Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

BIVŠI MINISTAR

Podignuta optužnica protiv Marija Banožića, gotovo pola godine od teške prometne nesreće

Autor: Portal Novi list

30.04.2024. 14:26
Podignuta optužnica protiv Marija Banožića, gotovo pola godine od teške prometne nesreće

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL; Sergej DrechslerVinkovačko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića, gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 41-godišnjeg Gorana Šarića. Banožić je optužen da je iz nehaja skrivio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom za što je propisana kazna zatvora do 8 godina.


Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 25. travnja 2024., podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1979.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona.


Davor Javorovic/PIXSELL
Okrivljenog bivšeg ministra obarne Marija Banožića, kojemu DORH u objavi ne spominje ime, tereti se da je 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Photo: Davor Javorovic/PIXSELL


Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru.Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao.


Photo: Davor Javorovic/PIXSELL


Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda.