbahče nakon drame s produžetkom u petoj utakmici izborio Final Four Eurolige
Kultura
DAR UMJETNIKA
Na Viru održana izložba “Sv. Josip, zaručnik BD Marije”
Scena
problemi majčinstva
Evo zašto je Danijela Dvornik ljuta na Ellu: ‘Ponekad me baš naljuti pa joj zaprijetim…’
Scena
PJEVAČICA I VODITELJICA
Vlatka Pokos ostala zgrožena plakatom u Zadru: ‘Odvratni seksizam’
Zadar
U 104. GODINI
Preminula Anđelka Mičić, jedna od najstarijih Zadranki
Županija
PUEBLO ESCONDIDO
U Lončarima vas odmah poklopi ljepota krajolika i kreativna odlučnost Marka Simića
Scena
EUROSONG
VIDEO Pogledajte nastup o kojem se priča: Baby Lasagna razvalio na Eurosongu, ne prestaju reakcije
Zadar
LOŠA USLUGA