Foto: SRECKO NIKETIC/PIXSELL
Sirnica, pinca, kvasnica, uskrsna pogača, uskrsni kruh… Mnoštvo naziva za jedno preukusno jelo koje su naše bake pravile i nijedne druge nikad nisu tako dobre kao bakine. Osebujan miris koji ispuni kuću kada se prave sirnice i danas nas vraća u neke lijepe dane, ispunjene dječjim uspomenama i toplinom u srcu.
Ova stara dalmatinska poslastica tradicionalno uljepšava svaki obiteljski stol u Hrvatskoj uoči najsvetijeg kršćanskog blagdana – Uskrsa. Naziv sirnica potječe iz Dalmacije, dok se u Istri te Hrvatskom primorju naziva pinca.
Iako sam naziv navodi da se pravi od sira, u sirnici ga zapravo nema. Ime je dobila jer se »po starinski«, kada nije bilo uobičajeno koristiti kvasac, pravila od usirenog tijesta. Prema starim običajima, tijekom korizme se nisu jela jaja, ali ih se zato nadoknađivalo većom količinom u receptu za sirnice.
Sastojci:
1 kg brašna
25 dkg šećera
8 dkg svježeg kvasca
8 žumanjaka
4 bjelanjka
1 naranča (kora i sok)
1 limun (korica)
1 žlica ruma
0,5 dl ulja
15 dkg rastopljenog maslaca
1 dl toplog mlijeka
4 vanilin šećera
prstohvat soli
Priprema:
1. U veću posudu prosijte brašno i napravite udubinu u koju ćete promiješati kvasac sa malo šećera i mlijekom. Dok se kvasac pjeni, u drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka, polako dodajte žutanjke, pa sve ostale sastojke.
2.Kad je kvasac povećao obujam, polako dodajte gornju smjesu i rukom napravite mekano tijesto. Ostavite ga na toplom da se diže.
3. Dignuto tijesto premijesite u 4-5 lopti i stavite ih u najveći lim, obložen papirom za pečenje. Neka pogače ne budu blizu jedna drugoj, jer će kvasanjem dosta narasti.
4. Pogače stavite na toplo da se dižu oko pola sata.
5. Prije pečenja zarežite ih škarama i stavite peći u ugrijanu pećnicu na 170°C od 30 do 35 minuta.
6. U zdjelici izmiješajte jaje s malo vode, izvadite pogače iz pećnice i premažite ih. Pospite sa dosta šećera i vratite u pećnicu par minuta.
najnovije
najčitanije
Zadar
International Dance Festival Zadar
U subotu na Višnjiku počinje International Dance Festival Zadar
Hrvatska
SLUŽBENA PREPORUKA
Kvarner Europska regija gastronomije u 2026. godini! “Ovo je kruna našeg višegodišnjeg rada”
Crna Kronika
POLICIJA
Trojica stranaca, krijumčara migranata, predana pritvorskom nadzorniku u Splitu
Crna Kronika
PROMETNA NESREĆA
Zbog sudara kamiona promet Jadranskom magistralom u prekidu
Hrvatska
ORIJENTIR ZA OSMAŠE
Kalkulator bodova. Stigao koristan alat za osmaše koji im pomaže imaju li dovoljno bodova za upis u željenu srednju školu
Crna Kronika
isključen iz prometa
Vozač BMW-a koji se na Foši zabio u parkirane automobile vozio pijan i bez pojasa!
Ostali sportovi
Josip Perinić
Malonogometni dragulj iz Vrsi: ‘Vrški dres je najteži, ali je i najposebniji’
Zadar
IV. b razred
I nakon pola stoljeća od mature “ekonomisti” nisu štedjeli emocije
Zadar
vremenska prognoza
UPALJEN METEOALARM Stiže nam nevrijeme s olujnim jugom!
Županija
NEUSPJEŠNI PREGOVORI