Foto: Foto Pexels
Objašnjavamo vam kako izbjeći kupnju krivotvorina ili proizvoda loše kvalitete
Pitate se kako prepoznati dobro maslinovo ulje i ne pasti na lažnjake?
Osim pravilnog čitanja etikete i obraćanja pažnje na cijenu (vrlo niska cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja mora nas alarmirati), postoje sitnice na koje mi potrošači možemo obratiti pozornost kako bismo provjerili kvalitetu proizvoda.
Započnimo s objašnjenjem što je ekstra djevičansko maslinovo ulje. To je rezultat mljevenja maslina koje se odvija isključivo mehaničkim sredstvima (dakle bez pomoći kemijskih sredstava). Zamislite samo da je za dobivanje jedne litre ulja potrebno 5/7 kilograma maslina.
Često čitamo “hladno prešano” na etiketi ulja, ali što taj izraz znači? U praksi se mljevenje maslina odvija na temperaturi nižoj od 27 °C: to dovodi do proizvodnje manje proizvoda, ali veće kvalitete.
Nasuprot tome, toplim prešanjem dobivate više ulja, ali ono će imati nižu kvalitetu i manju količinu vitamina i polifenola. Ako na etiketi nije navedeno hladno prešanje, to znači da je ulje cijeđeno vruće.
Shvatili smo što znači “ekstra djevičansko” i o čemu govorimo kada govorimo o hladnom prešanju maslina, ali na što treba paziti pri kupnji ulja u boci?
1. Izgled
Uzmite malu čašu i unutra ulijte malu količinu ulja. Protresite čašu rukom i provjerite fluidnost tekućine u njoj: ulje bi trebalo biti glatko i tekuće, ali ne previše tekuće (moglo bi značiti da nije čisti proizvod).
Nadalje, ulje treba biti zlatne boje, ali u isto vrijeme prozirno i bez nečistoća. Kako biste provjerili ove karakteristike, možete staviti čašu na list novina: ako možete pročitati što je napisano unatoč ulju, riječ je o proizvodu izvrsne kvalitete.
2. Miris
Sada prinesite čašu nosu: trebali biste osjetiti miris pokošene trave i svježih maslina. Ako osjetite slatkasti miris – ili ga uopće nema – zabrinite se: ulje nije kvalitetno.
3. Okus
Na kraju, kušajte ulje (bez kruha i drugih vrsta priloga): kvalitetno ulje mora imati gorak, gotovo pikantan okus.
Popijte mali gutljaj ulja i ostavite ga na jeziku nekoliko sekundi: ako primijetite slatke note, proizvod je loše kvalitete.
najnovije
najčitanije
Zadar
GOVOR
Gradonačelnik Dukić: ‘Zadar je baš zato toliko čudesan. Hvala vam svima na povjerenju…’
Zadar
PREDSJEDNIK RH
Zoran Milanović u Zadru: ‘Pred Zadrom je dugačak put. Mi smo jako puno dali EU…’
Zadar
USUSRET DESETOJ OBLJETNICI POSLOVANJA
Od lokalne priče do regionalnog lidera: Kako je Berekin postao simbol uspjeha
Zadar
MINISTAR
Šime Erlić: ‘Činjenica je da u Zadru nikada nije bilo više projekata nego danas’
Zadar
svečana sjednica
Vučetić otvorio svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra: ‘Kucelin je nagrađen jer je omogućio…’
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja