Prva prezentacija gastronomskog dijela Tuna, Sushi & Wine Festivala je danas od 17 do 20 sati u prostoru Zadar Cooking Classa kada se pripravljanjem sushija predstavlja chef Fabian Šaravanja, a sljedeća dva dana, u srijedu i četvrtak, mladi će chef održati radionice otvorene za javnost. Drugim riječima, za profesionalce i sve one koji žele osjetiti dašak dalekog Japana i Azije u vlastitom domu.
Iskustvo u ponajboljim hrvatskim restoranima
– Tako je. Svi mogu doći, kaže 22-godišnji chef Šaravanja iza kojega je impresivan petogodišnji staž u ponajboljim hrvatskim restoranima koji u ponudi imaju azijsku kuhinju. Karijeru je Fabian počeo u zagrebačkom Binimotu koji je bio sushi takeout, zatim u Timeu kao jednom od najboljih azijskih restorana u Zagrebu, gdje je radio u sushi baru, a nakon toga u splitskoj Kinoteci spajajući u sushi baru Mediteran i Aziju. Svoja iskustva pokazat će i demonstrirati Zadranima.
– Imat ćemo radionicu o sushiju, odnosno kuhanje riže i filetiranje ribe, a radit ćemo i ocat kako bi se naučila osnova o sushiju. Moje je profesionalno iskustvo vezano uz cjelokupnu azijsku kuhinju, pa radim sve specijalitete, ali sushi mi je ipak primaran, ističe Fabian. U šali otkriva i lijenost kada je u pitanju spremanje u vlastitom domu.
– Doma ne spremam sushi, takvi smo mi kuhari. Radimo za druge, dok smo lijenčine kada sebi treba spremiti neki specijalitet. Stvarno mora biti neka posebna prigoda, kaže Šaravanja.
Kako Šaravanja ima tek 22 godine, ali i petogodišnje iskustvo intenzivnog učenja i šefovanja u pripremi azijskih specijaliteta, pitali smo ga postoji li doza nesigurnosti ili otpora u situaciji kada znatno starijim kolegama objašnjava kako spremati specijalitete.
– Osobno ne vidim nikakav problem u takvoj situaciji, jer sam tu da drugima pokažem što i kako nešto napraviti, odnosno tu sam kako bih napravio posao najbolje što znam, zrelo i samouvjereno kaže ovaj sushi majstor. Nakon demonstriranja pripremanja sushija, Šaravanja će raditi s tunom u srijedu te u četvrtak chirashi, poke i ceviche. Chirashi je u značenju „razbacani sushi“ zapravo kombinacija riže, svježe sirove ribe – tune, brancina ili lososa – potom avokada, đumbira, wasabija te kuhane ili pohane kozice. Samo nabrajanje ove kombinacije otvara apetit.
Ove sezone na kušnji i ocjeni turista
– Kada je u pitanju chirashi, zaista se kuhar može maštovito igrati s kombinacijama. Poke je s druge strane izvorno jelo s Havaja, a ceviche iz Južne Amerike. Sve je to, vjerujte, odlična hrana – naglašava Fabian kojega ćemo u Zadru vrlo skoro upoznati kao sushi majstora u prvom zadarskom restoranu azijske kuhinje i sushi baru Maguro, u kojemu će se nuditi raznovrsni specijaliteti i azijski gastro bestseleri.
– Veselim se toj obavezi, jer mi daje slobodu i omogućava kreativnost. Ne može se dobro raditi ako se ne voli to što se radi. Treba dijeliti ljubav i strast prema poslu da bi se moglo uspjeti, inače sve pada u vodu, kaže Šaravanja.
Osim što će se skoro predstaviti ljubiteljima i gastronomskim znalcima u Zadru, chef Šaravanja će ovog ljeta naročito biti na kušnji i ocjeni turista koji imaju puno više iskustva sa specijalitetima azijske kuhinje i sushija. Turisti iz Londona, Amsterdama ili Berlina, da ne spominjemo goste iz Japana, Koreje ili Kine, usporedit će okus i doživljaj zadarske izvedbe s onim iz brojnih restorana svojih zemalja.
– Nisam još imao prilike putovati, pa ne mogu znati kako je drugdje, ali znam da su specijaliteti koji se rade u Hrvatskoj iznimne kvalitete. To nam svi kažu, zaključuje Šaravanja i poziva sve zadarske ljubitelje gastronomije na druženje i učenje u srijedu i četvrtak. (TZ grada Zadra)
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PROSVJED TRIJU SINDIKATA
Ministarstvo: Nema razloga za prosvjed jer su plaće učitelja porasle više od 60 posto
Zadar
ŠPICA
[FOTO] Kiša i hladnoća nisu pokvarile subotnji đir gradom
Hrvatska
Predsjednička kandidatkinja
Kekin o vili u Istri: Sve sam zaradila, doktorica sam znanosti, a muž rock zvijezda
Nogomet
HNL
Lokomotiva s 3-1 nadigrala Dinamo
Zadar
SVEČANE PROMOCIJE
Na Sveučilištu u Zadru promovirano 172 prvostupnika s 18 odjela
Zadar
VEĆ TRADICIONALNO
Sveta Luca darovala djecu na Pedijatriji
Zadar
jaka kiša
Poplavilo novo raskrižje na Bilom brigu!
Nogomet
Legendarni zadarski (malo)nogometaš
Frane Fatović: ” Želim pokazati mladima da i s više od 40 godina mogu uživati u sportu”
Crna Kronika
navodni sukob
Hrvoje Bajlo tvrdi da ga je napao pijani gradonačelnik Dukić. Policija opovrgnula tvrdnje
Zadar
kandidat za župana