Foto: Pixabay
Od slatkog kruha do buhtli, pronaći će se za svakoga ponešto.
SLATKI KRUH
VRIJEME: priprema 20 min, pečenje 45 min
TEŽINA: jednostavno
SASTOJCI ZA 8 OSOBA:
- 6 nešpricanih mandarina
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 100 m ulja
- 80 ml mlijeka
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- šećer u prahu
PRIPREMA:
Za ovaj recept koristite što slađe mandarine, najbolje clementine. Mandarine oprati i narezati s korom na komade. Ukloniti koštice ako je potrebno. Mandarine staviti u blender, kratko izblendati te dodati šećer i jaja.
Sve zajedno izblendati. Premjestiti u drugu posudu, dodati ulje i mlijeko, promiješati te dodati brašno prosijano s praškom za pecivo.
Dobro promiješati pjenjačom. Smjesu staviti u okrugli kalup promjera 24 cm, prethodno obložen masnim papirom. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, 45 minuta. Po isteku vremena kolač izvaditi iz pećnice, ohladiti te posuti šećerom u prahu.
BUHTLE
VRIJEME: priprema 20 min, dizanje 2 sata, pečenje 30 min
TEŽINA: srednje teško
SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
- 3 mandarine (što slađe)
- 330 g brašna
- 50 ml maslinova ulja
- 40 g šećera
- 3 žlice vode
- 2 jaja
- 7 g suhog kvasca
- 1/3 žličice soli
Za punjenje: marmelada od naranče, marelica ili mandarina
Po želji: šećer u prahu
PRIPREMA: Kvasac otopiti u vodi i pustiti da se aktivira. U blender staviti oguljene mandarine, jedno jaje, šećer i maslinovo ulje. Izmiksati i procijediti kroz cijedilo. U tekućinu dodati brašno, kvasac i sol te zamijesiti mekano tijesto.
Pokriti i pustiti da se diže dva sata. Kada se tijesto udvostručilo, podijeliti ga na osam lopti, svaku spljoštiti i napuniti marmeladom.
Zatvoriti u kugle, složiti u kalup promjera 26 cm, pokriti folijom i pustiti 20 minuta da se diže. Premazati razmućenim jajetom i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta. Po želji posuti šećerom u prahu.
MINI SOUFFLE
VRIJEME: 1 sat
TEŽINA: srednje
SASTOJCI ZA 8 KOMADA:
- 500 g mlijeka
- 150 g šećera
- 70 g brašna
- 50 g maslaca
- 5 jaja
- 2 mandarine
- žlica maslaca, liker Grand Marnier
- sol, smeđi šećer
PRIPREMA: U posudu staviti mlijeko s korom jedne mandarine. Staviti na laganu vatru, a kad zakuha ukloniti koru, i umiješati brašno i maslac. Kada se sve brašno upilo, umiješati 5 žutanjaka. Dodati naribanu koricu druge mandarine, maknuti sa štednjaka i pustiti da se ohladi.
Bjelanjke s prstohvatom istući u čvrst snijeg koji ćete pažljivo umiješati u ohlađenu kremu.
U tavi otopiti maslac, dodati 16 kriški mandarine, posuti s malo šećera, zaliti likerom i flambirati. Posudice za souffle namazati maslacom i posuti smeđim šećerom, na dno staviti 2 kriške mandarine, i napuniti kremom.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 18 minuta. Poslužiti odmah, posuto šećerom u prahu.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE