Foto: Pixabay
SLADOLED OD AVOKADA I ČOKOLADE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min pripreme + 24 sata za hlađenje
Sastojci za 6 štapića:
● 400 g zrelog avokada
● 90 g gorkog kakaa
● 100 g agavinog sirupa ili meda
● prstohvat soli
● 30 g vode ili mlijeka
● 600 g tamne čokolade
● 1 žličica ulja sjeckani bademi ili lješnjaci ili nesoljeni pistacio
Priprema: Avokado narezati na veće komade, dodati kakao, prstohvat soli, agavin sirup i tekućinu te izraditi štapnim mikserom. Kušati i prema potrebi dodati još sladila.
Pomoću dresir vrećice napuniti kalupe za sladoled.
Lupnuti kalupima o podlogu kako bi izašao zrak. Držati jedan dan u zamrzivaču. Idući dan otopiti čokoladu sa žličicom ulja.
Sladolede izvaditi iz kalupa, umočiti u čokoladu i uvaljati u sjeckane orašaste plodove.
Poslužiti odmah. Ako ne želite odmah pojesti sve sladolede, stavite ih u posudu obloženu masnim papirom pa natrag u hladnjak.
Jednostavan sladoled
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min pripreme + od 4 do 6 sati za hlađenje
Sastojci za 750 g sladoleda:
● 500 ml mliječnog vrhnja za šlag
● 400 g kondenziranog mlijeka
● keksi, nasjeckana čokolada, narezano voće
Priprema: Od vrhnja napraviti šlag i u njega umiješati kondenzirano mlijeko.
Kada smjesa postane glatka i homogena u nju umiješajte sjeckane kekse, ili čokoladu ili narezano sezonsko voće.
Prebaciti u posudu s poklopcem i staviti u zamrzivač na 4 – 6 sati. Prije posluživanja ostaviti od 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi.
TRI VRSTE SLADOLEDA OD BANANE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min pripreme + od 4 do 6 sati za hlađenje
Sastojci za 6 osoba:
● 600 g zamrznutih banana
● 50 ml mlijeka (može i biljno)
● 20 g meda
● 5 g ekstrakta vanilije
● 200 ml vrhnja (može i sojino)
● 120 g smrznutog šumskog voća
● 80 g namaza od lješnjaka
Priprema: Ukoliko nemate smrznutih banana, ogulite cca 5 banana, narežite na ploške i stavite u zamrzivač u zatvorenoj posudi. Trebat će im od 4 do 5 sati da se zalede. Zaleđene banane podijeliti na tri dijela.
U blender staviti 200 g banana, 20 g meda, 50 ml mlijeka i žličicu ekstrakta od vanilije. Dobro izraditi i prebaciti u čistu posudu.
Za drugi sladoled u blender dodati 200 g banane, 100 ml slatkog vrhnja te smrznuto šumsko voće. Dobro izraditi i kada smjesa postane glatka prebaciti u čistu posudu.
Posudu od blendera oprati te dodati posljednju trećinu banana, 100 ml slatkog vrhnja i 80 g namaza od lješnjaka. Dobro izraditi i prebaciti u čistu posudu.
Ako želite sladolede možete odmah poslužiti ili ih stavite u zamrzivač. Prije posluživanja zaleđeni sladoled ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi.
SLADOLED OD JOGURTA I JAGODA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min pripreme + od 4 do 6 sati za hlađenje
Sastojci za 12 štapića:
- 450 g grčkog jogurta
- od 4 do 5 žlica meda ili agavinog sirupa
- 150 g jagoda, malina ili borovnica
Priprema: U posudi promiješati jogurt i med, kušati, ako nije dovoljno slatko, dodati još sladila. Jagode ili neko drugo voće oprati, narezati i staviti u posudu.
Dodati 3 žlice meda i neprestano miješajući zagrijati na laganoj vatri od 3 do 4 minute.
Ohladiti i lagano pomiješati sa zaslađenim jogurtom. Smjesom puniti kalupe i staviti u zamrzivač na najmanje 4 sata.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE