Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nazorove učenice obradile likovno stvaralaštvo Mucka

02.12.2019. 08:15


Učenici zadarske Gimnazije Vladimira Nazora sudjelovali su i ove godine u muzejsko-edukativnom projektu Moderne galerije u Zagrebu »Deset škola – deset umjetnika.« Riječ je o dugogodišnjem projektu koji uključuje gimnazije iz deset hrvatskih gradova, a u kojem zadarska Gimnazija Vladimira Nazora sudjeluje od samoga početka.
Gimnazijalci iz raznih hrvatskih gradova pod mentorstvom svojih nastavnika likovne umjetnosti u dogovoru s Galerijom, točnije s autoricom i voditeljicom projekta višom kustosicom Moderne galerije Ivanom Rončević Elezović, obrađuju različite teme koje kroz likovne radionice i Power Point prezentacije predstavljaju ostalim sudionicima projekta.


Petnaest godina projekta
Ove godine projekt je održan već petnaesti put, a na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je deset gimnazija iz devet hrvatskih gradova – Zadra, Osijeka, Valpova, Varaždina, Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika, a susret je održan u petak 22. studenoga.
– Naša gimnazija u projektu sudjeluje kontinuirano od samog početka, a u ovogodišnjem susretu sudjelovale su učenice 2. A razreda Anamaria Rogić, Antonia Vanjak i Nika Zdunić, doznajemo od profesorice likovne umjetnosti Ivanke Radulić, inače koordinatorice projekta u ovoj gimnaziji, pod čijim su mentorstvom učenice predstavile likovno stvaralaštvo slikara Željka Mucka.
Naime, teme ovogodišnjeg projekta »Deset škola – deset umjetnika« bile su vezane za aktualnu izložbu neformalne umjetničke grupe Contra u kojoj devetorica umjetnika djeluje od kraja 90-ih godina 20. stoljeća, njegujući izraz u tradicionalnim umjetničkim medijima. Riječ je o umjetnicima Vladimiru Blažanoviću, Žoržu Draušniku, Tihomiru Lončaru, Vladimiru Megliću, Željku Mucku, Goranu Petraču, Velimiru Račkom, Davorinu Radiću i Petru Ujeviću.


Kreativni rad
– Učenice su pripremile Power point prezentaciju u kojoj su predstavile likovno stvaralaštvo slikara Željka Mucka, a nakon nje su za ostale sudionike projekta pripremile i likovnu radionicu Memori igru. U njoj su učenici drugih škola dobili po osam fragmenata od kojih su trebali povezati dva odgovarajuća kako bi dobili četiri slike predstavljene na prezentaciji, kaže dalje profesorica Radulić, te navodi kako na ovaj način učenici sudjeluju u kreativnom postupku pripreme, postaju istraživači i predstavljači svog projekta. Kroz takav pristup usvajaju nova znanja, razvijaju odnos prema materiji koju obrađuju, ali i prema instituciji muzeja.
Specifičnost ovogodišnjeg susreta, doznajemo još, bila je i to što su neki od članova likovne grupe Contra sudjelovali u projektu pa su tako učenici imali priliku ostvariti živu komunikaciju sa slikarima Goranom Petračem i Davorinom Radićem postavljajući im pitanja o njihovom likovnom stvaralaštvu.
Navedimo još kako ovaj projekt nije natjecateljskog karaktera, a budući da se održava u prostoru Moderne galerije, učenicima pruža mogućnost da izraze svoju kreativnost okruženi djelima umjetnika.




IZLOZBA GRUPE CONTRA KAO TEMA
Teme ovogodišnjeg projekta »Deset škola – deset umjetnika« bile su vezane za aktualnu izložbu neformalne umjetničke grupe Contra u kojoj devetorica umjetnika djeluje od kraja 90-ih godina 20. stoljeća, njegujući izraz u tradicionalnim umjetničkim medijima.