Foto: JELENA ŠIMIĆ VALENTIĆ
Prošao je još jedan treći četvrtak u studenom – a s njim i još jedan Beaujolais Day, dan kada se diljem svijeta otvara prvo vino nove berbe. I dok se u Francuskoj tradicionalno slavi glazbom i noćnim festivalima i Hrvatska pokazuje kako sve ozbiljnije ulazi u kartu europskih destinacija koje prepoznaju čari ovog mladog francuskog vina.
Ono što je nekad bilo egzotika za vinoljubce, u Hrvatskoj sve više poprima oblik malog urbanog festivala. Brojne vinoteke, barovi i restorani obilježili su Beaujolais Day tj. dan sorte Gamay, sorte od koje se pravi Beaujolais, i to s više posjetitelja nego ikada. Čaše su se ispijale brzo, raspoloženje još brže dizalo, a društvene mreže bile pune ljubičastih tonova i uzvika Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
Globalni fenomen
U svijetu je Beaujolais Day već odavno prerastao francuske granice i postao globalni fenomen. Najveći entuzijasti možda nisu ni Europljani, nego – Japanci. Ondje je ovaj dan toliko popularan da se Beaujolais Nouveau doslovno dostavlja skupocijenim transportom poput avionske dostave kako bi stigao na vrijeme. Tradicionalno se otvaraju boce u ponoć, održavaju se tematske zabave, a pojedini hoteli i toplice organiziraju čak i kupke u mladom vinu. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija obilježavaju ga kao društveni događaj – barovi i restorani nude limitirane serije, organiziraju glazbene večeri i tematske menije. Njemačka ga slavi elegantnije, kroz vinske večeri i male gradske festivale. Ovaj globalni trend pokazuje kako mlado vino, sa svojom svježinom i jednostavnošću, može ujediniti vrlo različite kulture – od Tokija do Londona – oko istog trenutka radosti i zajedništva.
U hrvatskoj prijestolnici je, kao i posljednjih godina, najživlje bilo u Pupitresu, u kultnom baru, u Medulićevoj 12. Vlasnica i sommelierka Jelena Šimić Valentić ponovno je dokazala zašto je Pupitres postao referentna točka vinske kulture u Hrvatskoj.
Najtraženije vino
Ovogodišnje izdanje Beaujolais Day-a u Pupitresu privuklo je impresivan broj vinoljubaca. Jelena je već tradicionalno osigurala najtraženije vino večeri: Chateau des Maladrets, Beaujolais Nouveau Villages 2025, koje je oduševilo svojom svježinom, nježnim taninima i eksplozijom crveno-crnog voća.
Atmosfera je bila upravo onakva kakva i treba biti na dan mladog vina: živahna, razigrana, spontana. U Pupitresu vladala je posebna toplina iščekivanja vina. Gosti su, kako kaže Jelena, sjajno reagirali – većina njih Beaujolais poznaje i jedva su dočekali ponovno ga kušati. Ovogodišnja berba posebno je oduševila: svježina, čistoća voća i skladnost bili su među najčešće spominjanim dojmovima.
Naravno, svake godine svrati i poneki novi gost koji nikada prije nije probao Beaujolais Nouveau. No čim bi čuo priču o mladom Gamayu, brzom ritmu vinifikacije i tradiciji koja se slavi diljem svijeta, želja za kušanjem bila bi trenutna. Lijepo je bilo vidjeti njihovo oduševljenje pitkoćom, voćnošću i živom bojom vina. Vino se kušalo, komentiralo, fotografiralo, a Jelena je – kao i uvijek – spremno objašnjavala procese karbonske i polu-karbonske maceracije, kratku vinifikaciju i razlog zbog kojeg se ovo vino pije mlado i bez čekanja. Pupitres je tu večer bio mali francuski trg: topao, živ i prepun razgovora i veselja.
Dva svijeta, ista filozofija
Beaujolais Day u Hrvatskoj prirodno podsjeća i na domaće mlade vinare, među kojima portugizac zauzima posebno mjesto. Kao i Gamay, otvara se rano i pije mlado, svjež i voćan, slaveći trenutak i sezonu. Dok Beaujolais ima globalni sjaj i strogo definiran datum izlaska, portugizac je intimniji i lokalniji, ali nipošto manje vrijedan. Tradicija mladih vina u Hrvatskoj već postoji – na nama je samo da je mlađim generacijama približimo jednako svježom i pristupačnom komunikacijom kakvu donose međunarodni trendovi poput Beaujolais Daya.
Za kraj vrijedi dodati kako sam, uz priču o proslavi, odlučila čitateljima približiti i stilistiku onog najčešćeg Beaujolais Nouveaua – jednostavnog, široko dostupnog vina kakvo se na ovaj dan toči u velikim količinama u barovima diljem Europe i svijeta. Jelena je u Pupitresu, naravno, odabrala jedan od kvalitetnijih primjeraka, i to village razine – više regionalne oznake kvalitete – pa su njezini gosti u njemu doista mogli uživati. No u globalnom kontekstu to nije uvijek slučaj: Beaujolais Nouveau često se spominje i kao banalno, jednostavno, čak pomalo priprosto vino. I upravo zato je intrigantno što unatoč tome zadržava toliku slavu i popularnost.
Takvi jednostavniji primjerci možda nisu najbolji niti najreprezentativniji po kvaliteti, ali vrlo jasno pokazuju sliku masovne privlačnosti Beaujolais Nouveau i razloga zbog kojih je postao globalni fenomen. Željela sam prikazati kako i sasvim jednostavno vino, kada je dio tradicije, rituala i šire atmosfere, može postići snažan odjek i ostati važan dio kulture mladih vina.
Georges Duboeuf, Beaujolais Villages Nouveau 2025
Beaujolais Nouveau oduvijek izaziva podijeljene reakcije: nekima je šarmantno, drugima banalno. Upravo u toj jednostavnosti leži njegova privlačnost – a Beaujolais Villages Nouveau 2025 kuće Georges Duboeuf pokazuje što Nouveau jest kada se skine sva romantična patina tradicije. Mlado, lagano crveno vino, svježe, voćno i stvoreno za trenutak užitka.
Na mirisu se ističu čiste, neposredne note trešnje, maline, ribzla i borovnice, uz suptilne cvjetne akcente ljubičice. Aromatski profil je otvoren i prijateljski, gotovo kao da vino šapuće: »Ne filozofiraj, samo me popij.«
Nepce potvrđuje isti dojam: tijelo lagano, struktura mekana, tok glatki. Tanini su nježni, alkohol lagano pecka, ali ne zbog snage već zbog nedostatka aroma. Svježina prisutna i osvježava. Sve je usmjereno na trenutačnu pitkost, na osjećaj da se čaša ispije brže nego što je planirano – Nouveau u svojoj iskonskoj formi.
Villages etiketa, označava višu regionalnu razinu, donosi uglađeniji i čišći profil od osnovnog Nouveaua, ali ostaje mlado i neposredno. Upravo u toj jednostavnosti leži njegova globalna privlačnost.
Beaujolais Villages Nouveau 2025 nije vino koje će vas zadiviti kompleksnošću, niti ono koje ćete pamtiti godinama. No savršeno pokazuje zašto Nouveau postoji: zbog lakoće, veselja i neposrednog užitka trenutka.
najnovije
najčitanije
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!