Što se jelo u Rusiji nekada, tko je prvi popularizirao poznata, tradicionalna ruska jela, na koji se način pripremaju i u kojim prigodama prije svega, teme su koje su se obrađivale jučer u Gradskoj knjižnici Zadar, u okviru predavanja "Ruska kuhinja". Program je vodila Gorana Buturović iz Hrvatsko ruskog društva prijateljstva, a druženje, koje je potrajalo preko dva sata, uključujući i degustaciju jela o kojima se pričalo, brojalo je i nekoliko izvedbi poznatih ruskih pjesama, kako s glazbenom podlogom, tako i samo recitiranjem.
Buturović je izlaganje startala opisom najpoznatije ruske salate – vinegreta, nizajući nakon toga jedno za drugim tradicionalna ruska jela, zadržavajući se detaljno na opisu svakog.
Vinegret i okroška
– Salata vinegret datira iz doba cara Petra I i Katarine II, a osnovni sastojci su na kockice narezani kuhani krumpir, kuhana ili pečena repa, kuhana mrkva, krastavci, kiseli kupus i luk. Nakon salate tradicionalni ruski objed uključivao je juhu i to hladnu juhu – okroška, za koju je receptura stara čak preko 1000 godina. Naziv vjerojatno potječe od ruske riječi "krošit", što znači „raspadati se u male komadiće“, a riječ je o mješavini sirovog povrća kao što su krastavci, rotkvice i mladi luk, peršin koji se zaljevaju kvasom, pićem koje se proizvodi od fermentiranoga crnoga ili raženoga kruha. U okrošku ide vrhnje ili kefir, a novije verzije podrazumjevaju mineralnu vodu te meso, najčešće goveđi jezik, informirala je okupljene, a dvorana je bila dupkom puna, Buturović.
Nakon juhe sljedeće jelo na tradicionalnom ruskom stolu je bila kaša od heljde, kao zdravo, hranjivo i jeftino jelo, kako je to naglasila predavačica.
– Kaša od heljde se posebice jela za Badnjak i Božić, kada su se ljudi upravo uz tu kašu molili Bogu, a tradicija je nalagala da se kaša priprema i za rođenje djeteta. Običaj je bio da se uzvanicima servira kaša no bez žlice koja se plaćala i na taj su se način sakupljali novci za novorođenče. Isto tako kaša je bila obavezna i za vjenčanje, mladenci su jeli kašu zajedno kao simbol svog zajedništva. Sada se kaša, pak, smatra seljačkim jelom pa se umjesto kaše za te posebne prilike uzvanicima daje kruh koji oni onda lome i uzimanjem komada daju do znanja domaćinu da ga cijene. Takav kruh se servira na fino izvezenoj marami, a daje ga najčešće djevojka u narodnoj nošnji kada su u pitanju važni uzvanici poput državnika i slično. Puno je zapravo priča vezano za kruh kao i kašu koja ima i svoj Dan koji je u lipnju, naglasila je dalje Buturović.
Desert uz poeziju
Predavanje je zaključeno desertom, ruskim pirogijima ili piroškima, svojevrsnoj verziji uštipaka koji su se u Rusiji pripremali s punjenjem od krumpira, s mesom, s kupusom… s raznim dodatcima, kako je to objasnila Buturović, informirajući nazočne kako postoje i slatke verzije, s marmeladom, džemom, obvezno servirane s čajem.
Spomenuto, druženje s ruskom "spizom" uključivalo je i recitiranje pjesama velikana ruske književnosti Puškina i Jesenjina, očekivano na ruskom no i na hrvatskom kao i nekoliko glazbenih brojeva koji su gotovo na noge digli cijelu dvoranu. A onda – za kraj, slasna degustacija svega nabrojenog!
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Talijan u problemima
Drugi tenisač svijeta propušta ATP turnir u Rimu
Zadar
Tuže poslodavce
Djelatnici županijske Službe sanitetskog prijevoza potražuju gotovo 300 tisuća eura
Novosti
kazneni postupak
Rusija raspisala potjernicu za Zelenskijem
Novosti
NIZ KOMEMORACIJA
Srbija obilježava tužnu obljetnicu i drugog masovnog ubojstva, sve se dogodilo u samo dva dana
Hrvatska
Zvukom sirene
U Kumrovcu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Zadar
OLDTIMER IZLOŽBA 2024.