Kako opisati događaje koji su ovih dana u Ravnim kotarima. Najbolje je red vinograda, red fešti. Berba vinograda prošli i nadolazeći vikend je u punom jeku i malo toga ostati će ne pobrano. A što se fešta tiče u desetak dana tri su velike fešte koje se slave na ovim našim prostorima. Sve je počelo 27. rujna s blagdanom svetih Kuzmana i Damjana, zatim 29. rujna je Sveti Mihovil, a prve nedjelje u listopadu je Gospa od Ružarija. U kojim mjestima je fešta neću nabrajati da neko ne preskočim, pa sam tada tek u problemima.
Feštalo se tri dana
Fešta je dan kada su vrata širom otvorena za dolazak prijatelja, rođaka, putnika namjernika. U kuću gdje je fešta svatko je dobrodošao. Na feštu se nikog ne zove, jer je običaj da treba posjetiti prijatelja na njegov dan. Zove se na svadbu, krstitke, krizmu i slične prigode. Izostati sa fešte je nedozvoljeno. Izostanak se može opravdati samo višom silom, jer fešta je samo jedan puta u godini i tada treba biti kod prijatelja .
Fešta je duboko ukorijenjena u tradiciju ravnokotarskog prostora. Nekada se je feštalo tri dana. Prijatelji i rođaci iz udaljenijih mjesta dolazili su na feštu dan prije i odlazili dan kasnije. Jutro na dan fešte počelo je s doručkom koji se sastojao od bijele kave i kruha. Zatim je slijedila marenda koja se je sastojala od janjećih jetara i palente. Nakon marende domaći i gosti pošli su na misu. Za ručak je bila lešo jaretina i janjetina s ražnja. Za večer također lešo i pečena janjetina.
Nakon ručka u svakoj kući se je upalila svijeća i molio Bog. Tada je u kuću dolazio svećenik koji je blagoslovio sve nazočne. Molitva i dolazak svećenika zvala se je Večernja.
Ne smije ničeg faliti
Danas pripreme za feštu počinju dan prije. Kako se očekuje dolazak najmanje desetak, a kod nekih gospodara i pedesetak ljudi treba sve pažljivo pripremiti i organizirati. Na fešti ne smije ničeg faliti. Svatko tko dođe dobro došao je i nitko ne smije otići kući gladan, žedan i nezadovoljan.
Danas fešta počinje s ručkom, ali pripremu treba obaviti dan prije. Treba obaviti spizu i sve kupiti čega nema na vlastitom gospodarstvu. Većina gospodarstva posjeduje vlastito janje, ali ukoliko ga nema treba ga kupiti i dogovoriti vrijeme klanja. Najbolja janjetina je ona koja tek zaklana natakne se na ražanj i počinje peći.
U Ravnim kotarima oduvijek se dobro jelo, a kotarci su odlični domaćini. Na fešti ničega ne smije faliti, ali tradicija se mijenja. Uz neizostavno predjelo koje se sastoji od domaćeg pršuta i kvalitetnog sira, po mogućnosti paškog tu je i francuska salata. Zatim slijedi juha janjeća ili juneća s kratko iskidanom paštom – makaronima broj jedan. Vrag ti može izvaditi one rezance i uvik se raskuhaju jer treba pripremiti veću količinu juhe, govori naš domaćin Sale iz Galovca.
Nakon juhe dolazi lešo na kojem se kuhala juha, a to smo već rekli junetina ili janjetina, a često i kombinacija. Kakva bi to bila lešada da nema lešo krumpira, a u novije vrijeme za prilog se poslužuje šalša od pomidora. Naravno domaća.
Janjetina s vlastitog ognjišta
Kada se sve to pokusa, ali ne previše jer dolazi ono glavno, janjetina s ražnja. Koliko janjaca po kućanstvu to je postala poznata brojka. Treba tri, a možda i više. Dva obavezno za ručak, a jedno za one koji zakasne i dolaze u večernjim satima. Koliko je to ukupan broj janjaca pitam za to stručnjake, a to su mesari jer oni imaju informaciju iz prve ruke. Procjenu mogu najbolje dati Pere Števanja i Željko Mikulić.
