Foto: Pexels
Kada govorimo o travanjskoj dijeti, govorimo o nečemu što je puno više od obične dijete koju treba slijediti. To je također način da otkrijemo koliko možemo poboljšati svoje prehrambene navike, dajući prednost svježini, ali i održivosti konzumirane hrane.
U ovom mjesecu, naime, priroda nam nudi širok izbor svježih i sezonskih namirnica koje možemo iskoristiti kako bismo se hranili na zdraviji i ekološki održiviji način.
Zašto slijediti travanjsku dijetu: dobrobiti
Pridržavanje ove travanjske dijete nudi brojne dobrobiti za vaše zdravlje i okoliš.
Konzumacija sezonske hrane ne samo da jamči visoku nutritivnu kvalitetu, već i smanjuje utjecaj na okoliš povezan s proizvodnjom i transportom hrane.
Raznolikost sezonskog voća i povrća u ovom mjesecu omogućuje vam da svaki jelovnik prilagodite na zdrav i ukusan način.
Koju hranu preferirati ovaj mjesec?
1. Povrće
Pravo je vrijeme za eksperimentiranje s raznim povrćem koje se vraća na naše stolove. Mrkva je jarke boje i slatkog okusa izvrstan izvor vitamina A i antioksidansa koji pridonose zdravom vidu i koži.
Špinat, bogat željezom i kalcijem, idealan je za održavanje kostiju jakima i promicanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.
Umjesto toga, šparoge su sa svojim delikatnim okusom odličan izvor folata, važnih za zdravlje živčanog sustava. Grašak, pun proteina i vlakana, potiče sitost i probavu.
Rukola, blago ljutkastog okusa, bogata je vitaminima i mineralima te daje dašak svježine salatama i proljetnim jelima.
2. Voće
Jagode, slatke i sočne, pune su vitamina C i antioksidansa koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i suprotstavljaju se djelovanju slobodnih radikala.
Trešnje, sa svojim slatkim i kiselkastim okusom, bogate su antocijaninima koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.
Kivi, sa svojim zelenim, sočnim mesom, izvanredan je izvor vitamina C, kalija i vlakana, koji potiču zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.
Konačno, naranče, sa svojim regenerirajućim sokom, pružaju energiju zahvaljujući bogatstvu vitamina C i antioksidansa.
3. Izvori proteina
Imaju ključnu ulogu u travanjskoj prehrani, pridonose izgradnji i održavanju mišića te općem zdravlju organizma.
Svježa sezonska riba, poput skuše i orade, izvrstan je izbor zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca i mozga.
Jaja su dragocjen izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina B i minerala poput željeza i cinka.
Ne zaboravite ni mahunarke, poput slanutka i leće. Oni su važan izvor biljnih bjelančevina, vlakana i složenih ugljikohidrata, koji osiguravaju trajnu energiju i potiču osjećaj sitosti.
Ne zaboravite da ih je poželjno kombinirati s cjelovitim žitaricama.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
potreban uređaj
Biogradska bolnica nabavlja uređaj za magnetsku rezonancu. Hoće li se rasteretiti liste čekanja u zadarskoj bolnici?
Svijet
SRPSKI PREDSJEDNIK
Vučić zgrožen da Europa ne reagira na izbacivanje Srba iz hrvatske Vlade
Scena
Swing trio
Gelato Sisters imaju nove obrade
Scena
"Minimalizam"
Boris Štok ima novi album, donosi deset pjesama vrlo intimnog karaktera
Zadar
ODLUKA HRVATSKIH CESTA
PRIHVAĆEN PRIJEDLOG DUKIĆA Žmirići otvoreni za sav promet!
Crna Kronika
isključen iz prometa
Vozač BMW-a koji se na Foši zabio u parkirane automobile vozio pijan i bez pojasa!
Zadar
vremenska prognoza
UPALJEN METEOALARM Stiže nam nevrijeme s olujnim jugom!
Zadar
IV. b razred
I nakon pola stoljeća od mature “ekonomisti” nisu štedjeli emocije
Županija
opg žuža
“TVORNICA” U BAŠTICI Hrvati traže domaće jagode, a cijena…
Scena
HIT BABY LASAGNE