ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Potiču zdravlje

Ovo je voće jedno od najomiljenijih i najmanje kaloričnih. A poboljšava i san

Autor: Šarlota Brnčić

06.07.2023. 07:26
Ovo je voće jedno od najomiljenijih i najmanje kaloričnih. A poboljšava i san

Foto: Pixabay

Iskoristite sve njihove prednosti, bogatstvo vitamina i minerala



Ove male crvene delicije su i prava riznica dragocjenih nutrijenata za zdravlje.


Iz tog razloga, nastojte iskoristiti njihove nutritivne prednosti, od kojih su mnoge znanstveno potvrđene.


Uostalom, jedna trešnja vodi drugoj i mi to dobro znamo.




Ako imate privilegiju brati trešnje izravno sa stabla, možda na selu, smatrajte se velikim sretnikom.


Koje su prednosti dobre porcije trešanja?


Trešnje su voće bogato vitaminima. Sadrže vitamin A, vitamin C i vitamine B skupine.


Također su izvor mineralnih soli koje ne treba podcjenjivati, poput željeza, kalcija, magnezija, kalija i sumpora.


Imaju važne elemente u tragovima, s posebnim osvrtom na bakar, cink, mangan i kobalt.


Trešnje su bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima, uključujući kvercetin i antocijane.


Zahvaljujući antocijaninima, trešnje djeluju kao prirodni analgetici, što je pokazalo istraživanje Medicinskog centra Sveučilišta u Bostonu iz 2012., a prema kojemu konzumacija trešanja smanjuje simptome gihta.


Poznate su po svojim pročišćavajućim i diuretičkim svojstvima koja pomažu u čišćenju tijela eliminacijom toksina.


To se dijelom može pripisati njihovom sadržaju antioksidansa i njihovoj sposobnosti da poboljšaju rad bubrega.


One su diuretik i blago laksativno voće.


Njihov uravnotežen sadržaj mineralnih soli i vitamina pomaže napuniti tijelo energijom i korisnim nutrijentima.


Konzumacija trešanja je stoga posebno indicirana kod stresa i iscrpljenosti.


Prisutnost kalija u trešnjama pomaže u regulaciji krvnog tlaka, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Kontraindikacije trešanja: tko ih treba izbjegavati


Alergije na trešnje, iako rijetke, mogu se pojaviti. Simptomi mogu uključivati ​​svrbež ili oticanje usta, lica, usana, jezika ili grla, otežano disanje i osip.


Ako sumnjate da imate alergiju na trešnje, posjetite liječnika ili alergologa.


Trešnje sadrže umjerene količine oksalata. Za osobe s bolešću bubrega ili poviješću bubrežnih kamenaca od kalcijeva oksalata, možda će biti potrebno ograničiti unos hrane bogate oksalatima, poput trešanja.