Foto: Iva Bucić
U sklopu projekta »Okusi baštinu« Turistička zajednica općine Starigrad organizirala je gastro manifestaciju Ribarske tradicije koja je, usprkos buri, na rivu Bikarija privukla turiste i domaće ljubitelje gastronomije. Uz besplatan tanjur srdela i blitve s bobom koji im je pripremao najpoznatiji zadarski kuhar Renato Kraljev, posjetitelji su uživali u pjesmi klape Leut.
Preferira se plava riba
– U sklopu projekta imamo desetak manifestacija u Starigradu i čitavoj županiji s ciljem promoviranja maritimne baštine. Neka događanja uključuju pripremu školjaka i mekušaca, ali danas spremamo samo srdele i inćune. Ipak se sada preferira sve više konzumacija plave ribe, srdela i inćuna, kazao je Kraljev, učitelj kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru.
– Srdele su fenomenalne, šteta samo što puše bura pa tanjuri lete na sve strane. Sve u svemu uživamo u predivnoj atmosferi, ukusnoj hrani i dalmatinskoj glazbi, kazao je posjetitelj.
Prije gastro manifestacije Ribarske tradicije, u zgradi Općine Starigrad predavači s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru održali su predavanje o školjkama, akvakulturi i očuvanju bioraznolikosti Podvelebitskog kanala. Nakon predavanja, posjetitelji su, u sklopu manifestacije Svijet školjki, imali priliku degustirati poznate školjke poput dagnji, ali i kamenice i jakobove kapice.
Projekt traje od travnja pa sve do rujna, a ljubiteljima mora i morskih plodova donosi niz zanimljivih sadržaja ne samo u Starigradu, već i u okolnim mjestima.
Planina i more
U sklopu projekta provode se, naime, edukativni programi za lokalnu zajednicu, organiziraju se praktične gastro radionice te niz gastro-turističkih događanja.
– Dosta se toga događa u sklopu ovog projekta sufinanciranog iz EU Fonda za pomorstvo i ribarstvo, naglasila je Marijana Marasović, direktorica Turističke zajednice općine Starigrad i dodala kako osim nekoliko predavanja, projekt uključuje događanja za turiste i edukativne radionice za ugostitelje.
– S obzirom na to da je na našem području turizam definitivno ono od čega se živi, cilj nam je da cijelu ovu priču kroz turizam guramo dalje, da što više unaprijedimo ugostiteljsku ponudu. Uz sve to spremamo i radionice za djecu na kojima će najmlađi moći sami pripremati i konzumirati ribu. Želimo da naša djeca nauče da treba jesti malo više ribe i školjki, da je to zdravo. Osim toga, oni su naša budućnost, trebamo im prenijeti znanja koja mogu primjenjivati kasnije u životu, istaknula Marasović.
Iako je život na prostorima općine Starigrad tradicijski oduvijek više vezan uz planinu, ne treba zanemariti ni baštinu vezanu uz more. Manifestacija Ribarske tradicije i edukativno druženje Svijet školjki dio su velikog projekta Okusi baštinu, koji je EU sufinancirala s nešto manje od 64 tisuća eura (478.809 kn).
najnovije
najčitanije
Zadar
svečana sjednica
Vučetić otvorio svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra: ‘Kucelin je nagrađen jer je omogućio…’
KK Zadar
Juniorska ABA liga
Pred juniorima Zadra važan turnir, polufinale se čini dostižnom misijom
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U pretrazi kod 22-godišnjaka na Ugljanu policija pronašla marihuanu!
Ostali sportovi
Domeniko Kresoja
Odlično otvaranje sezone zadarskih odbojkašica: “U jačim utakmicama vidi se zrelost mlađih igračica”
Crna Kronika
KRAĐA
ROMOBILI META KRADLJIVACA! Na Poluotoku ukraden električni romobil
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja