Foto: Pexels
Kako pripremiti izvrstan biljni pripravak koji potom možete piti po potrebi?
Napitak koji je vrlo jednostavan za pripremu i koji možete uvijek imati pri ruci za korištenje u slučaju (nesretne) potrebe kada se pojave prvi simptomi kašlja i prehlade. Osim toga, izvrsnog je okusa!
Recept je vrlo popularan u Americi, ali dolazi iz Azije, a uključuje 3 sastojka:
- đumbir
- limun
- med
Đumbir i limun su bogati vitaminima, probavnim i antibakterijskim tvarima. Med je veliki saveznik vašeg grla i sadrži antibakterijske tvari koje smiruju kašalj, sluz i probavni sustav.
Možete dodati i malo zvjezdastog anisa koji pomaže u suzbijanju simptoma poput mučnine, gastrointestinalnih bolova i probavnih problema, a uz to je i snažno protuupalno i antibakterijsko sredstvo (pomaže ubiti viruse gripe).
Također ima svojstva iskašljavanja i pomaže u smirivanju kašlja. No ovaj sastojak možete slobodno izostaviti ako uzimate lijekove i ukoliko znate da ste osjetljivi na ovaj začin.
Sastojci:
- 1 sterilizirana staklena posuda od 0,25 l
- 1 komad đumbira
- 1 organski limun (koristi se i kora)
- 4 ploda zvjezdastog anisa
- med dok se staklenka ne napuni
Med mora biti tekuć, a ako je ovaj koji imate kod kuće kristaliziran, zagrijte ga na pari i za nekoliko minuta će to postati.
Izvrstan je med od kestena, ali svaka vrsta je dobra. Posebice med s majčinom dušicom, koji sadrži timol, još jednu aktivnu tvar koja je učinkovita u borbi protiv kašlja i bakterija.
Priprema: Limun narežite na tanke ploške i uklonite sjemenke i dva kraja. Đumbir također ogulite i narežite na ploške.
Nakon što ste u staklenku ulili sloj meda, počnite slagati limun, đumbir, zvjezdasti anis i med. Med mora potpuno ispuniti prostore između njih, a kako biste istisnuli mjehuriće zraka prisnite tu i tamo.
Nakon što završite s punjenjem staklenke, zatvorite je i uvijek držite u hladnjaku. Pričekajte najmanje 3 ili 4 dana prije upotrebe.
Kora limuna sadrži pektin koji će svoj sok, zajedno s medom, pretvoriti u želatinu koju u žličicama morate otopiti direktno u vrućoj (ne kipućoj) vodi kada želite biljni čaj koji će vam pružiti olakšanje.
U hladnjaku može stajati više od mjesec dana, ali jedini razlog za bacanje neka bude pojava plijesni.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Europska liga
Josip Stanišić asistirao u pobjedi Bayera u Rimu, sve miriše na hrvatsko finale EL
Rukomet
Rukometna Liga prvaka
Veron Načinović ostao bez završnice Lige prvaka, Kiel nadoknadio devet golova minusa
Nogomet
Englesko prvenstvo
Chelsea u zaostaloj utakmici na Stamford Bridgeu svladao Tottenham
Ostali sportovi
ATP Madrid
Danil Medvedev poput Jannika Sinnera predao polufinalni meč u Madridu
Ostali sportovi
EP u gimnastici
Pet hrvatskih gimnastičarki nastupilo u kvalifikacijama EP-a, Tina Zelčić najbolja 12.
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Zadar
OBAVIJEST
VAŽNA OBAVIJEST Zbog utrke Wings for Life zatvaraju se ova parkirališna mjesta
Županija
SVEČANA SJEDNICA