Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Zimzeleno drveće i grmlje

Crvene bobice ili raskošni grmovi? Što sada posaditi u vrt, a da u zimu bude lijep

Autor: Mirta Blažević, dipl. inž. agr.

14.03.2023. 07:33
Crvene bobice ili raskošni grmovi? Što sada posaditi u vrt, a da u zimu bude lijep

Foto: iStock

Lijep ukras u vrtu je i božikovina bodljikavog, najčešće zimzelenog lišća i raskošnih crvenih plodovaZimzeleno drveće i grmlje, biljke zanimljivo obojenih i oblikovanih grančica te one s crvenim i žutim plodovima koje rastu u našem vrtu, lijep su ukras zimi. No da bismo imali lijep pogled iz tople sobe na naš zimski vrt, moramo se za to, dakako, pobrinuti još prigodom projektiranja novog ili preuređenja već postojećeg vrta.


Tada određene vrste odabranih biljaka treba posaditi na za to odgovarajuće mjesto. Ipak, s obzirom na to da su mnoge biljke koje dolaze do izražaja zimi tijekom ljeta potpuno nezanimljive, moramo voditi računa da između njih posadimo i biljke koje će naizmjenično cvasti od ranog proljeća do kasne jeseni. Tada će nam i mali vrt biti dekorativan i lijep tijekom čitave godine.


Tako možemo između grmova, čije će bobice do proljeća otpasti, posaditi visibabe i kukurjek koji će procvasti pred kraj zime. Kozokrvinu opojnog mirisa koja cvate zimi možemo posaditi na primjer ispod stabla ukrasne trešnje koja cvate rano u proljeće.
Lijep ukras u vrtu je i božikovina bodljikavog, najčešće zimzelenog lišća i raskošnih crvenih plodova, iako ima i vrsta ili sorti božikovina sa šarenim, bijelozelenim ili žutozelenim lišćem, žutim bobicama ili onih bez lišća – samo s grančicama bogato okićenim lijepim crvenim bobicama.


Doduše, ove su bobice otrovne pa treba čuvati malu djecu da ih ne stave u usta, no za ptice one nisu otrovne i za njih u ove zimske dane one predstavljaju pravu gozbu. Božikovinu ćemo u toplijem području posaditi na sjenovito ili polusjenovito mjesto zaštićeno od vjetra u humusom bogato tlo.


Međutim, u nešto hladnijem području bolje uspijeva na zaštićenom sunčanom mjestu. Božikovinu možemo oblikovati kao grm, no osobito je lijepa ako je oblikujemo kao omanje drvo okruglaste ili vretenaste krošnje.


Osim božikovine u svom vrtu, za koji želimo da bude lijep i zimi, možemo posaditi i čitav niz različitog zimzelenog grmlja ili onog koje cvate zimi, a i onog koje gotovo do proljeća zadržava svoje lijepe crvene, žute ili plavkaste plodove.


Takvi grmovi, bogato ukrašeni lijepim plodovima su na primjer: žutika, vatreni grm, divlja i mnogocvjetna ruža, kalina i vučji trn. I nisko drveće kao što su kiseli ruj ili ukrasne jabuke ima zanimljive crvene plodove koji se na granama zadržavaju i zimi, dok obična udikovina cvate pred kraj zime i dugo zadržava svoje tamnoplavo srebrnaste plodove.


Od nižeg grmlja tu valja spomenuti bijeli i crvenkasti biserak i dunjarice od kojih su neke puzajuće i dobro prekrivaju tlo ili vise sa zidića i svojim im okruglim, crvenim bobicama daju posebnu živost. Osim grmova i niskog drveća, u svoj vrt možemo posaditi i zimzeleno grmlje ili bršljan koji će se oplesti oko naših ograda ili ulaza u vrt.


Tu su i biljke koje možemo posaditi i u posude i njima ukrasiti terase. Tako će i zimi na terasi vrlo lijepo djelovati: skimija, pernetija i gautheria, odnosno kanadski zimzelen grm, a i ružmarin će u našim toplijim krajevima i u posudama cvasti gotovo čitave zime.


I još nešto! S obzirom na to da zimzeleno lišće ili bobice nekih grmova dugo ne otpadaju, mogu se upotrijebiti i za izradu lijepoh stolnih aranžmana.


Ipak, sve te biljke nije dobro saditi nasumce, već treba dobro planirati kuda ih posaditi da nam vrt bude lijep te da nam zimzeleno grmlje ili ono gustih grana ne zaklanja pogled kroz prozor.


Dakle, ispod prozora i pored staze koja vodi u kuću možemo posaditi samo niže grmlje kao što je na primjer dunjarica, dok ćemo nešto više grmlje i pokoje malo drvo posaditi na nešto udaljenije mjesto, ali vidljivo iz kuće kako bismo i sjedeći pored prozora mogli uživati u ljepoti svog vrta.