Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gurmanski susret

GLIGORA I GALIĆ Otvorena nova oaza za ljubitelje sira i vina

Autor: Manuela Plohl

16.10.2025. 19:24
GLIGORA I GALIĆ Otvorena nova oaza za ljubitelje sira i vina


U Zagrebu otvorena nova gourmet oaza koja je prigodom otvorenja odlučila sljubiti dvije hrvatske tradicije – dalmatinsku i slavonsku.


U samom srcu Zagreba, u Jurišićevoj ulici, nedavno je otvorena nova poslovnica Sirane Gligora, čime je glavni grad postao bogatiji za još jedno utočište za sve ljubitelje autentičnih okusa. Otvorenje nije bilo tek formalnost – pretvorilo se u senzualno putovanje kroz mirise, okuse i teksture koje spajaju dva lica Hrvatske: pašku sirarsku strast i slavonsku vinsku eleganciju.


Izniman interes


Sljubljivanje je bilo namijenjeno predstavnicima medija, koji su pokazali izniman interes i pažljivo pratili svaku fazu vođene degustacije, potvrđujući koliko su hrvatski sirevi i vina tema koja uvijek izaziva zanimanje i inspiraciju.




U glavnim su ulogama bili sirevi Gligora te vina slavonske vinarije Galić i dalmatinske vinarije Dalmatian Ego, s tim da je potonja bliski partner Galića te svoja vina stvaraju na cijenjenom položaju Jadrtovac u Dalmaciji. Upravo je ta kombinacija slavonskog i dalmatinskog terroira omogućila da se pokažu različiti izrazi harmonije okusa – kroz nekoliko pažljivo osmišljenih sljedova.


Prvi par, Galić Rosé iz berbe 2024. i kravlja skuta, otvorio je večer u laganom, svježem ritmu. Rosé, nježno mineralan i lepršav, naglasio je kremastu finoću skute, stvorivši osjećaj proljetne lakoće na nepcu.


Slijedio je klasik među parovima – Sauvignon Blanc iz 2024. i sir Kozlar, gdje su herbalne note vina pratile egzotičan karakter kozjeg sira, ostavljajući trag živahne svježine i profinjeni kontrapunkt u aromama.


Treći slijed bio je pravi mediteranski dijalog: Pošip iz 2023., vinarije Dalmatian Ego i sir Žigljen – sir pun karaktera, s moćnim aomama i soli, koje Pošip svojim toplim, južnjačkim tonovima još dublje i slojevitije otvara.


Monumentalna završnica


Potom se večer zaokrenula prema ozbiljnijim notama: Galićevo Bijelo 9 iz berbe 2019. i dimljeni Kolan. U toj kombinaciji dimni tonovi sira susreli su svježinu i eleganciju vina, tvoreći spoj koji bi se bez imalo pretjerivanja mogao nazvati – gurmanskim gralom.


Vrhunac senzacije stigao je s pjenušcem Galić Code Black 639 Brut Nature iz 2020. godine i mladim Paškim sirom, a upravo tim vinom i tom kombinacijom pozabaviti ćemo se dublje na samom kraju današnje kolumne.


Zatim, prava dalmatinska snaga. Tribidrag iz berbe 2021. vinarije Dalmatian Ego sljubljen je s Paškim sirom od 6 mjeseci starosti – par koji kao da utjelovljuje samu Dalmaciju: moć, gastronomiju i užitak. Stariji sir i tanini crnog vina upustili su se u ples koji je trajao dugo nakon posljednjeg gutljaja.


Završnica je naravno bila monumentalna: Galić Le Clos 9 iz 2017.-te i Paški ekstra stari sir. Orašaste note sira i slojevitost starog vina stvorili su trenutak gotovo meditativne harmonije.


Proslava raznolikosti


Sirana Gligora, ponos otoka Paga i cijele zadarske regije, već desetljećima njeguje sirarsku tradiciju koja je utemeljena na vjetru, soli i mlijeku otočnih ovaca. Njihovi sirevi, danas su priznati diljem svijeta, no ostaju duboko ukorijenjeni u mediteranskom identitetu i obiteljskom nasljeđu.


