Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mišljenica

Mala Filozofija predstavila interaktivnu knjižnicu za djecu od devet do petnaest godina

Autor: Đurđa Baljak

05.10.2023. 21:17
Mala Filozofija predstavila interaktivnu knjižnicu za djecu od devet do petnaest godina

Foto: Mate Komina



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstavljena je interaktivna knjižnica »Mišljenica« u izdavaštvu Udruge za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi Mala Filozofija. Na promociji su pričale autorice Ivana Kragić i Antonia Krajina, ilustratorica Marija Ančić, dok je razgovor vodila Jelena Turčinov.


Projekt je financijski podržan od strane Grada Zadra i Zadarske županije, a riječ je o interaktivnoj bilježnici koja je osmišljena u devet poglavlja o vrijednostima koje su popraćene nizom različitih kreativnih zadataka. Pored toga, svako poglavlje je popraćeno ilustracijama Marije Ančić. Također, tipografija je potpuno originalna, a dizajnirao je Milan Stanić. O tome nam je nešto više rekla jedna od autorica, Ivana Kragić.





– »Mišljenica« je interaktivna bilježnica za djecu u dobi od devet do petnaest godina. Osmišljena je kao intimni dnevnik koji će potaknuti kritičko i kreativno mišljenje kod djece, ali i za razvoj vještine pisanja te širenja vokabulara. Međutim, prije svega je namijenjena za poticanje samorefleksije, kazala je autorica Ivana Kragić te dodala kako se ova interaktivna bilježnica može nabaviti na službenim stranicama Udruge Mala filozofija.


Univerzalne životne teme približavaju se djetetu kroz didaktičke i interaktivne zadatke koji potiču dijete na promišljanje o vlastitim stavovima, vrijednostima, vlastitoj osobnosti i osobinama te tako potiče razvoj emocionalne inteligencije. Neka od mnogobrojnih orginalnih pitanja za razmišljanje su: »Gdje bi sakrio diva? ili »Koje je boje tvoj osmijeh?« Dizajnirana je za samostalno ispunjavanje od strane djece, ali ujedno može poslužiti i roditeljima, edukatorima, nastavnicima za interaktivni rad s djecom zbog čega dolazi s besplatnim vodičem koji se dobije prilikom kupnje knjižnice.