Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

veliki porast

Cijene omiljenog voća otišle u nebo, evo koliko košta u Zadru...

Autor: Robert Hrkać

10.05.2023. 16:32
Cijene omiljenog voća otišle u nebo, evo koliko košta u Zadru...

Foto: Arhiva ZLIako njihova sezona još nije u punom jeku, na zadarske tržnice počele su pristizati prve trešnje. Na štandu prodavačice Rosande Njegovan provjerili smo kolika je cijena tog omiljenog proljetnog voća.


– Cijena trešanja je 13 eura po kilogramu, kaže Rosanda, koja dodaje da potražnja za njima ne pada usprkos većoj cijeni.


– Malo su skočile cijene u odnosu na prošlu godinu, ali je poskupilo sve drugo – gnojivo, voda… Nakon što se uveo euro sada se čini da je malo skuplje, ali kasnije će cijene pasti. Potražnja za trešnjama nije pala, sve je normalno. Netko kupi 20 dekagrama, netko 30, onako za gušt.
Da su cijene na tržnicama više u odnosu na razdoblje prije uvođenja eura tvrdi većina naših sugovornika koje smo zatekli u kupnji.Zvonko Tadić, koji je nekoć bio proizvođač trešanja, navodi da ih još nema toliko na štandovima, ali i inače su skuplje u odnosu na ostalo voće, pogotovo kada se prve pojave na tržištu. Prokomentirao je i cijene na tržnicama.


– Što se tiče ovogodišnjih cijena, različito je od kupca do kupca. Na tržnicama ima dosta stvari koje nisu baš domaće, ali ljudi se snalaze, rade, muče se. No, puno je zdravije kupiti voće i povrće na tržnici nego u diskontima, kazao je Zvonko Tadić, a dotaknuo se i tzv. ‘zaokruživanja cijena’.


– Mislim da je euro dobrodošao u Hrvatsku, ali su malo više poskočile cijene, koje su ‘zamućene’. Tu se malo špekuliralo. Na tržnicama se zaokružuju cijene, a to je problem. Trgovci stave na vagu i kažu, 1 euro, 2 eura, 3 eura… Nema cijena 1.30, 1.20, 1.10, govori Zvonko.


Slično mišljenje dijeli i umirovljenica Katica.– Cijene su drastično skočile otkako se uveo euro. Tržnica je skupa, kao i dućani, a mirovine su jako male. Bolje da je ostala kuna. Jagode i trešnje su mi preskupe, a sve po akcijama kupujem, jer drukčije ne mogu, ističe Katica.


Jakov Rajić smatra da su trešnje skupe i za bogatiji sloj društva.


– Sve je otišlo prema gore, to je nenormalno, naročito zbog eura. Stvarno je velika razlika od prošle godine. Ako je proizvod bio 5 kuna, sada je skoro 5 eura. Trešnje ne kupujem, jer tko će to platiti? Koštaju 15 eura, odnosno preko 100 kuna. Mislim da su skupe i za onaj bogatiji dio društva, rekao je Jakov.