Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

prirodna rješenja

Vašu želju za slatkim umanjit će ovih šest začina i biljaka

Autor: Life

04.09.2024. 13:18
Vašu želju za slatkim umanjit će ovih šest začina i biljaka

Foto: iStock/NL



Stalno vam se jede nešto slatko, a unatoč svim naporima, kutija keksa ili red čokolade uvijek nekako pobijedi? Ništa novo! No umjesto restriktivnih i često nezdravih dijeta, ključ je u umjerenosti. Priroda ima uvijek aseva u rukavu, pa tako i za utaživanje želje za šećerom.


U nastavku teksta donosimo nekoliko biljaka zbog kojih će vam se želja za slatkim uvelike umanjiti, što će posljedično potencijalno dovesti do ravnoteže u pogledu konzumacije šećera.


Cimet


Prvi na listi favorita u pogledu ove teme je cimet. Ovaj se začin koristi tisućama godina, još od starog Egipta. Dvije su vrste cimeta široko dostupne, cejlonski i cassia, te se oba mogu koristiti u kulinarske svrhe. Ipak, cejlonski cimet je na glasu kao kvalitetniji te se u manjoj mjeri proizvodi masovno.




Cimet je poseban zbog svog osebujnog i slatkog okusa, a k tome, prepun je antioksidansa i polifenola. To znači da cimet također ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.


Cimet ima prirodno sladak okus i izvrstan je za dodavanje zobenoj kaši ili jutarnjoj kavi.


Korijander


Korijander, točnije sjemenke korijandera čest su dodatak curryjima i velik su dio ayurvedske medicine. Može pomoći kod smanjenja nadutosti trbuha i probavnih tegoba.


Sjemenke korijandera pokazale su značajno djelovanje u poticanju inzulina i povećanju regulacije šećera u krvi.


Ubacite ga u jela i na taj način ih uvrstite u prehranu, a fora trik je umiješati ga u mlin za papar kako biste bez napora nastavili dodavati korijander u vaše obroke.


Ginseng


Ova biljka naširoko je korištena, a originalno potječe iz Azije. Možda ste već čuli da je ginseng koristan za pamćenje i fokus, ali ova biljčica nudi puno više, kao što je i učinkovitost protiv žudnje za šećerom.


Mnogima nije najukusnija biljka, pa je najlakši način da ga unesete u prehranu kuhanjem čaja, a možete ga dodati malo u svoj smoothie ili sok.


Kurkuma


Još jedna biljka koja je voljena u ayurvedskoj medicini je kurkuma, koja se još naziva i zlatnim začinom. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, koristi se za bezbroj dobrobiti, među kojima je i snižavanje razine šećera u krvi.


Dodajte kurkumu curryjima, juhama i umacima i ne zaboravite dodati crni papar za bolju apsorpciju.


Piskavica


Piskavica se naširoko koristi u curryjima, jelima srednjeg istoka i kuhinjama u drugim dijelovima Azije.


Liječnici ayurvedske i kineske tradicionalne medicine koriste ga kao pomoć za razne tegobe i bolesti, a na ovom popisu je zbog svoje moći zaustavljanja žudnje za šećerom.


Đumbir


Đumbir je kroz stoljeća postao omiljen začin u kuhinjama diljem svijeta.


Korijen đumbira prepun je zdravstvenih dobrobiti, a zbog svoje protuupalne prirode, koristi se za poboljšanje zdravlja kostiju i zglobova, smanjenje jutarnje mučnine, ublažavanje nadutosti, pa čak i ublažavanje mjesečnih bolova.


Za one koji imaju pojačanu želju za šećerom, savjetuje se ubaciti više đumbira u prehranu jer se pokazao veoma učinkovitim u tom pogledu.


Ako svoju jutarnju vodu pijete s limunovim sokom, pokušajte je umjesto toga zamijeniti đumbirom i vidite što vaše tijelo najviše voli, piše Nutrition Path.


Napomena: ključno je zapamtiti da čak i najnježnije i najobičnije biljke mogu utjecati na naše zdravlje. Ako uzimate bilo kakve lijekove, važno je da razgovarate sa svojim liječnikom ili ljekarnikom jer neki lijekovi stupaju u interakcije s biljkom ili začinom i mogu utjecati na način na koji se lijekovi metaboliziraju u tijelu. Stoga se svakako posavjetujte s zdravstvenim stručnjakom prije nego počnete koristiti bilo kakve začine ili bilje kako biste zaustavili želju za šećerom.