Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VINO TJEDNA

In memoriam Ampelio Bucci: Elegancija Verdicchia i života

Autor: Manuela Plohl

04.09.2025. 19:08
In memoriam Ampelio Bucci: Elegancija Verdicchia i života


U trenutku kada vino u čaši zaiskri, u njemu odjekuje i život onoga tko ga je stvorio. Dana 21. kolovoza 2025. godine zauvijek nas je napustio Ampelio Bucci – vinar, dizajner, vizionar, intelektualac, ikona. Čovjek koji je jednom nogom čvrsto stajao u svijetu mode i dizajna, a drugom u dubokom tlu talijanske regije Marche – regije nasuprot zadarske obale.


Marche i Zadar dijele isti Jadran, isto more koje povezuje i razdvaja, ali i priče koje se stoljećima prelamaju u trajektnim linijama, trgovini, putovanjima. Tamo, na brežuljcima Castelli di Jesi, Bucci je iznova otkrio i podigao na pijedestal jednu od najvažnijih talijanskih sorti: Verdicchio. Njegova ostavština danas je jednako elegantna, postojana i dugovječna kao i vina Ville Bucci, njegova vinskog doma.


Čovjek između svjetova


Ampelio Bucci rođen je 1936. u Montecarottu, u obitelji koja je stoljećima obrađivala zemlju i čuvala ritmove prirode. No život ga je najprije odveo daleko od vinograda. Nakon studija ekonomije na čuvenom Bocconiju u Milanu uplovio je u svijet mode i dizajna, radeći rame uz rame s velikanima poput Gianfranca Ferréa i Giorgia Armanija. Bio je profesor, vizionar i jedan od osnivača Mastera iz modnog dizajna na Domus Academy. Predavao je, kako je sam rekao, »predavanja bez odgovora i predavanja o sumnjama«. Njegova je metoda bila poput njegove vinske filozofije: ne nuditi gotova rješenja, već otvarati prostor da ideje proklijaju same.




Osamdesetih godina Bucci se vraća u Marche i nasljeđuje obiteljsko imanje. Ondje započinje projekt koji će promijeniti lice talijanske enologije. Nije se zadovoljio prosjekom. Istraživao je stare klonove Verdicchia, vrednovao vapnena tla brežuljaka Castelli di Jesi, inzistirao na organskoj poljoprivredi i na očuvanju starih trsova.


Njegovo najveće otkriće nije bilo samo u vinogradu, već i u podrumu: dok su mnogi išli prema inoksu i brzini, Bucci je birao velike slavonske bačve i dugotrajno odležavanje. Rezultat je bio potpuno drugačiji Verdicchio – slojevit, mineralan, elegantan i dugovječan. Premium vino kuće, Villa Bucci, Verdicchio Classico Riserva ubrzo je postao ikona, vino koje je dokazalo da verdicchio može stajati uz bok najvećim bijelim vinima svijeta.


Vino je Ampeliu bilo misaoni čin, djelo estetike i kulture.


Na ogromnom imanju od 400-njak hektara Ville Bucci, danas raste oko 25 hektara verdicchia. Svaki trs tretiran je s poštovanjem, a svaka bačva s poniznošću. Bucci je često ponavljao da se autentičnost ne može izrežirati – ona mora biti ukorijenjena u zemlji i u čovjeku.


Velikodušan mentor


Osim što je bio vinar, Bucci je bio i učitelj. U Domus Academy oblikovao je generacije dizajnera, a u vinogradima generacije vinara. Njegov utjecaj prelazio je granice Marchea – bio je među utemeljiteljima Federacije talijanskih nezavisnih vinara (FIVI), a 2021. godine proglašen je vinarom godine. Bio je velikodušan mentor, uvijek spreman prenijeti filozofiju koja je u središte stavljala iskrenost, terroir i autentičnost.


I sama sam imala priliku posjetiti Villu Bucci prije nekoliko godina u sklopu vinske ture – iskustvo koje je meni još jasnije pokazalo koliko je taj terroir poseban, a čovjek koji ga je vodio jedinstven.


Godine 2024. Villa Bucci prešla je u ruke obitelji Veronesi, vlasnika moćne Oniverse grupe. Svjesni da u rukama drže neprocjenjivo nasljeđe, postupili su mudro: Ampelio je ostao u vinariji kao konzultant, a njegov vjerni enološki tim nastavio je raditi kao i desetljećima ranije. Njegov odlazak ostavio je prazninu, ali i sigurnost kako će sve iz podruma i vinograda Ville Bucci i dalje odisati Ampeliovim rukopisom. Dodatna radost za nas, vinoljupce jest, što se vina Ville Bucci danas mogu kupiti i u Hrvatskoj, zahvaljujući tvrtki Enozoik, ekskluzivnom distributeru ovih vina.


Stoga, postavlja se pitanje: Kako se oprostiti od čovjeka koji je Verdicchiu podario eleganciju starog majstora i vitalnost mladog inovatora? Možda najbolje da natočimo čašu Verdicchia i pustimo da vino govori samo za sebe. Upravo zato, za rubriku Vino tjedna, odabrala sam vino Bucci – moj osobni način odavanja počasti velikoj ikoni svjetskog vinarstva.


Jer, svaka njegova boca priča priču: o zemlji koja diše, o vremenu koje ne žuri, o čovjeku koji je znao da se elegancija rađa tek kada forma i sadržaj pronađu savršenu ravnotežu.


Ampelio Bucci bio je i ostao most između dvaju svjetova – mode i vina, ideje i zemlje, sumnje i rješenja, a njegovo vino postalo je dio talijanske kulture – jednako postojano kao i perfekcionistička sorta verdicchio, koju je ostavio svijetu u naslijeđe. Addio, Maestro!


Bucci, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Classico Superiore, 2022


Bucci, Verdicchio dei Castelli di Jesi iz 2022. godine, iz talijanske regije Marche izvrsna je interpretacija autohtone sorte verdicchio, poznate po svojoj eleganciji i kompleksnosti. Grožđe za ovo vino dolazi iz šest različitih vinograda i starih trsova, organskog uzgoja, što vina čini duboko povezanim s terroirom.


Vino se ističe staklenom žutom bojom s nijansama prosušenog sijena. Aromatski je bogato i slojevito, s notama bijelog cvijeća, grejpa, zrelih plodova i cvjetova limuna, te zelenim herbalnim tonovima i suptilnom slanoćom. Mirisni dojam upotpunjuju nježne note breskve i jabuke, što dodatno naglašava prirodu i sunčani karakter regije Marche.


Na nepcu, Bucci Verdicchio, svježe je i živahno vino, s naglašenom mineralnošću i jasnom svježinom. Okusi limuna, marelice, limunske trave i komorača skladno prate grejp i diskretni trag badema u završetku. Tekstura je kremasta zahvaljujući odležavanju u velikim starim hrastovim bačvama, što vinu daje složenost i dugotrajni finiš.


Upravo ta sinergija svježine, mineralnosti i bogate teksture karakteristična je za verdicchia iz Jesija, zbog čega ta vina često nose nadimak »bijeli Barolo« kao priznanje njihovom iznimnom potencijalu za dugotrajno odležavanje.


Proizvodnja ovog vina, pomno je vođena; grožđe se ručno bere, parcela po parcela vinificira se zasebno, a fermentacija ide s autohtonim kvascima. Odležavanje se odvija u velikim hrastovim bačvama, što vinu dodaje dubinu i finu teksturu prije nego što dozrije u boci.


Alkohol je oko 13,5%, što obogaćuje vino toplinom, ali bez gubitka svježine i elegancije. Bucci Verdicchio može bez problema odležavati i do deset godina, što je rijetkost za bijela vina.


Kritičari često ističu upravo ovaj Bucci kao jedno od najboljih bijelih vina Italije u svojoj cjenovnoj kategoriji. Bucci Verdicchio iz 2022. godine nije samo užitak za sada, nego i vrijedno vino za dugoročniji užitak, pravo svjedočanstvo izvrsnog vođenja vinograda i bogate baštine legende Ampelia Buccija te autentičnosti subregije Castelli di Jesi.