Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Eduardo ima ključ irske brave!

08.06.2012. 22:00
Eduardo ima ključ irske brave!


Bilić ima širok izbor. Ne može promašiti. Jelavić je u odličnoj formi, Mandžukić donosi agresivnost, Eduardo je realizator… S napadačima ne može faliti…


Na neuspjeloj generalnoj probi u Oslu bio je jedan od boljih. Vukojević je u nastavku podigao ritam igre. Odgovornost nije upitna, agresivnost i taktička disciplina su u DNK. U paru s Modrićem na središnjem dijelu terena? Vjerojatno. Iako izbornik Bilić još važe kombinaciju s Dujmovićem. Vukojević je odigrao veoma dobru sezonu u Dinamu iz Kijeva, san mu je dovesti reprezentaciju na svoj stadion Valerij Lobanovski u Kijevu. To znači ulazak u četvrtfinale kao drugoplasirani skupine C. Za sada je sigurno da će iduće sezone njegov suigrač biti Niko Kranjčar.
– Dolazi veliki igrač, pojačanje. Od velike pomoći da skinemo s trona Šahtar Darija Srne i Eduarda. Kranjčar je kvaliteta za Ligu prvaka. Sretan sam i ponosan. Veselim se njegovom dolasku, ostavit će trag u Kijevu.
Kranjčar nije u najužem izboru za startnu postavu u susretu protiv Irske?
– Spreman je, dobro je radio, izbornik je na potezu. Rekao je da 14-15 igrača kandidira za momčad.
Vaš status?
– Pripreme sam odradio maksimalno, dobro odigrao dvije prijateljske utakmice. Mogu se nadati minutaži u nedjelju. Zapeta sam puška, Bilić zna kako posložiti momčad.
Samo strpljivo
Irska je tvrda kost koju treba razbiti?
– Četrnaest su utakmica neporaženi, na dan našeg ogleda bit će 439 dana. Primili su samo tri gola! Čvrsta ekipa s betonom ispred vratara Givena. Odlična defenziva, sjajna kontra, teško primaju pogotke. Svaki gol Ircima je – zlatan! Naši ofenzivni vezisti i napadači imaju lucidnost, snagu egzekucije. Probit će Trapattonijev bunker.
Pamti se utakmica iz Istanbula kao malo remek djelo, ali puno je toga bilo problematično prije toga. Kako protiv Irske?
– Naoružani strpljenjem. Nikakva jurnjava. Irska je kontra gromovita. Zato oprez. Bilo bi fenomenalno otvoriti utakmicu pogotkom u prvih 20 minuta. Po “turskom scenariju”, ali pamet u glavu. Kažnjavaju svaku grešku.
Robbie Keane je najveća prijetnja, dovoljno mu je malo prostora i – opali po lopti?
– Trokut. Duff s lijeve strane, McClean s desne i na vrhu Keane. Snaga su Irske. Opasni bokovi i Keane kao egzekutor. Naši stoperi će ga primiriti, mi ćemo obaviti ostalo.
Irska igra po talijanskom nogometnom receptu. Skriva mane, čeka priliku iz kontre…?
– Klasična defenziva. Očekujemo devet, deset igrača iza lopte. Branit će se organizirano. Stalno biti na čeki. Inače rijetko dolaze do suparničkih vrata, ali kada povire u kazneni prostor opaki su. Catenaccio na talijanski način.
Trapattoni ima godine (73) i iskustvo. Osvojio je sve. Koliko je bitan trener, u kojoj se mjeri vidi njegov rukopis?
– Momčad je ogledalo trenera. Irska se zrcali u Trapattoniju. Tri su gola dobili u 14 utakmica. Svakome je sve jasno. Talijanski rukopis, defanziva, disciplina, čvrstina i blok. Zaustavi i – otmi! Usadio je to Ircima kao dodatak njihovom fanatizmu.
Prvo Irci
Tko može probiti taj irski kamen?
– Eduardo! Jer je igrač koji iz poluprigode može zabiti gol. Pokazao je to i u Oslu. A protiv Iraca prigoda neće biti za rasipanje.
Da ste izbornik Eduardo bi počeo utakmicu?
– Dobro… Bilić ima širok izbor. Ne može promašiti. Jelavić je u odličnoj formi, Mandžukić donosi agresivnost, Eduardo je realizator… Žao nam je Olića. S napadačima izbornik ne može faliti…
Irci igraju talijanski, a Talijani su s Prandellijem promijenili stil. Gaje posjed lopte, rotaciju veznih igrača…?
– Da, da… Bit će oni spremni za početak, zaboraviti sve afere. Talijane nikad ne treba optisivati. Onih 0:3 s Rusima nije objektivan pokazatelj. Imao je Balotelli prilika. Ne gledamo Talijane, koncentrirani smo na Irce, svakodnevno gutamo DVD analize, kolektivne i individualne igre.
Pirlo je najbolji od “azzurra”, Juventusu je donio naslov prvaka, izvor napada energijom. Vjerojatno će biti tvoja briga u drugoj utakmici prvenstva?
– Rano je o tome, najprije Irci. Ali ako mi Bilić protiv Talijana dodijeli Pirla, spreman sam to obaviti. Pirlo je mozak ekipe, kao Luka Modrić kod nas.
Atmosfera u reprezentaciji?
– Odlična, prezadovoljan sam s kampom, teren je fenomenalan. Nemamo se na što žaliti.
Cilj je igrati četvrtfinale u Kijevu!
– Igrat ćemo! Pobjeda nad Ircima otvara vrata drugoga kruga.