– Značajna količina janjetine kupi se u mesnicama, ali najviše je iz vlastitog uzgoja ili se kupi kod onih koji se bave ovcama, govori Pere. -Manji broj je onih koji kupuju pečeno janje, a većina peče na vlastitom ognjištu. Razlog tome je što janjetina mora stići vruća na stol, pojašnjava mesar Željko.
Pa koliko će za ove tri fešte zaglaviti janjaca, jer nikada nisam čuo da je problem s prodajom janjaca. Kako ćeš čuti kad će za ove tri fešte zaglaviti oko 5000 janjaca, a koliko tijekom godine ima fešta, krstitki, krizmi, vjenčanja i sličnih događaja.
Ima janjetine u Lici u kontinentalnim područjima, ali ravnokotarska pramenka je nezamjenjiva to zna svaki znalac, a takva je većina s našeg prostora suglasni su mesari.
Trganje u Tičevu
Da ne ispadne da se samo fešta, jede i pije u subotu naša ekipa zavirila je u vinograde.
-Nema se što čekati, govori Nenad Zrilić iz Tičeva koji s grupom berača marljivo skida grožđe iznimne kvalitete. Prvo beremo crno koje ima 20 gradi sladora, a zatim na red dolazi bijelo. – Ja sam tradicionalista i imam domaće birove od crnih krupnu plavinu, a od bijelih maraštinu i debit. Grožđe prerađujem po pravilima struke, tako da bijelo nakon maceracije od 24 sata prešam, taložim i tada stavljam na vrenje, a crno kuha kao masulj do trenutka kada šećeri padnu ispod 10 posto, pojašnjava Nenad.
U poslu oko berbe najteže je skupiti ekipu da da ruku. – Danas je svatko zauzet nekim poslom, a radnika nema ni za lijek, žali se Željko Mikulić kojeg smo zatekli u berbi vinograd u Raštanama Gornjim. Evo skupio sam nešto prijatelja koji su mi došli pomoći da posao privedem kraju. Malo nas je, ali smo zapeli i sve će biti gotovo do ručka. Vrag bi nakon ručka natjerao nekog u vinograd, saznajem od Željka.
Red fešte, red poslova to je ono što Ravnim kotarima daje smisao života i čari ruralnog prostora. Tko nije osjetio te čari ne zna što je propustio.
Koktel dobrodošlice
Vremena se mijenjaju što je vidljivo po jelu i piću koja se serviraju na fešti. Za koktel dobrodošlice viski s Coca Colom i ledom, francuska salata s lešo mesom i hladno točeno pivo. Vina ukoliko od domaćina nije po svačijem ukusu nude se buteljirana iz renomiranih podruma, naravno ravnokotarskim.
Pomaže i general Ademi
Kada treba pružiti pomoć prijateljima tu je general Ademi.
-Zamolio me prijatelj Željko Mikulić da mu pomognem oko berbe grožđa i evo mene. Nisam došao da pripomažem u kuhinji ili podrumu već berem svoj red. Kada završimo s berbom lako ćemo s druženjem, pojašnjava naš General, kako zovu Ademija.
najnovije
najčitanije
Zadar
Okupljanje
U Gospiću se okupile tisuće mladih, na Susretu katoličke mladeži sudjeluju i Zadrani
Rukomet
Odlazak
U 76. godini preminuo nekadašnji izbornik ženske rukometne reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije
Nogomet
HRVATSKI REPREZENTATIVAC
Budimir nominiran za ulazak u momčad španjolskog prvenstva
Crna Kronika
POKUŠAJ KRIJUMČARENJA
Sisačko-moslavačka policija spriječila tri slučaja krijumčarenja osoba
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Zadar & Županija
TOČKA NA I
“Benkoviću” stigla odbijenica Vrhovnog suda, Uranija: Erlića trebaju hitno vratiti na posao
Nogomet
UGODNO IZNENAĐENJE