Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VINFEST

[FOTO] Dodijeljena priznanja i nagrade najboljim zadarskim vinarima i vinogradarima

Autor: Nikolina Lucić

06.07.2024. 11:22
[FOTO] Dodijeljena priznanja i nagrade najboljim zadarskim vinarima i vinogradarima

Foto: MISLAV KLANAC



Ukupni šampion, 15. “Vinfesta”, koji se kući vratio s nagradom “Željko Katuša”, sa 89 osvojenih bodova je cabernet sauvignon nadinskog “Ker – vina”.


Najpoznatije zadarsko vinsko natjecanje – benkovački “Vinfest” ušao je u svoju 15. obljetnicu. Tradicija je to koja, kao i zadarsko vinarstvo, raste i napreduje iz godine u godinu. U najpoznatijoj su se vinskoj regiji Sjeverne Dalmacije tako ponovno okupili ponajbolji zadarski vinari i vinogradari.


Šampion “Ker – vin”


U kolijevci vinarstva Zadarske županije, Ravnim kotarima, još su jednom dodijeljena priznanja i nagrade najboljim zadarskim vinarima i vinogradarima. 15. izdanje “Vinfesta” ponovno je u kaštelu Benković slavilo ono najbolje u vinskoj i vinogradarskoj industriji.Tomislav Glavić, poznati nadinski vinar iz vinarije “Ker – Vin”, koji je prijavio osam uzoraka i na kraju večeri kući otišao sa šampionskom titulom, kazao je kako je ovo najsvečanija večer za benkovačke i zadarske vinare.


– Ovo je jedna od najprestižnijih večeri za nas vinare, prigoda da pokažemo najbolje proizvode našeg rada. Vjerujem kako su i ove godine na natjecanje pristigla najbolja naša vina, koja će ovim nagradom dobiti zasluženo mjesto na vinskoj sceni, kazao je Glavić, šampion 15. Vinfesta, koji nam je sa suzom u očima kazao kako je njegov nagrađeni cabernet sauvignon njegovo najveće ostvarenje. Na njegovu je inicijativu od ove godine i nagrada za šampiona počela nositi ime poznatog agronoma i zaljubljenika u vino Željka Katuše.


– Ova je nagrada biser u kruni moga dugogodišnjeg rada i najveće priznanje koje sam u karijeri dobio, ponosno je kazao Glavić. Festival ima za cilj prezentaciju i promociju vinarstva na području Grada Benkovca, odnosno sjeverne i srednje Dalmacije, na prostoru koji je tradicijski i geografski uz sve pogodnosti i potencijale predvodnik u proizvodnji vrhunskih vina u Zadarskoj županiji. Dodjeli nagrada zato su nazočiki i brojni visoki uzvanici, zajedno sa delegacijom portugalskog veleposlanstva.


Ivana Alpeza, rukovoditeljica Odjela za senzorna ispitivanja Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo pri Hrvatskij agenciji za poljoprivredu i hranu kazala je kako su i ove godine dominirala crna vina izvrsnih svojstava, što je proces ocjene činio jako zahtjevnim.


– Mi smo samo sluge dobrim vinima, pomoć pri procesu njihova zrenja i prerade, zato želim da vaša želja nikada ne mine, kako bi gradili svoja znanja i svake godine stvarili sve bolja vina, dodala je Alpeza.


Ako je suditi po odazivima vinara i vinogradara kroz proteklih 15 godina, vinska je industrija važna za benkovačko područje sa stoljetnom tradicijom vinarstva i vinogradarstva. Kvalitetna zadarska vina našu regiju tako čvrsto pozicionirala u sam vrh hrvatske vinske industrije.


Jubilarni “Vinfest” počeo je konferencijom o izazovima u vinarstvu i vinogradarstvu Sjeverne Dalmacije, kao i proslavom sedmogodišnje razmjene znanja kotarskih i portugalskih uzgajivača i vinara.


Foto


Vinfest


avatar

Snimio:


06.07.2024. 11:22


Galerija


Inspiracija i umjetnost


Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca dodao je pak kako je u vinu istina, inspiracija i predmet žudnji u umjetnosti.


– Pretresli smo u ovih nekoliko dana važne teme vezane za vinsku i vinogradarsku industriju. Puno smo uspjeha, koji su nadišli grad Benkovac i županiju postigli u sedam godina suradnje s prijateljima iz Portugala, koji, kao i mi gaje ljubav prema autohtonom. Muči me jedino nepostojanje udruženja ili proizvođačke organizacije, koja bi vinarima i vinogradarima olakšala posao, istaknuo je Bulić, dodavši kako nikad više uzoraka nije stiglo na natjecanje.


Iako je Zadarska županija mlada vinogradarska regija, u kojoj su mnogi vinari nakon Domovinskog rata minirane i često uništene vinograde morali izdignuti iz pepela, te godinama truda i ulaganja povratiti prijeratnu kvalitetu grožđa, polako se, ali sigurno profilira na domaćem i inozemnom tržištu, kako po kvaliteti, tako i po brojnosti vinara. Zadarska su vina sastavni dio kvalitetnih vinskih karti i nezaobilazan biser zadarskog turizma.


Edi Maletić, profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu tako je još jednom naglasio vsžnost suradnje s portugalskim vinarima na očuvanju i prezentaciji autohtonih vinskih sorti dviju država. – Širimo i bogatimo našu zajedničku suradnju, koja uključuje nove partnere, stručnjake i zaboravljene sorte. Razmijenili smo ih i stvorili neke nove okuse. Imamo priliku uživati u vinima iz Portugala, kao onima nastalima mješavinama naših sorti, dodao je Maletić. Mnogobrojni ravnokotarski vinari nadaju se da će zajedničkim radom, prodajom i prezentacijom na tržištu postići još bolju vidljivost zadarskih vina.


Župan Božidar Longin kratko je naglasio kako vinari zajedništvo turizma, poljoprivrede i gastronomije uzvraćaju ponudom kvalitrtnih vina. Koji upotpunjuju jedinstvenu priču zadarske regije. Promocija regije kao eno – gastronomske oaze svakako pripomaže tom cilju. Uživanje u dobroj kapljici postaje sve važnijom tržišnom nišom, koja iz godine u godinu u naše krajeve dovodi sve više ljubitelja dobrog vina. Priča je ovo ne samo Dalmcije i Ravnih kotara, već cijele Hrvatske.


Najbolja vina 15. “Vinfesta”


Najbolji rose – 86 bodova, svrdlovina OPG Branko Kutija
Najbolje bijelo vino, maraština – 86 bodova – vinarija Karaba
Najbolje crno vino, plavina – 82 boda – vina Vinketa
Šampion bijelog vina u postupku proizvodnje – 86 bodova, maraština vinarije Karaba
Šampion crnog vina u postupku proizvodnje – 89 bodoca, crljenak vinarije Karaba
Šampion bijelog vina na tržištu – 87 bodova pošip vinarije Karaba
Šampion crnog vina na tržištu – 89 bodova cabernet sauvignon Ker – vina