S druge strane, vinarija Galić iz Kutjeva – moderna perjanica koja baštini stoljećima staru tradiciju slavonskog vinarstva – pokazuje kako tradicija i tehnologija mogu disati kao jedno. Osnovana 2007. godine od strane Josipa Galića, vinarija danas upravlja s više od 60 hektara vinograda u srcu kutjevačkog vinogorja. Njihova vina osvajaju brojne međunarodne nagrade i nose pečat kutjevačkog terroira.


Otvorenje nove Gligora poslovnice u Zagrebu tako se pretvorilo u malu proslavu hrvatske raznolikosti. I možda upravo zato ovaj dan nije završio zadnjim gutljajem vina, nego tihim osmijehom svakog gosta koji govori: »Ovo je Hrvatska kakvu želimo kušati.«


Galić, Code Black 639, Brut Nature, 2021


Ako vino može imati ritam, Galić Code Black 639 svakako ga ima. Ovaj pjenušac ima puls koji spaja terroir kutjevačkih padina, disciplinu tehnologije, notu ludosti i dušu savršeno izbalansiranih mjehurića. Ponikao iz berbe 2020., ovaj Brut Nature pjenušac vinarije Galić kreiran je po najvišim tehnološkim standardima, ali i s filozofijom koja pjenušac ne svodi na formulu, već ga pretvara u doživljaj.


Sastavljen u podjednakom omjeru chardonnaya i pinot noira, grožđe za Code Black 639 dolazi isključivo s najboljih pozicija – terroira poznatih po hladnijim noćima i savršeno izbalansiranoj svježini. Upravo to daje živahnost ovom pjenušcu, a njegovo dugo odležavanje na kvascima – onu profinjenu kompleksnost koja podsjeća na najbolje šampanjce s pedigreom.


U čaši se zlatna boja prelijeva poput ranog jutra, a fine i trajne perle ritmično se dižu. Tijekom odležavanja vino je, i to ne slučajno, bilo izloženo glazbenim vibracijama, inovativnoj praksi kojom Galić »pobuđuje« vino na mikro razini, stimulirajući procese fermentacije i sazrijevanja. Rezultat je vino s nevjerojatnom energijom – istodobno mirno i uzbudljivo.


Na nosu, Code Black 639 otkriva note brioša, korice kruha i zrelih žutih jabuka, uz diskretne tonove breskve i suptilnu kremenu mineralnost. Na nepcu se razvija bogato, strukturirano i elegantno s aromama dunje, jabuka i zrelih limuna. Završetak je dug i profinjen, s laganom bademastom gorčinom i finim osvježavajućim učinkom.


Ovo je vino koje voli društvo, ali bira pažljivo. U Zagrebu je sljubljeno s svega tri mjeseca starim Paškim sirom sirane Gligora, kombinacijom koja je oduševila prisutne. Dok pjenušac svojom svježinom reže masnoću mladog sira, mjehurići čiste i pripremaju nepce za novi zalogaj.


No, Code Black 639 je pjenušac i sa ponešto drugačijim potencijalom za razne gastronomske interpretacije. Uz sir, izvrsno se sljubljuje i s kamenicama, te tartarima od bijele ribe ili pak tempura zalogajima, gdje njegova finoća balansira masnoću i naglašava teksturu. Može biti uzbudljiv partner i uz pačja prsa ili pak slana jela s agrumima, razne bijele kermaste rižote, pa čak uz pokoji desert bez previše sladora.


Sve to čini Code Black 639 ne samo pjenušcem za svečane trenutke, već i pjenušcem za razmišljanje. U ograničenim serijama i s precizno definiranom filozofijom, Code Black 639 postao je vinski potpis elegancije, tehnološke sofisticiranosti i terroirskog ponosa.