Foto: Pexels
Kada govorimo o travanjskoj dijeti, govorimo o nečemu što je puno više od obične dijete koju treba slijediti. To je također način da otkrijemo koliko možemo poboljšati svoje prehrambene navike, dajući prednost svježini, ali i održivosti konzumirane hrane.
U ovom mjesecu, naime, priroda nam nudi širok izbor svježih i sezonskih namirnica koje možemo iskoristiti kako bismo se hranili na zdraviji i ekološki održiviji način.
Zašto slijediti travanjsku dijetu: dobrobiti
Pridržavanje ove travanjske dijete nudi brojne dobrobiti za vaše zdravlje i okoliš.
Konzumacija sezonske hrane ne samo da jamči visoku nutritivnu kvalitetu, već i smanjuje utjecaj na okoliš povezan s proizvodnjom i transportom hrane.
Raznolikost sezonskog voća i povrća u ovom mjesecu omogućuje vam da svaki jelovnik prilagodite na zdrav i ukusan način.
Koju hranu preferirati ovaj mjesec?
1. Povrće
Pravo je vrijeme za eksperimentiranje s raznim povrćem koje se vraća na naše stolove. Mrkva je jarke boje i slatkog okusa izvrstan izvor vitamina A i antioksidansa koji pridonose zdravom vidu i koži.
Špinat, bogat željezom i kalcijem, idealan je za održavanje kostiju jakima i promicanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.
Umjesto toga, šparoge su sa svojim delikatnim okusom odličan izvor folata, važnih za zdravlje živčanog sustava. Grašak, pun proteina i vlakana, potiče sitost i probavu.
Rukola, blago ljutkastog okusa, bogata je vitaminima i mineralima te daje dašak svježine salatama i proljetnim jelima.
2. Voće
Jagode, slatke i sočne, pune su vitamina C i antioksidansa koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i suprotstavljaju se djelovanju slobodnih radikala.
Trešnje, sa svojim slatkim i kiselkastim okusom, bogate su antocijaninima koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.
Kivi, sa svojim zelenim, sočnim mesom, izvanredan je izvor vitamina C, kalija i vlakana, koji potiču zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.
Konačno, naranče, sa svojim regenerirajućim sokom, pružaju energiju zahvaljujući bogatstvu vitamina C i antioksidansa.
3. Izvori proteina
Imaju ključnu ulogu u travanjskoj prehrani, pridonose izgradnji i održavanju mišića te općem zdravlju organizma.
Svježa sezonska riba, poput skuše i orade, izvrstan je izbor zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca i mozga.
Jaja su dragocjen izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina B i minerala poput željeza i cinka.
Ne zaboravite ni mahunarke, poput slanutka i leće. Oni su važan izvor biljnih bjelančevina, vlakana i složenih ugljikohidrata, koji osiguravaju trajnu energiju i potiču osjećaj sitosti.
Ne zaboravite da ih je poželjno kombinirati s cjelovitim žitaricama.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Hvalevrijedan potez
Pavle Marčinković otpisao potraživanje prema KK-u Zadar
Crna Kronika
NESREĆE
U prometnim nesrećama u Zadru ozlijeđeni pješaci, završili u bolnici
Ostali sportovi
Prva ŽMNL
Prva pobjeda Dasiadda, utiha Fortune protiv KB-a
Hrvatska
OCJENE
TripAdvisor: Hrvatska s razumnim cijenama i iskustvima vrijednih novca
Footopis
cilj ostvaren
Vatrena misija u Ligi nacija bila je uspješna: Posebno su impresionirali igrači ‘iz drugog plana’
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja