Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

1 C°

OD LUXARDA DO DANAS

Fešta od maraške iskoristila tradiciju za odličnu promociju

Autor: Marina Šaponja

02.07.2023. 21:02
Fešta od maraške iskoristila tradiciju za odličnu promociju

Foto: Luka JeličićFešta od maraške, naziv je manifestacije koja se u zalazak sunca uz zvukove dalmatinskih nota klape Kontrada, održala na filipijanskoj rivi, a očekivano je privukla velik broj posjetitelja, domaćih i turista koji su jedva dočekali guštati i nepce okrijepiti različitim delicijama, koktelima, pićima i kolačima od najpoznatije višnje – maraške!


Izlagači iz Zadarske županije predstavili su svoje tardicijske proizvode, a najpopularniji su bili oni od maraške.


Svježe, u likeru, vinu, koktelu, kolačima, maraška se na svakom koraku nudila posjetiteljima koji su doslovce stajali u redovima kako bi probali ovu dalmatinsku deliciju.


Povijesna nit tradicije
Fešta od maraške kao ideja za novu manifestaciju u ovom malom primorskom mjestu nastala je prije nekoliko godina, a po prvi put održana je 2019. Nakon pandemije, ponovno je organizirana, i to poprilično uspješno, prošle godine, a s ovom sjajnom pričom, TZ Filip i Jakov nastavljaju i ubuduće.– Naš kraj, zaleđe Sv. Filipa i Jakova u prošlosti je bilo pod nasadima maraške, a ova tradicija je nastavljena i danas. Sv. Filip i Jakaov vuče kroz povijest i dio tradicije najpoznatije tvornice likera i pića, Maraske. Upravo je Maraska nastala iz tadašnjeg poduzeća Luxardo. Prva destilerija osnovana je upravo ovdje, u Sv. Filipu i Jakovu, na rivi, gdje je radilo 10-ak mještana. Bila je i trgovina koja je prodavala likere koji su poznati diljem svijeta, pogotovo Maraschino. Htjeli smo ponovno oživjeti i povezati tu tradiciju i proizvodnju višnje maraške u ovakvu manifestaciju, objasnila je Ana Barbaroša, direktorica filipjanskog TZ-a, dodavši kako imaju samo pozitivne dojmove o ovoj manifestaciji.


Kakva bi ovo fešta od maraške bila da s ena njoj nije posluživao jedan od najnovijih koktela Marske, Maraschino kiss.


– Svake godine imamo velik interes gostiju za ovu manifestaciju. Sada, uz zalazak sunca, uz more, uz koktel, želimo poručiti svima da uživaju kako u koktelu, tako i u otalim pićima, Cherryu, likeru od višnje, soku od višnje, ali i u kandiranim višnjama. Stranci su oduševljeni koktelom, zanimaju se za naše proizvode, a cijela ova manifestacija je jedna lijepa priča, rekao je Luka Vukoja iz Maraske.


Red za štrudlu


Štrudla od maraške bila je apsolutni hit. Marljive gospođe nisu mogle ispeći dovoljno štrudli kolika je potražnja bila, a u redu se čekalo i više od 15 minuta.– Danas radimo štrudlu od maraški. U vučeno tijesto ide ulje, brašno, malo soli, ono mora odstajati, pa se razvuče skroz na tanko, ovako preko cijelog stola, pa se stave maraške. Osim ove štrudle, radimo i one sa sirom, a imamo i kolač od maraške i sira, kazala je Ana, dodavši kako se najbolje prodaju štrudle.


Eugen Novaković iz Posedarja veteran je izlaganja lokalnih proizvoda, a u Sv. Filipu i Jakovu ponudio je svoje delicije od smokve, suhe smokve, smokvenjake, likere i sokove od trešnje…


– Kupuju ljudi, zadovoljan sam, iako sam želio donijeti i kavu od smokve da ljudi probaju i čips od smokve, a nedavno sam napravio i čvarke od smokve, to je je novina, nitko u Europi to nema. Ali bit će manifestacija na kojima ću imati prilike to ponuditi i pokazati ljudima, rekao je Novaković.


A uz pjesme klape Kontrada, Fešta od maraške nastavila se do dugo u srpanjsku noć.