Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

NIOBE

Anita Baradić predstavila fascinantnu priču o jednom brodu

Autor: Đurđa Baljak

04.10.2023. 17:46
Anita Baradić predstavila fascinantnu priču o jednom brodu

Foto: Mate Komina



U Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače u utorak je predstavljena izložba »Niobe – od porinuća do nasukavanja« autorice Anite Baradić. Priča je to o plovidbenom putu ratne krstarice koja je sudjelovala u brojnim borbenim operacijama u prvoj polovini 20. stoljeća. Niobe je započela svoj plovidbeni put davne 1901. godine, a završila nasukavanjem na otoku Silbi 1943. godine.


Osamdeset godina nakon nasukavanja Niobe, priču o brodu donosi nam autorica Anita Baradić, magistra geografije porijeklom s otoka Silbe. Ali, ovo nije priča samo o brodu, njegovoj palubi, cimama i sidrima. Ovo je priča o ljudima čije je živote ovaj brod obilježio. Sjećanja koja su ostala zapisana u rijetkim zapisima i starim fotografijama, iznijet će na površinu dušu ovoga broda i živote svih onih koji su tamo ostali, kao i onih koji su preživjeli.


– Povodom 80 godina od nasukavanja krstarice Niobe po drugi put organiziram izložbu, pa je tako nakon Silbe na red došao Zadar. Izložba se može pogledati do 11. listopada u Maloj izložbenoj dvorani Keneževe palače. Prošli tjedan sam u okviru Morskog utorku u Gradskoj knjižnici Zadar održala predavanje. Ljudi su bili jako zadovoljni jer su imali priliku naučiti nešto novo i povezati povijesne činjenice. Kada krenem s pričom o njemačkoj mornarici ili o nekim stvarima o kojima ranije. Najviše su im bile zanimljive preinake koje je brod doživio tijekom vremena, odnosno kako je izgledao u svojim počecima 1901. godine kada se zvao Niobe i 1925. godine kada ga je otkupila Kraljevina SHS i kada su načinjene određene preinake na njemu, kazala nam je autorica Baradić te se osvrnula na knjigu.




– Ovo je priprema za knjigu koju pišem o povijesti ratne krastarice Niobe posljednje četiri godine. Nadam se kako će biti gotova do sljedećeg ljeta. Nakon ove izložbe ću imati više vremena da se posvetim dovršavanju knjige i tome se jako veselim, otkrila nam je simpatična Baradić.