
Foto: iStock/NL
ZELENI MINESTRONE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 45 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 4 žlice sitne tjestenine za juhu
- 1 l povrtnog temeljca
- 400 g špinata
- 250 g skuhanog ili konzerviranog graška
- 2 krumpira
- 1 vezica peršina
- 1 kapula
- sol, papar
- po želji 1 dl likera od mente ili svježa nasjeckana menta
Priprema: špinat očistiti, pažljivo oprati pod mlazom vode, ocijediti na krpi i sitno nasjeckati. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice, a luk narezati.
Na vatru staviti posudu s povrtnim temeljcem, dodati pripremljeno povrće i kuhati na umjerenoj vatri 15 minuta. U blenderu izmiksati grašak s malo vode ili povrtnog temeljca te dobivenu kremu dodati povrću. Po želji dodati liker od mente i kuhati na umjerenoj vatri još 10 minuta.
Tjesteninu dodati ovisno o vremenu potrebnom za kuhanje, promješati i nastaviti kuhati. Peršin oprati, osušiti i nasjeckati te posipati na serviranom minestroneu.

iStock/NL
FUSILI S BROKULOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 25 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 320 g tjestenine (fusili)
- 350 g brokule
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje
- sol, papar
- po želji 1 ljuta papričica
Priprema: pažljivo oprati brokulu i odvojiti cvjetove od stabljika. Stabiljke narezati i kuhati u dosta slane vode. Tako skuhane stabiljke pasirati u blenderu dok ne dobijete glatku i homogenu kremu. Po potrebi dodati malo vode od kuhanja. U međuvremnu staviti kuhati tjesteninu.
U tavi na malo maslinova ulja popržiti nasjeckani češnjak i ljutu papričicu te dodati cvjetove brokule, pirjati nekoliko minuta. Tjesteninu kuhati minutu, dvije manje nego što je naznačeno na pakiranju, ocijeđenu dodati u tavu, zajedno s kremom od brokule i cvjetovima, po potrebi dodati malo vode od kuhanja i sve dobro povezati.

iStock/NL
PITA OD BLITVE I FETA SIRA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 20 minuta pečenja
Sastojci za 4 porcije:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 500 g blitve
- 2 žlice maslinovog ulja
- 8 žlica maslaca
- 1 jaje
- 200 g feta sira
- 2 žlice sjeckanog kopra
Priprema: blitvu oprati i odrezati tvrđe dijelove. Kratko je blanširati u vrućoj vodi, tek da lagano povene. Ocijediti i nasjeckati na sitno. Tijesto razvaljati da bude nešto veće od veličine kalupa.
U posudi pomiješati nasjeckanu blitvu, feta sir, jaje i kopar pa smjesu rasporediti po tijestu. Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok tijesto ne dobije boju.
najnovije
najčitanije
Svijet
ROBERT PREVOST
Novi papa Lav XIV. se nada da će uvesti svjetlost u ‘mračne noći ovoga svijeta’
Nogomet
ARDA GULER
Talentirani veznjak oduševljen Modrićevom gestom: ‘Takve sitnice ti stvarno puno znače…’
Županija
TRADICIONALNO
U crkvi sv. Anselma okupili se brojni vjernici: Molitva Gospi od Zečeva na dan njezinog prikazanja
Zadar
Na zadarskoj rivi
Održano edukativno-zabavno događanje u okviru Festivala znanosti
Zadar
priopćenje
Društvo arhitekata Zadra: ‘Gospodin Radeta sa svojim timom je također dobrodošao…’
Zadar
ZASLUŽENA PRIZNANJA
Najboljim medicinskim sestrama i tehničarima “Zadarsko bijelo srce”
Županija
na ulazu na pag
ZABORAVLJENA MJESTA (10) Zbog čega je Dinjiška zadnja rupa na svirali Gradu Pagu?
Svijet
VATIKAN
Izabran novi papa!
Zadar
SEDMORICA U KAMPANJI
ANALIZA Erlić i Radeta govore o programu HDZ-a, Žuvela ne želi puno o Kapoviću, Ninčević kontradiktoran sam sebi
Zadar
Odgovor Zubčiću