Foto: Pexels
Doznajmo koje namirnice možete jesti, a koje bi valjalo izbaciti
Povišeni kolesterol potrebno je redovito kontrolirati i adekvatnom prehranom dovesti u normalne vrijednosti, ako je prekomjeran.
Evo popisa namirnica koje možete redovito konzumirati:
- Cjelovite žitarice po mogućnosti: kruh, tjestenina, riža, ječam, proso, kvinoja, pir, raž, zob, amarant, palentu, kukuruz, kus-kus
- Bijelo meso, poput piletine (preferirati prsa i eliminirati kožu koja je masna), puretine, zeca, noja, lungića
- Nemasne nareske, poput bresaole, pileće i pureće salame, sirove šunke bez vidljive masnoće
- Ribu: dobra je plava riba, kao što su srdele, inćuni, skuše, haringe, palamide. Dopušteni su i losos, tuna i bakalar
- Mekušce: hobotnice, sipe i lignje su u redu
- Mliječni proizvodi: obrano ili djelomično obrano mlijeko, nemasni jogurt, nemasni sirevi i ricotta
- Mahunarke: sve su dobre (između ostalog grah, leća, bob, slanutak, grašak), i svježe i sušene. Izvrsna kombinacija sa žitaricama za jedno jelo
- Voće i povrće: sve vrste, po mogućnosti sezonsko
- Začini: ekstra djevičansko maslinovo ulje za kuhanje i preljev. Za aromatiziranje raznih jela, zeleno svjetlo za ocat, limun, začine i aromatično bilje
Pogledajmo sada koju hranu treba izbjegavati jer je posebno bogata mastima:
- Rafinirane žitarice i njihovi derivati, a time i začinjeni kruh, krekeri, grisini, tjestenina s jajima, punjeni keksi itd.
- Masne ribe i školjke, kao što su jegulja, dagnje, jastog, kavijar, rakovi, cipli, jesetra, ikra jesetre
- Riba konzervirana u ulju, kao što su tuna, sardine i inćuni
- Masna mesa kao što su piletina s kožom, janjetina, slanina, rebarca, guska, patka, golub, fazan
- Suhomesnati proizvodi, kobasice i konzervirano meso
- Iznutrice: mozak, srce, jezik, pluća, jetra
- Jaja: konzumirajte ih umjesto sira, ali ne više od par tjedno
- Punomasno mlijeko i jogurt
- Masni sirevi, kao što su gorgonzola, mascarpone, pecorino, taleggio, grana padano, fontina, provolone, gruyere…
- Životinjske masti pa samim time i maslac, mast, vrhnje…
- Umaci poput majoneze i bešamela
- Suho i masno voće kao što su kikiriki, orasi, bademi, pinjoli, lješnjaci, sjemenke bundeve …
- Dehidrirano voće: datulje, suhe smokve i općenito kandirano voće
- Slatkiši: keksi, sladoledi, torte, kreme, brioši…
- Slatka pića uključujući voćne sokove
- Alkoholna pića
najnovije
najčitanije
Hrvatska
NEMA ODMORA
NI PETKA NI SVETKA: Zagrebački vatrogasci tijekom Badnjaka i Božića odradili 19 intervencija
Svijet
POD NADZOROM POLICIJE
Bolsonaro podržao predsjedničku kandidaturu svog sina
Zadar
Dirljiva priča
Irena i njezin suprug posvojili troje djece: “Nismo mi »spasili« njih, nego su oni spasili nas”
Hrvatska
božićna propovijed
Riječki nadbiskup Uzinić: ‘Sve podjele služe samo za to da bi neki bili jednakiji od drugih’
Hrvatska
život umirovljenika
GODIŠNJI DODATAK NA MIROVINE ‘Bolje išta nego ništa, ali ovo je jedva nešto više nego ništa’
Crna Kronika
Izvan životne opasnosti
Peteročlana obitelj otrovala se ugljičnim monoksidom
Zadar
Tradicionalno slavlje
[FOTO] Zadarski Badnjak otvoren izvedbom ‘Božića u Zadru’ i prodajom bakalara za Pučku kuhinju: ‘Moramo misliti o potrebitima u ovo doba’
Hrvatska
na području rh
HŽ objavio tko će u 2026. imati neograničen besplatan prijevoz vlakom
Hrvatska
mpt i zds
Zabrana drugog Thompsonovog koncerta: zaštita Ustava ili gušenje slobode govora?
Zadar
ZA BADNJAK