Foto: Iva Bucić
U sklopu projekta »Okusi baštinu« Turistička zajednica općine Starigrad organizirala je gastro manifestaciju Ribarske tradicije koja je, usprkos buri, na rivu Bikarija privukla turiste i domaće ljubitelje gastronomije. Uz besplatan tanjur srdela i blitve s bobom koji im je pripremao najpoznatiji zadarski kuhar Renato Kraljev, posjetitelji su uživali u pjesmi klape Leut.
Preferira se plava riba
– U sklopu projekta imamo desetak manifestacija u Starigradu i čitavoj županiji s ciljem promoviranja maritimne baštine. Neka događanja uključuju pripremu školjaka i mekušaca, ali danas spremamo samo srdele i inćune. Ipak se sada preferira sve više konzumacija plave ribe, srdela i inćuna, kazao je Kraljev, učitelj kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru.
– Srdele su fenomenalne, šteta samo što puše bura pa tanjuri lete na sve strane. Sve u svemu uživamo u predivnoj atmosferi, ukusnoj hrani i dalmatinskoj glazbi, kazao je posjetitelj.
Prije gastro manifestacije Ribarske tradicije, u zgradi Općine Starigrad predavači s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru održali su predavanje o školjkama, akvakulturi i očuvanju bioraznolikosti Podvelebitskog kanala. Nakon predavanja, posjetitelji su, u sklopu manifestacije Svijet školjki, imali priliku degustirati poznate školjke poput dagnji, ali i kamenice i jakobove kapice.
Projekt traje od travnja pa sve do rujna, a ljubiteljima mora i morskih plodova donosi niz zanimljivih sadržaja ne samo u Starigradu, već i u okolnim mjestima.
Planina i more
U sklopu projekta provode se, naime, edukativni programi za lokalnu zajednicu, organiziraju se praktične gastro radionice te niz gastro-turističkih događanja.
– Dosta se toga događa u sklopu ovog projekta sufinanciranog iz EU Fonda za pomorstvo i ribarstvo, naglasila je Marijana Marasović, direktorica Turističke zajednice općine Starigrad i dodala kako osim nekoliko predavanja, projekt uključuje događanja za turiste i edukativne radionice za ugostitelje.
– S obzirom na to da je na našem području turizam definitivno ono od čega se živi, cilj nam je da cijelu ovu priču kroz turizam guramo dalje, da što više unaprijedimo ugostiteljsku ponudu. Uz sve to spremamo i radionice za djecu na kojima će najmlađi moći sami pripremati i konzumirati ribu. Želimo da naša djeca nauče da treba jesti malo više ribe i školjki, da je to zdravo. Osim toga, oni su naša budućnost, trebamo im prenijeti znanja koja mogu primjenjivati kasnije u životu, istaknula Marasović.
Iako je život na prostorima općine Starigrad tradicijski oduvijek više vezan uz planinu, ne treba zanemariti ni baštinu vezanu uz more. Manifestacija Ribarske tradicije i edukativno druženje Svijet školjki dio su velikog projekta Okusi baštinu, koji je EU sufinancirala s nešto manje od 64 tisuća eura (478.809 kn).
najnovije
najčitanije
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Novosti
antiratni pokret
Irski i švicarski studenti se pridružili valu prosvjeda protiv rata u Gazi
Nogomet
Englesko prvenstvo
Haaland zabio četiri od pet pogodaka Citya protiv Wolverhamptona, Gvardiol i Kovačić odigrali cijeli susret
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Barcelona izgubila kod Girone, Real Madrid i matematički osigurao novu titulu prvaka
Rukomet
1. HRL-Jug
Porazom završena sezona
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
UHVAĆEN PIJAN ZA VOLANOM S preko 2.50 promila u krvi vozio po Zadru, uhićen je
Zadar
uz blagoslov pape Franje