Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

BOLJE BEZALKOHOLNO

Jedan lager dnevno ima brojne koristi za zdravlje muškarca

Autor: Šarlota Brnčić

23.11.2022. 10:09
Jedan lager dnevno ima brojne koristi za zdravlje muškarca

Foto: PexelsNovo istraživanje sugerira da bi jedno pivo dnevno zaista moglo imati velike koristi.


Istraživači sa Sveučilišta NOVA u Lisabonu otkrili su da muškarci koji su pili lager svake večeri imaju zdravija crijeva. Ipak, čini se da je bezalkoholno pivo imalo isti učinak.


U istraživanju je sudjelovalo devetnaest zdravih muškaraca, u dobi od 23 do 58 godina, koji su zamoljeni da popiju bocu piva za večerom svaku večer tijekom mjesec dana.
Otprilike polovica piva sadržavala je 5,2 posto alkohola, dok su ostala bila bezalkoholna. Do kraja probnog mjeseca nije bilo vidljivih razlika u težini muškaraca, masnoj masi ili razinama kolesterola.


Međutim, zanimljivo je primijetiti da je analiza stolice pokazala da su muškarci nakon eksperimenta imali širi raspon bakterija u crijevima – u svim skupinama zabilježen je porast od 7%.


Istraživači su rekli da konzumacija boce piva, bez obzira na sadržaj alkohola, može biti korisna za zdravlje crijeva kod muškaraca.


Također, i da piva s većom količinom kvasca mogu imati još značajniji učinak na crijevne bakterije.


Razlog? Pivo poboljšava ljudski mikrobiom, skup dobrih i loših mikroba koji žive u nama, jer sadrži mikronutrijente zvane polifenoli.


Međutim, istraživanje pokazuje da previše pijenja može biti nevjerojatno štetno za zdravlje, povećavajući rizik od raka, bolesti jetre, zatajenja srca i moždanog udara.


Zapravo, unatoč pozitivnim rezultatima na svim stranama, istraživači su inzistirali na tome da je bezalkoholno pivo bolje za cjelokupno zdravlje, tvrdeći da je najsigurnije ako uopće ne pijete alkohol.