Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta. Mogu obećati da ću doći i iduće godine braniti ovu pobjedu, rekao je Habus, glavni kuhar pobjedničke ekipe
Slavonci i Baranjci ostaju kraljevi kad je riječ o pripremi slatkovodne ribe, fiš paprikaša. I na jedanaestoj “Ravnokotarskoj fišijadi Benkovac 2016.”, slavonsko-baranjski fiš paprikaš majstori pokupili su prve dvije nagrade.
Tri prvoplasirane ekipe dobile su za nagradu kotliće i novčane nagrade, od 500 do 1.500 kuna.
Fiš paprikaš ekipe Belišće s kuharom Dubravkom Habusem proglašen je najboljim na ravnokotarskoj fišijadi, održanoj u subotu navečer na Dan državnosti. Drugo mjesto pripalo je Caffe baru H2O Zvonka Ljutića iz Benkovca za koga je kuhao Romano Klanček iz Belišća.
U konkurenciji 37 fiš paprikaš ekipa čast hrvatskog juga obranila je ekipa Stobreča, iz istoimenog mjesta kod Splita. U trećeplasiranoj ekipi kuhar je bio Dinko Šetka.
– Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta u dalmatinskom štihu zadarskog zaobalja. Mogu obećati da ću doći i iduće godine braniti ovu pobjedu, rekao je Habus, glavni kuhar pobjedničke ekipe.
Benkovac je jednu noć mirisao na Slavoniju i Baranju. Degustatori su i ove godine pred očima javnosti bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom te već legendarni Marin Vuksanić iz NK Bališće.
– Ocjenjivali smo okus, boju, gustoću i kompoziciju namirnica. Bilo je odličnih fiš paprikaša, pa i onih za nijansu ispod te razine. Sve u svemu, više smo nego zadovoljni jer Dalmatinci sve bolje i bolje kuhaju fiš. Čestitke svim kuharima, rekao je Šipec.
Prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu grada na vratima Ravnih kotare i Bukovice, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom Trgu Domovinske zahvalnosti organiziraju Turistička zajednica i Grad.
Nema oko fiša puno filozofije. Riba, dobra paprika, kapula, sol, eventualno rajčica ili vino i voda. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je spiza u pitanju.
– Šaran, som i štuka, luk, crvena slatka i ljuta paprika, temeljac i ostali začini koji su tajna, sve to treba za dobar fiš paprikaš, kaže meštrica od fiša Nada Mihić, predsjednica KUD-a “Ruža Hrvatska” iz Karina.
Pored fiš paprikaš ekipe vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca u znoju su pripremili srdele na roštilju koje su se dijelile besplatno.
– Benkovačka fišijada, kojoj je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire, ističe Vanja Čvrljak, direktor TZG Benkovac
Miris koji se širio iz kotlića na benkovačke ulice izmamio je oko 1.000 posjetitelja. Za njih je postavljen i veliki video zid gdje se pratila utakmica Hrvatska – Portugal s Eura u Francuskoj.
najnovije
najčitanije
Nogomet
SuperSport HNL
Hajduk pred praznim Poljudom uvjerljivo savladao novog drugoligaša
Ostali sportovi
GIMNASTIKA
Tin Srbić: Vjerujem da mogu puno bolje nego danas
Hrvatska
UNOSNO SAVJETOVANJE
Kolindi posao cvjeta! Pogledajte koliku dobit je prijavila bivša predsjednica
Hrvatska
39. izdanje
Za ovogodišnji Plitvički maraton već se prijavilo više od 900 natjecatelja
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
fantastičan projekt