Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

VINO TJEDNA

Damjanić – vinar koji je prigrlio sve izazove

Autor: Manuela Plohl

10.07.2025. 18:35
Damjanić – vinar koji  je prigrlio sve izazove

Foto: VINARIJA DAMJANIĆ



Negdje između suncem okupanog Poreča i šarmantnog Vrsara, nekoliko kilometara u unutrašnjosti, u selu Fuškulin, tiho ali odlučno raste jedna od najdublje ukorijenjenih vinskih priča Istre – vinarija Damjanić. Ako se itko usudio pomiriti naslijeđe i suvremenost u jednoj boci vina, to su Ivan i Željka Damjanić – ljudi koji su iz gotovo ničega stvorili vinsku kuću koja danas stoji rame uz rame ponajboljima u Hrvatskoj.


Obitelj Damjanić, odnosno povijesno obitelj Jurković, nije novopridošlica na vinsku scenu. Naprotiv, njihova vinska priča seže još u 18. stoljeće, kada je obitelj obrađivala čak 40 hektara zemlje, od čega je velik dio bio pod vinovom lozom. Vina su se tada izvozila u Trst, a kruna tog zlatnog doba bila je 1928. godina, kada je njihovo vino, blend borgonje i terana, osvojilo Grand Prix na svjetskoj izložbi vina, Exposition du Bien-Être u Parizu te je vino proglašeno apsolutnim šampionom natjecanja.


Pomno odabrane sorte


No, povijest zna biti okrutna. Nacionalizacijom, nakon drugog svjetskog rata, obitelji je oduzeto čak 20 od 40 hektara zemlje. Tradicija je prekinuta, a vinogradi su zamijenjeni šutnjom. Sve do trenutka kada je mladi i ambiciozan agronom Ivan Damjanić, vođen tvrdoglavošću i vjerom u zemlju svojih predaka, odlučio krenuti ispočetka – s kreditom, bez podrške, bez garancija, ali s idejom i voljom.





Kako to obično biva kod upornih i marljivih ljudi, ideja je uspješno provedena. Danas vinarija Damjanić proizvodi preko 100.000 boca godišnje, ima moderan pogon od 1.280 m², prekrasnu degustacijsku dvoranu s luksuznim VIP salonom, i reputaciju koja se gradi na znanju, emociji i izvrsnosti.


Vinogradi Damjanić prostiru se na 13,5 hektara, a smješteni su na položajima Skas, Trsine, Gobovica, Šupljina, Klen, Valade i Jasenovica, na nadmorskim visinama od 40 do 70 metara. Tlo je tipična istarska crvenica zahvaljujući kojoj vina odražavaju izrazitu mineralnost. Orijentacija redova je sjever – jug, prinosi po trsu su niski, a sorte su pomno odabrane.


Malvazija istarska nosi DNK kuće – i postoji u više verzija. Tu je klasična Malvazija – mirisna, balansirana, mineralna i elegantna. Tu je i Malvazija Akacija, zrelija, tropske aromatike, s toplim završetkom, bez prejakog utjecaja ovog egzotičnog drva. I, najelegantnije bijelo vino kuće, Clémente Blanc. Damjanići ne zaziru ni od pjenušavih izazova. Virtu` je rađen charmat metodom, a donosi svježinu, citrusnu igru i ležernu eleganciju – idealno vino za početak ljetnog dana. Njegova druga varijanta, Bonvivan, ozbiljnija je igra nastala klasičnom metodom – s autolitičnim notama, aromama zrele kruške te skladnom i užitnom kompleksnošću.


Hommage prošlosti


Jedna od najvećih vrijednosti vinarije Damjanić jest njihova posvećenost gotovo zaboravljenim sortama. Duranija, revitalizirana autohtona sorta, vraćena je na scenu u obliku vina koje nudi sweet & sour okus na nepcu i zanimljivu popratnu svježinu. A da ne zaboravimo, tu je i borgonja (frankovka u ostalim dijelovima Hrvatske), koja pokazuje zavidnu razinu elegancije s tipičnim višnjastim i aromama aronije te finom taninskom strukturom. Elegantno, svakodnevno, no ipak posebno vino. Vinariju Damjanić mnogi su upoznali upravo kroz perfekcionističku definiciju ove sorte, s obzirom da upravo oni proizvode jednu od najboljih, ako ne i ponajbolju buteljiranu kreaciju ove sorte.



Tu je i Duro Istriano, hommage vinu koje je 1928. donijelo obitelji svjetsko priznanje tj. Grand Prix u Parizu. To vino je baš kao i nekada blend terana i borgonje, duboko voćno, s finim taninima i zrelim aromama.


Za ljubitelje ozbiljnih crnjaka tu je Clémente Noir – vino čije ime, ako mu malo zavirite u korijen, nosi prizvuk milostivosti. I to nije slučajno. U čaši stoji snažno, s merlotom, cabernetom, teranom i borgonjom u ozbiljnoj formaciji, Clemente ne napada. On gradi povjerenje. Šapće, umjesto da viče. Voće je zrelo, struktura čvrsta, ali sve se odvija s elegancijom i mjerom. Vino s karakterom i dušom.


Strateški rebranding


U današnjoj novoizgrađenoj vinariji nalazi se velika degustacijska sala. Ovdje se ne dolazi samo na čašu vina, već na iskustvo s pogledom na vinograde.


Damjanići su 2023. godine napravili još jedan veliki iskorak – novi vizualni identitet etikete, inspiriran povijesnom diplomom iz Pariza. Bio je to strateški rebranding koji odražava snagu njihove priče. A filozofija kuće je zapravo vrlo jednostavna: temelji se na idealnom PH i trenutku berbe. To je dio za koji Ivan kaže da nema kompromisa.


Vinarija Damjanić nije još jedna uspješna vinska priča – to je priča o upornosti, pameti i dubokoj vezi s istarskom zemljom. Od prazne njive do internacionalnih priznanja, od zaboravljenih sorti do elegantnih kupaža, od tišine do vina koja govore.


Damjanić, Clémente Blanc, 2021


Clémente Blanc iz berbe 2021. utjelovljenje je bijelog luksuza s istarskim potpisom – vino koje istovremeno šuti i govori, zrelo, odmjereno i s karakterom. Utemeljeno na 60 % malvazije s položaja Valade, 30 % chardonnaya s Trsine te 10 % pinota bijelog s padina Skasa, ovo vino precizno balansira sve tri sorte koje se fenomenalno nadopunjuju.


Odležano je na finom talogu u pažljivo odabranim francuskim bačvama kuća poput Seguin Moreau, Adour i Vicard, u zapreminama od 225 i 300 litara. Clémente Blanc nosi diskretnu, elegantnu notu vanilije koja ne prekriva, već oplemenjuje. Aromatski, vino je puno i duboko. Zrelo bijelo voće, žuta jabuka, dunja i žuti citrusi, tvore pozadinu koja nježno nosi mineralnu napetost.


U ustima, vino je strukturirano, i nimalo teško. Ležerno, svježe i elegantno. Alkohol je u potpunom skladu s tijelom, a tekstura je kremasta, s aromatikom koja dodaje slojevitost i trajnost. Drvo je prisutno, ali opet čudesno integrirano – ono šaptom sugerira natruhe začina. Clémente Blanc nije vino koje traži pažnju – ono je prirodno zadobiva, suvereno i tiho. Ovo je vino s dušom, glasom i identitetom i s razlogom kultno vino Hrvatske.